ppmarian 26.08.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam Jestem na etapie poszukiwania buforu do instalacji CO. Chciałbym zastosować bufor 500L z wbudowaną wężownicą do przepływowego podgrzewania CWU Niestety ceny gotowych buforów z wężownicą na podgrzenie przepływowe CWU są bardzo wysokie. Natomiast ceny bojlerów do CWU z węzownicami do podłączenia CO są duzo niższe. Czy mozna zamiast buforu zastosować zwykły zbiornik CWU 500L z wężownica tylko odwócic jego działanie: - w miejsce podłączenia ZWU wpiąć zasialnie z pieca- w miejsce podłaczenia CWU wpiąć powrót do pieca- w miejsce podłaczenia zasilania pieca wpiąć ZWU- w miejsce podłaczenia powrotu do pieca wpiąć CWU mam świadomośc, że węzownica w bojleże ma mniejszą powierzchnię niż w buforze, ale chodzi mi tylko o wstępne podgrzenie CWU która następnie trafiałaby do zwykłego bojlera elektrycznego 150L i ewentualnie w zależności od posiadanej temperatury nadal byłaby dogrzewana elektycznie. schemat do ocenysolar to tylko opcja do realizacje moze za 5lat http://autokacik.pl/files/282753761-InstalacjaCOiCWU.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.08.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Poruszyłeś ciekawy temat który też chodził mi po głowie. Ciekawe co inni powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.08.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 widzisz jest tylko mały kłopot a mianowicie taki zasobnik ma wężownicę ktura jest w środku nieemaliowana więc raczej będziesz miał rdzawą wodę natomiast ta część zasobnika ktura ma mieć wodę c.o niepotrzebnie będzie miała powłokę emaliowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.08.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 widzisz jest tylko mały kłopot a mianowicie taki zasobnik ma wężownicę ktura jest w środku nieemaliowana więc raczej będziesz miał rdzawą wodę natomiast ta część zasobnika ktura ma mieć wodę c.o niepotrzebnie będzie miała powłokę emaliowaną E tam. Stare instalacje c.w.u są w ocynku i jakoś rudawa nie leci. Jeżeli boisz się o małą powierzchnie wężownicy to może spróbować kupić bojler z 2 wężownicami i połączyć je (te wężownice) szeregowo. Nie wiem czy to zda egzamin ale raczej powinno. P.S. Która przez ó Bo bardzo wali po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppmarian 27.08.2009 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 wprowadziełm mała zmiane do układu. dolozyłem zawór termostaycznyhttp://autokacik.pl/files/282757293-InstalacjaCOiCWU.JPG jak teraz oceniacie układ ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.08.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 widzisz jest tylko mały kłopot a mianowicie taki zasobnik ma wężownicę ktura jest w środku nieemaliowana więc raczej będziesz miał rdzawą wodę natomiast ta część zasobnika ktura ma mieć wodę c.o niepotrzebnie będzie miała powłokę emaliowaną E tam. Stare instalacje c.w.u są w ocynku i jakoś rudawa nie leci. Jeżeli boisz się o małą powierzchnie wężownicy to może spróbować kupić bojler z 2 wężownicami i połączyć je (te wężownice) szeregowo. Nie wiem czy to zda egzamin ale raczej powinno. P.S. Która przez ó Bo bardzo wali po oczach. Tak jak napisałeś w ocynku a nie w czarnej stali do wody pitnej nie stosuje się czarnych rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 11.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Odświeżę trochę temat, bo mam pomysła. Nadejszła wiekopomna chwila, kiedy to już za kilka dni otrzymam od gminy zestaw solarny i muszę pomyśleć nad podłączaniem go do mojej instalacji. Inność podłączenia polega na tym, że zasobnikiem nie będzie bufor tylko wymiennik CWU, który będzie w umieszczony w kotłowni na zewnątrz. Bojler CWU z którego będzie pobierana ciepła woda będzie umieszczony w domu. Chciałbym to jakoś spiąć i sterować. Jeśli chodzi o podłączenie to widziałbym to tak, że wpinam zasobnik CWU równolegle z piecem CO i stosuję zawory zwrotne i elektrozawory sterowane albo z dodatkowego sterownika /czego chciałbym uniknąć/, a najlepiej ze sterownika pieca /instrukcja sterownika/. Chciałbym, żeby elektrozawory otwierały się przy określonej temperaturze w zasobniku/buforze /np 60 st C/ i zamykały poniżej tej wartości. Sterownik, ma wyjścia na dwie dodatkowe pompy, których rodzaj można określić /pompa bufora lub dodatkowa pompa CO/. Problem polega tylko na tym, że te dodatkowe pompy działają w określony sposób /opisany w instrukcji sterownika/. Bodajże wyłączają się przy określonej temperaturze /np. pompa buforu wyłączy się po osiągnięciu przez bufor temperatury zadanej, co spowodowałoby zamknięcie elektrozaworu i brak przepływu wody w instalacji CO, w efekcie zagotowanie wody w zasobniku w kotłowni/. Czy moja koncepcja jest słuszna? Macie jakieś pomysły? P.S. Przeniosłem temat z wątku Jak "to" się robi? - Czyli bufor ciepła. Edytowane 11 Maja 2014 przez Martinezzz22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 11.05.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Tak się zastanawiam nad tą moją instalacją.. Z uwagi na to, że w zestawie jaki zostanie mi dostarczony, będzie zasobnik CWU GALMET SGW(S)B 300l z dwiema wężownicami, to czy pod wężownicę przeznaczoną do zasilania zasobnika z instalacji CO podpiąć kocioł, a wyjście na CWU i zasilanie zimną wodą wpiąć w instalację CO? Moc wymiennika CO (70/10/45°C) wynosi 26,4kW, a przy (80/10/45°C) 35 kW. [ATTACH=CONFIG]259580[/ATTACH] Ten sposób podłączenia spowoduje, że piec będzie pracował cały czas na krótkim obiegu. Na pewno plusem tego rozwiązania, będzie to, że piec będzie cały czas dogrzany i temperatura powrotu będzie wysoka. Dodam, że mam kocioł na pellet, który po osiągnięciu temperatury zadanej wyłącza się i nie pracuje /posiada zapalarkę/ Czy widzicie jakieś minusy tego rozwiązania? Edytowane 12 Maja 2014 przez Martinezzz22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Jeden.GROMADZENIE i TRZYMANIE DŁUGO ciepłej wody jest i trudne i niezdrowe...Te elektrozawory...Drogie są...A sterowanie ciśnieniami?Zawory klapkowe zwrotne same zamkną drogę tam, gdzie ciśnienie spadnie.Kolejność załączania pomp to załatwi, a wydaje mi się to prostszym rozwiazaniem i tańszym.Mniej zawodnym. Adam M. Jeszcze raz ...Gromadzenie i trzymanie CWU a nie CIEPŁA (w ciepłej wodzie) uważam za niecelowe. A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 14.05.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Dzięki Adamie za podpowiedź z tymi zaworami. Rozeznam się w temacie. Co do trzymania CWU to ja nie chcę jej trzymać. Zasobnik CWU będzie w domu, a zasobnik w kotłowni będzie działać jako bufor. Dziś rano siedząc w miejscu, gdzie powstaje najwięcej pomysłów :) przyszło mi na myśl, by w miejscu połączenia kotła, bufora i magistrali CO włożyć zawór 3-drogowy, sterowany sterownikiem w piecu. Wyglądałoby to tak: W okresie letnim zamknąłbym zawory Z3 i Z4, a otworzyłbym Z1, Z2, Z5 i Z6 (Z7 i Z8 byłyby otwarte cały czas). Zawór 3-drożny sterowany byłby w oparciu temperaturę mierzoną przez czujnik w buforze. Poniżej temperatury zadanej zaworu /czyli temp. bufora/ zamknięty byłby obwód z buforem i otwarty obwód z kotłem. Zasobnik w domu zasilany byłby z kotła CO. Przy podgrzaniu wody w buforze przez solar i osiągnięciu zadanej na zaworze temperatury, sterownik zacznie przymykać obwód z kotłem i otwierać obwód z buforem. Wówczas zasobnik CWU w domu będzie zasilany z bufora. Nasuwa się pytanie, co z kotłem, któremu zamknie się odbiór? Jest to kocioł z palnikiem pelletowym. Kiedy będzie przymykał się zawór, temperatura na kotle będzie rosła i po osiągnięciu zadanej, piec przestanie podawać paliwo i wygasi się. Sprawdzę jeszcze jak dokładnie zachowa się kocioł, gdy zamknę mu odbiór. Chodzi o to by nie osiągnął temperatury, przy której będzie włączał się alarm i zadziała wężownica schładzająca. Nie powinno to mieć miejsca, bo już kiedyś włączałem piec na krótkim obiegu i wygasił się. Ale dla pewności zrobię kilka prób. W okresie grzewczym zamknąłbym zawory Z2 i Z5 i otworzył Z3 i Z4. Wówczas kocioł zasilałby bufor poprzez wężownicę. Taką mam koncepcję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 22.05.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 A gdyby zrobić tak? Zasobnik/Bufor przenieść jednak do domu a solar podpiąć do wymiennika płytowego /przeciwprądowego/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts