Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co robicie z paletami?

Recommended Posts

Gość art9
Mnie też zostało sporo palet. Chciałem sprzedać w różnych punktach skupu, ale dawali mi 2-3zł za jedną i to jeszcze te najlepsze sztuki. Szkoda benzyny żeby je wozić. Nie skończyłem jeszcze budowy i palety pełnią bardzo pożyteczną rolę. W lecie służyły jako prowizoryczna podłoga gdy nie było wylewek, oczywiście trzeba było dobić do nich trochę desek. Wiele razy służyły do budowy rusztowania, np przy docieplaniu klatki schodowej (5m wysokości). Będą jeszcze pomocne jako podesty przy układaniu płyt gipsowych na sufitach. Po budowie oczywiście je spalę.

Jak są w dobrym stanie i nie chce się ich nigdzie wozić, to wystarczy je ładnie ułożyć w widocznym miejscu i same się rozejdą w powietrzu. Tak zrobił mój sąsiad, chociaż o tym, że opracował metodę na pozbycie się palet dowiedział się już po fakcie :wink: A jak mają marną jakość to spalić.

Co zrobić z paletami?

Te "białe" Europalety można odsprzedać. Ceny dochodzą nawet do kilkunastu zł. Ceny niestandardowych podstaw są rzeczywiście symboliczne.

Ale wszystkie da jakoś da się zagospodarować. Ja np. zrobiłem z palet "podłogę" w wiacie na przechowywanie drewna do kominka.

Palić paletami w kominku raczej nie radzę. Jest to wyłącznie drewno z drzew iglastych. No, może tylko odrobinę na samą podpałkę.

Co do odsprzedaży palet to zwróćcie uwagę na fakt, że jeśli skorzystacie z transportu jakiejś hurtowni, marketu to załadunek w hurtowni następuje przy pomocy palety i wózka widłowego. A sam rozładunek przeważnie jest "ręczny". Kierowcy każdorazowo zabierają palety tłumacząc, że muszą się z nich rozliczyć. Nie jest to jednak prawda, sprzedają je przeważnie po drodze w skupie, dorabiając tym samym sobie trochę na boku.

Paleta jest własnością osoby kupującej dany towar. Gdyby było inaczej to na fakturze z płytkami, panelami czy jeszcze z czymś innym byłaby pozycja – paleta lub też informacja o konieczności zwrotu palety.

W okolicy widzialem ceny po 12 zlociszy za sztuke.

Pewnie paleta musi byc w idealnym stanie ale tak pisalo na wywieszkach przed punktami skupu

Jeśli ktoś z Was buduje się w okolicach Będzina, Siewierza, Piekar Śląskich, a ma nadmiar palet w miarę przyzwoitej jakości i chce się ich pozbyć za "dziękuję" lub za przysłowiowe 0,5 dm3 C2H5OH, proszę o kontakt.