klary1 26.08.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam, Mam klopot mianowicie mam dzialke o pow. 16a w ksztalcie trapeza, niestety linia zabudowy jest wybitnie niekorzystna - tzn max. szerokosc domu nie moze przekroczyc 9m, mimo ze spokojnie moglbym wybudowac o szerokosci 20m przy zachowaniu odleglosci od granic 4m. Co moge z tym fantem zrobic ? - czy isnieje szansa na rewizje planu zagospodarowania przestrzennego ? Podobno taki plan jest aktualizowany co kilka lat i wtedy jest szansa na zmiany Bede wdzieczny za informacje czy ktos mial podobne problemy i ewentualnie jak to sie zakonczylo ? PozdrKZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 26.08.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 - czy isnieje szansa na rewizje planu zagospodarowania przestrzennego ? Podobno taki plan jest aktualizowany co kilka lat i wtedy jest szansa na zmiany Bede wdzieczny za informacje czy ktos mial podobne problemy i ewentualnie jak to sie zakonczylo ? Pozdr KZ mój problem z tzw. planem z.p. ciągnie się już z 9 lat...Tak poplanowali (myślenickie gwiazdy z wszelakich urzedów) że moją działkę ustawili jako działka zakrzewiona (nawiasem mówiąc żadnego krzewu, drzewa tam nie ma) i nie można na niej nic budować. Wszystkie działki w około są budowlane - moja nie.Chodziłem , pytałem, prosiłem - odpowiedź : "Panie, cza czekać na zmiane planu i przekwalifikowanie" i tak czekałem, czekałem,czekałem aż sie wkur....i kupiłem działkę w innym miejscu na której zaczołem budowę. Jednym zdaniem, te plany z.p. to czasem cholerne g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gombrowicz 27.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Na moją działkę nie miałem planu miejscowego, tylko warunki zabudowy. Też chciałem zbudować dom szerszy niż przewidywały warunki i złożyłem wniosek o to i bez problemu się zgodzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.08.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Warunki zabudowy można interpretować łagodniej, jak urzędnicy są przychylni to można poprosić żeby dopasowali do wybranego projektu - oczywiście w granicach rozsądku. Mój znajomy dostał warunki na budynek szerokości 14 m, a potrzebował 16 m i poszedł poprosił i mu zmienili. Natomiast plan jest sztywny, jeśli są linie zabudowy które ograniczają szerszą zabudowę to nic się nie da zrobić.Owszem można czekać na nowy plan i złożyć propozycje zmiany, ale najpierw należy się zapytać czy to w ogóle będzie realne, bo jeśli linia zabudowy dotyczy odległości od dróg to one się w 99% nie zmienią, bo nie może być tak że na ulicy domy są oddalone o 6 m i układają się fronty w jedną linie, a tu nagle wyskakuje jeden dom przed szereg i zakłóca ład osiedla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 .....niestety linia zabudowy jest wybitnie niekorzystna - tzn max. szerokosc domu nie moze przekroczyc 9m, mimo ze spokojnie moglbym wybudowac o szerokosci 20m przy zachowaniu odleglosci od granic 4m. Nie bardzo rozumiem co to jest „szerokość domu” – zapewne, chodzi o front, Może na początek sprawdź dokładnie zapisy w MPZP, a zwłaszcza: - jaka to linia zabudowy, - czy i jak określono front domu, - inne uwarunkowania posadowienia budynku. MPZP a w zasadzie odpis uzyskasz w gminie (odpłatnie) lub może też być umieszczony na stronie internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.08.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Warunki zabudowy można interpretować łagodniej, jak urzędnicy są przychylni to można poprosić żeby dopasowali do wybranego projektu - oczywiście w granicach rozsądku. Mój znajomy dostał warunki na budynek szerokości 14 m, a potrzebował 16 m i poszedł poprosił i mu zmienili. Myśmy nie mieli tyle szczęścia :/ Mamy działkę o szer. 20m, ale z budynkiem musieliśmy się od jednej granicy odsunąć 8m. Powodem jest fakt, że mamy służebność przejazdu do następnej działki na 4m wzdłuż dłuższej granicy (parcela ma 60m długości), oraz ustalona linia zabudowy przez budynek sąsiada :/ I ani o cm nie pozwolili się przesunąć Płot łaskawie pozwolili postawić po granicy służebności. W sumie budynek stanął na tej działce, ale musieliśmy zrezygnować z tarasu tam, gdzie był pierwotnie planowany - przenieśliśmy go na inną stronę, a tam, gdzie miał być zrobiliśmy w projekcie takie przejście na taras (w praktyce to też będzie element tarasu, ale niczego tam nie postawisz, bo ma tylko 1,3m szerokości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klary1 27.08.2009 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam, MPZP juz otrzymalem, lacznie z mapkami i tam jest ten klopot tzn. na mapkach jest zaznaczona linia zabudowy, ktora uniemozliwia wybudowania domu szerszego niz 9m A w kwestii szerokosci domu, tak jest to czesc frontowa. Najprawdopodbniej zwroce projekt i znajde cos innego. Pozdr .....niestety linia zabudowy jest wybitnie niekorzystna - tzn max. szerokosc domu nie moze przekroczyc 9m, mimo ze spokojnie moglbym wybudowac o szerokosci 20m przy zachowaniu odleglosci od granic 4m. Nie bardzo rozumiem co to jest „szerokość domu” – zapewne, chodzi o front, Może na początek sprawdź dokładnie zapisy w MPZP, a zwłaszcza: - jaka to linia zabudowy, - czy i jak określono front domu, - inne uwarunkowania posadowienia budynku. MPZP a w zasadzie odpis uzyskasz w gminie (odpłatnie) lub może też być umieszczony na stronie internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 28.08.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 my mamy dzialke o szerokosci okolo 40 m a dom nie moze byc szerszy niz 15 a fakt jest taki ze z boku postawilabym jeszcze jeden dom i te 4 metry nadal bylyby zachowane. nasz dom teraz ma ten max 15 metrow szerokosci chcielismy poszerzyc garaz jeszcze o pol metra ale warunki sa warunkami moze mozna o to walczyc nie wiem nawet nie pomyslalam. nie wiem kto wymysla te warunki ale jest to glupie ja place za ta dzialke wiec sama powinnam decydowac jaki bedzie stal tam dom cz bedzie mial 15 czy 25 metrow szerokosci oczywiscie z zachowaniem rozsadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.08.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 ...ja place za ta dzialke wiec sama powinnam decydowac jaki bedzie stal tam dom cz bedzie mial 15 czy 25 metrow szerokosci oczywiscie z zachowaniem rozsadku He,he dobre... Dopiero wtedy to niektórzy z nas mieliby sąsiedztwo...bo rozsądek to nie zawsze idzie w parze z np. "inwencją twórczą" czy chęcią zysku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 31.08.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 tak czy inaczej czasem ma sie sasiadow ktorych dom nam sie nie podoba a warunki zazwyczaj sa przesadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts