Hugo26 26.08.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 WitamPlanuję wkrótce wykonac ogrodzenie wejsciowe (dugość 18m) we własnym zakresie. Słupki i podmurówka będą z klinkieru a przęsła, brama i furtka ze stali ocynkowanej, kutej.Słupki 25x25cm - wysokosć 18 poziomów cegiełPodmurówka - 2 poziomy cegieł + 1 w poprzekFundament: - pod slupki o szerokosci 20cm na głębokosć 80cm +10cm powyzej poziomu terenu- pod podmurówkę o szerokosci 20cm na głębokosc 50cm+10cm powyzej poziomu terenuNa fundament pójdzie izolacja pozioma w postaci papy.Mam następujace pytania:- czy fundament zbroić- w jaki sposób zakotwić słupki- do słupków bedzie mocowana brama i furtka, czy wymagaja dodatkowego wzmocnienia Moze ktos posiada projekt takiego ogrodzenia?Za info z góry dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.08.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Podobne tematy; http://forum.muratordom.pl/ogrodzenie,t16550.htm?highlight=ogrodzenie klinkierhttp://forum.muratordom.pl/ogrodzenie-z-cegly-klinkierowej,t3616.htm?highlight=ogrodzenie klinkierhttp://forum.muratordom.pl/fundament-pod-ogrodzenie-glebokosc,t13658.htm?highlight=ogrodzenie murowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 26.08.2009 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Podobne tematy; http://forum.muratordom.pl/ogrodzenie,t16550.htm?highlight=ogrodzenie klinkier http://forum.muratordom.pl/ogrodzenie-z-cegly-klinkierowej,t3616.htm?highlight=ogrodzenie klinkier http://forum.muratordom.pl/fundament-pod-ogrodzenie-glebokosc,t13658.htm?highlight=ogrodzenie murowane w wątkach wymienionych przez ciebie niestety nie ma odpowiedzi na moje pytania podkreslam ze słupki chce wykonac te węższe o wym 25x25 (2 cegły na poziom) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 26.08.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie radze Ci robić słupków na dwie cegły na warstwie. Nie wygląda to najlepiej, a poza tym musiałbyś każdą cegłę w środku nacinać żeby wstawić pręt zbrojeniowy. Wydaje mi się też, że na bramę ta konstrukcja bedzie za słaba. Ja zrobiłem sobie tak słup na tarasie i teraz żałuje. Ogrodzenie bedzie na pewno na półtorej cegły. Jeżeli chcesz zaoszczędzić cegiej to lepiej zrób większe odstępy między słupkami klinkierowymi, np. 5, albo 7,5 m a pomiędzy nie wstaw słupki stalowe takie jak ogrodzenie. Ja myślę, żeby też tak zrobić bo mam 30 m ogrodzenia frontowego. Widziałem takie rozwiązanie i wygląda to bardzo dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 26.08.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jeżeli chcesz zaoszczędzić cegiej to lepiej zrób większe odstępy między słupkami klinkierowymi, np. 5, albo 7,5 m a pomiędzy nie wstaw słupki stalowe takie jak ogrodzenie. Ja myślę, żeby też tak zrobić bo mam 30 m ogrodzenia frontowego. Widziałem takie rozwiązanie i wygląda to bardzo dobrze. Pozdrawiam. Akurat nie chodziło o zaoszczędzenie, ale o "odejście" od wszechobecnej symetrii słupków klinkierowych. Ale to chyba to o czym piszesz http://img70.imageshack.us/img70/1036/000701js4.jpg Jeszcze wersja bez wypełnienia - mam nadzieję niedługo pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam Planuję wkrótce wykonac ogrodzenie wejsciowe (dugość 18m) we własnym zakresie. Słupki i podmurówka będą z klinkieru a przęsła, brama i furtka ze stali ocynkowanej, kutej. Słupki 25x25cm - wysokosć 18 poziomów cegieł Podmurówka - 2 poziomy cegieł + 1 w poprzek Fundament: - pod slupki o szerokosci 20cm na głębokosć 80cm +10cm powyzej poziomu terenu - pod podmurówkę o szerokosci 20cm na głębokosc 50cm+10cm powyzej poziomu terenu Na fundament pójdzie izolacja pozioma w postaci papy. Mam następujace pytania: - czy fundament zbroić - w jaki sposób zakotwić słupki - do słupków bedzie mocowana brama i furtka, czy wymagaja dodatkowego wzmocnienia Moze ktos posiada projekt takiego ogrodzenia? Za info z góry dziekuje Pozdrawiam Pomyłka i porażka.Zwróciłeś uwagę ,że nie ma w tych linkach odp. na zadane pytania to może też zastanów się ,że może nikt nie muruje takich słupków i to np. do bramy wjazdowej kutej .Z tego co piszesz to nie jest ci obca murarka ale takie słupki są za delikatne.Gwarantuje ci ,że ogrodzenie może popękać a może i runąć. .Fundamenty niczego tu nie zmienią bo nie będą przewiązane ze słupkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 27.08.2009 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam Planuję wkrótce wykonac ogrodzenie wejsciowe (dugość 18m) we własnym zakresie. Słupki i podmurówka będą z klinkieru a przęsła, brama i furtka ze stali ocynkowanej, kutej. Słupki 25x25cm - wysokosć 18 poziomów cegieł Podmurówka - 2 poziomy cegieł + 1 w poprzek Fundament: - pod slupki o szerokosci 20cm na głębokosć 80cm +10cm powyzej poziomu terenu - pod podmurówkę o szerokosci 20cm na głębokosc 50cm+10cm powyzej poziomu terenu Na fundament pójdzie izolacja pozioma w postaci papy. Mam następujace pytania: - czy fundament zbroić - w jaki sposób zakotwić słupki - do słupków bedzie mocowana brama i furtka, czy wymagaja dodatkowego wzmocnienia Moze ktos posiada projekt takiego ogrodzenia? Za info z góry dziekuje Pozdrawiam Pomyłka i porażka.Zwróciłeś uwagę ,że nie ma w tych linkach odp. na zadane pytania to może też zastanów się ,że może nikt nie muruje takich słupków i to np. do bramy wjazdowej kutej .Z tego co piszesz to nie jest ci obca murarka ale takie słupki są za delikatne.Gwarantuje ci ,że ogrodzenie może popękać a może i runąć. .Fundamenty niczego tu nie zmienią bo nie będą przewiązane ze słupkami. taka odpowiedź jest odpowiedzia na moje pytanie postawię w takim razie słupki 38x38. jak nalezy zakotwić słupki, jakie zbrojenie zastosowac, czy nalezy zastosowac styropian aby beton nie dotykał klinkieru? za info z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 27.08.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 taka odpowiedź jest odpowiedzia na moje pytanie postawię w takim razie słupki 38x38. jak nalezy zakotwić słupki, jakie zbrojenie zastosowac, czy nalezy zastosowac styropian aby beton nie dotykał klinkieru? za info z gory dziekuje U mnie ( płot ze zdjęcia u góry ) słupki wszystkie 1,5 cegły x 1,5 cegły. Te "bramowe" 2 cegły x 1,5 cegły. Zbrojenie zakotwione w fundamencie zbrojonym na całej długości pod słupkami i "murkiem". W każdym słupku wystawały 4 pręty fi10, potem po obudowaniu ich cegłą klinkierową, środek zalany zaprawą cementową ( dość gęstą by nie wyciekała i nie robiła zacieków ). pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.08.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 taka odpowiedź jest odpowiedzia na moje pytanie postawię w takim razie słupki 38x38. jak nalezy zakotwić słupki, jakie zbrojenie zastosowac, czy nalezy zastosowac styropian aby beton nie dotykał klinkieru? za info z gory dziekuje U mnie ( płot ze zdjęcia u góry ) słupki wszystkie 1,5 cegły x 1,5 cegły. Te "bramowe" 2 cegły x 1,5 cegły. Zbrojenie zakotwione w fundamencie zbrojonym na całej długości pod słupkami i "murkiem". W każdym słupku wystawały 4 pręty fi10, potem po obudowaniu ich cegłą klinkierową, środek zalany zaprawą cementową ( dość gęstą by nie wyciekała i nie robiła zacieków ). pozdrawiam, majki j.w. Te 4 pręty należy związać strzemionem fi 6 co 2 warstwy cegły. W słupkach bramowych proponuję zastosować rdzeń zstalowy np, ceownik 65 do którego będą przyspawane zawiasy. Rdzeń wpuszczony do fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 27.08.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 taka odpowiedź jest odpowiedzia na moje pytanie postawię w takim razie słupki 38x38. jak nalezy zakotwić słupki, jakie zbrojenie zastosowac, czy nalezy zastosowac styropian aby beton nie dotykał klinkieru? za info z gory dziekuje U mnie ( płot ze zdjęcia u góry ) słupki wszystkie 1,5 cegły x 1,5 cegły. Te "bramowe" 2 cegły x 1,5 cegły. Zbrojenie zakotwione w fundamencie zbrojonym na całej długości pod słupkami i "murkiem". W każdym słupku wystawały 4 pręty fi10, potem po obudowaniu ich cegłą klinkierową, środek zalany zaprawą cementową ( dość gęstą by nie wyciekała i nie robiła zacieków ). pozdrawiam, majki j.w. Te 4 pręty należy związać strzemionem fi 6 co 2 warstwy cegły. W słupkach bramowych proponuję zastosować rdzeń zstalowy np, ceownik 65 do którego będą przyspawane zawiasy. Rdzeń wpuszczony do fundamentu. Strzemiona miałem 3 na słupek ... Może nie ideał, ale zawsze coś ... pozdrawiam, majki PS. Pod bramę to u mnie nie słupek, ale będzie stopa fundamentowa ... 0,5m szer x 3m dł x 1,5 gł i tam zalane prowadnice ... ale brame z przeciwwagą to ja będę miał na ponad 8 m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 taka odpowiedź jest odpowiedzia na moje pytanie postawię w takim razie słupki 38x38. jak nalezy zakotwić słupki, jakie zbrojenie zastosowac, czy nalezy zastosowac styropian aby beton nie dotykał klinkieru? za info z gory dziekuje Odpowiedzi już uzyskałeś od majki i od Zbigniew100 mogę tylko dodać ,że moje przewiązane pręty ze zbrojeniem fundamentu były wysokie jak słupek i łączyły się z jego zbrojeniem, z pominięciem słupków funkcyjnych.Nigdzie nie dawałem styro ale pozostałą grubą folię spod bloczków fundamentowych dałem między wylewką a klinkierem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 30.08.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 WitamMoje ogrodzenie jest w trakcie budowy, klinkier crh etna i słupki stalowe ocynkowane. We wrzesniu dojdzie brama, furtka i przęsła.Napewno jest to tańsze niż słupki z klinkieru.Zabudowany będzie gaz, skrzynka na listy, dojdzie oświetlenie numeru domu i domofon, śmietnik jest obudowany. Całość jest na podmurówce głębokiej na 75 cm, 22 cm szerokie miałem trochę prętów zbrojeniowych 12mm i trochę strzemion. myslę, iż bedzie okhttp://img54.imageshack.us/img54/9840/kopiadsc00074.jpg http://img180.imageshack.us/img180/4674/kopiadsc00079.jpg http://img35.imageshack.us/img35/2937/kopiadsc00078.jpg http://img16.imageshack.us/img16/4149/kopiadsc00081.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts