Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik CWU jako bufor CO ???

ppmarian

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie poszukiwania buforu do instalacji CO. Chciałbym zastosować bufor 500L z wbudowaną wężownicą do przepływowego podgrzewania CWU

Niestety ceny gotowych buforów z wężownicą na podgrzenie przepływowe CWU są bardzo wysokie.

Natomiast ceny bojlerów do CWU z węzownicami do podłączenia CO są duzo niższe.

Czy mozna zamiast buforu zastosować zwykły zbiornik CWU 500L z wężownica tylko odwócic jego działanie:

- w miejsce podłączenia ZWU wpiąć zasialnie z pieca

- w miejsce podłaczenia CWU wpiąć powrót do pieca

- w miejsce podłaczenia zasilania pieca wpiąć ZWU

- w miejsce podłaczenia powrotu do pieca wpiąć CWU

mam świadomośc, że węzownica w bojleże ma mniejszą powierzchnię niż w buforze, ale chodzi mi tylko o wstępne podgrzenie CWU która następnie trafiałaby do zwykłego bojlera elektrycznego 150L i ewentualnie w zależności od posiadanej temperatury nadal byłaby dogrzewana elektycznie.

schemat do oceny

solar to tylko opcja do realizacje moze za 5lat

http://autokacik.pl/files/282753761-InstalacjaCOiCWU.JPG

widzisz jest tylko mały kłopot a mianowicie taki zasobnik ma wężownicę ktura jest w środku nieemaliowana więc raczej będziesz miał rdzawą wodę natomiast ta część zasobnika ktura ma mieć wodę c.o niepotrzebnie będzie miała powłokę emaliowaną :wink:

E tam. Stare instalacje c.w.u są w ocynku i jakoś rudawa nie leci.

Jeżeli boisz się o małą powierzchnie wężownicy to może spróbować kupić bojler z 2 wężownicami i połączyć je (te wężownice) szeregowo.

Nie wiem czy to zda egzamin ale raczej powinno.

P.S.

Która przez ó

Bo bardzo wali po oczach. :D

widzisz jest tylko mały kłopot a mianowicie taki zasobnik ma wężownicę ktura jest w środku nieemaliowana więc raczej będziesz miał rdzawą wodę natomiast ta część zasobnika ktura ma mieć wodę c.o niepotrzebnie będzie miała powłokę emaliowaną :wink:

E tam. Stare instalacje c.w.u są w ocynku i jakoś rudawa nie leci.

Jeżeli boisz się o małą powierzchnie wężownicy to może spróbować kupić bojler z 2 wężownicami i połączyć je (te wężownice) szeregowo.

Nie wiem czy to zda egzamin ale raczej powinno.

P.S.

Która przez ó

Bo bardzo wali po oczach. :D

Tak jak napisałeś w ocynku a nie w czarnej stali do wody pitnej nie stosuje się czarnych rur

• 4 years później...

Odświeżę trochę temat, bo mam pomysła.

Nadejszła wiekopomna chwila, kiedy to już za kilka dni otrzymam od gminy zestaw solarny i muszę pomyśleć nad podłączaniem go do mojej instalacji.

Inność podłączenia polega na tym, że zasobnikiem nie będzie bufor tylko wymiennik CWU, który będzie w umieszczony w kotłowni na zewnątrz. Bojler CWU z którego będzie pobierana ciepła woda będzie umieszczony w domu. Chciałbym to jakoś spiąć i sterować.

Jeśli chodzi o podłączenie to widziałbym to tak, że wpinam zasobnik CWU równolegle z piecem CO i stosuję zawory zwrotne i elektrozawory sterowane albo z dodatkowego sterownika /czego chciałbym uniknąć/, a najlepiej ze sterownika pieca /instrukcja sterownika/.

Chciałbym, żeby elektrozawory otwierały się przy określonej temperaturze w zasobniku/buforze /np 60 st C/ i zamykały poniżej tej wartości.

Sterownik, ma wyjścia na dwie dodatkowe pompy, których rodzaj można określić /pompa bufora lub dodatkowa pompa CO/. Problem polega tylko na tym, że te dodatkowe pompy działają w określony sposób /opisany w instrukcji sterownika/. Bodajże wyłączają się przy określonej temperaturze /np. pompa buforu wyłączy się po osiągnięciu przez bufor temperatury zadanej, co spowodowałoby zamknięcie elektrozaworu i brak przepływu wody w instalacji CO, w efekcie zagotowanie wody w zasobniku w kotłowni/.

Czy moja koncepcja jest słuszna? Macie jakieś pomysły?

Schemat%u00252520pod%u002525C5%u00252582%u002525C4%u00252585czenia%u00252520SOLAR-CO.jpg

P.S. Przeniosłem temat z wątku Jak "to" się robi? - Czyli bufor ciepła.

Edytowane przez Martinezzz22

Tak się zastanawiam nad tą moją instalacją..

Z uwagi na to, że w zestawie jaki zostanie mi dostarczony, będzie zasobnik CWU GALMET SGW(S)B 300l z dwiema wężownicami, to czy pod wężownicę przeznaczoną do zasilania zasobnika z instalacji CO podpiąć kocioł, a wyjście na CWU i zasilanie zimną wodą wpiąć w instalację CO?

Moc wymiennika CO (70/10/45°C) wynosi 26,4kW, a przy (80/10/45°C) 35 kW.

[ATTACH=CONFIG]259580[/ATTACH]

Ten sposób podłączenia spowoduje, że piec będzie pracował cały czas na krótkim obiegu. Na pewno plusem tego rozwiązania, będzie to, że piec będzie cały czas dogrzany i temperatura powrotu będzie wysoka.

Dodam, że mam kocioł na pellet, który po osiągnięciu temperatury zadanej wyłącza się i nie pracuje /posiada zapalarkę/

Czy widzicie jakieś minusy tego rozwiązania?

Schemat%u00252520pod%u002525C5%u00252582%u002525C4%u00252585czenia%u00252520SOLAR-CO.jpg

Edytowane przez Martinezzz22

Jeden.

GROMADZENIE i TRZYMANIE DŁUGO ciepłej wody jest i trudne i niezdrowe...

Te elektrozawory...

Drogie są...

A sterowanie ciśnieniami?

Zawory klapkowe zwrotne same zamkną drogę tam, gdzie ciśnienie spadnie.

Kolejność załączania pomp to załatwi, a wydaje mi się to prostszym rozwiazaniem i tańszym.

Mniej zawodnym.

Adam M.

Jeszcze raz ...

Gromadzenie i trzymanie CWU a nie CIEPŁA (w ciepłej wodzie) uważam za niecelowe.

A.M.

Dzięki Adamie za podpowiedź z tymi zaworami. Rozeznam się w temacie.

Co do trzymania CWU to ja nie chcę jej trzymać. Zasobnik CWU będzie w domu, a zasobnik w kotłowni będzie działać jako bufor.

Dziś rano siedząc w miejscu, gdzie powstaje najwięcej pomysłów :) :) :) przyszło mi na myśl, by w miejscu połączenia kotła, bufora i magistrali CO włożyć zawór 3-drogowy, sterowany sterownikiem w piecu.

Wyglądałoby to tak:

W okresie letnim zamknąłbym zawory Z3 i Z4, a otworzyłbym Z1, Z2, Z5 i Z6 (Z7 i Z8 byłyby otwarte cały czas).

Zawór 3-drożny sterowany byłby w oparciu temperaturę mierzoną przez czujnik w buforze. Poniżej temperatury zadanej zaworu /czyli temp. bufora/ zamknięty byłby obwód z buforem i otwarty obwód z kotłem. Zasobnik w domu zasilany byłby z kotła CO.

Przy podgrzaniu wody w buforze przez solar i osiągnięciu zadanej na zaworze temperatury, sterownik zacznie przymykać obwód z kotłem i otwierać obwód z buforem. Wówczas zasobnik CWU w domu będzie zasilany z bufora.

Nasuwa się pytanie, co z kotłem, któremu zamknie się odbiór? Jest to kocioł z palnikiem pelletowym. Kiedy będzie przymykał się zawór, temperatura na kotle będzie rosła i po osiągnięciu zadanej, piec przestanie podawać paliwo i wygasi się. Sprawdzę jeszcze jak dokładnie zachowa się kocioł, gdy zamknę mu odbiór. Chodzi o to by nie osiągnął temperatury, przy której będzie włączał się alarm i zadziała wężownica schładzająca. Nie powinno to mieć miejsca, bo już kiedyś włączałem piec na krótkim obiegu i wygasił się. Ale dla pewności zrobię kilka prób.

W okresie grzewczym zamknąłbym zawory Z2 i Z5 i otworzył Z3 i Z4. Wówczas kocioł zasilałby bufor poprzez wężownicę.

Taką mam koncepcję..