df950 26.08.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Proszę o podawanie plusów i minusów przydomowej studni wierconej.Bardzo proszę o podzielenie się spostrzeżeniami osoby ,które użytkują takie studnie.Ktoś zdecydował się na studnie dla potrzeb gospodarstwa domowego mając dostęp do wodociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 26.08.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Proszę o podawanie plusów i minusów przydomowej studni wierconej. Bardzo proszę o podzielenie się spostrzeżeniami osoby ,które użytkują takie studnie. Ktoś zdecydował się na studnie dla potrzeb gospodarstwa domowego mając dostęp do wodociągu? Minusy są generalnie dwa. Jakość wody (trzeba kontrolować) no i jak coś nawali (pompa) to nie masz wody. Jeśli nie masz agregatu prądotwórczego to wody nie ma również jak nie ma prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 26.08.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Plusy i minusy wg mnie... Plusy: * dostęp do nieograniczonej ilości bezpłatnej wody - ważne przy dużym ogrodzie, który trzeba podlewać...* dobre ciśnienie wody w instalacji. Minusy: * wysoki koszt wykonania strudni i osprzętu;* konieczność uzdatniania (odżelaziania) wody - koszty + upierdliwość. Sam mając dostęp do wodociągu (100m) zdecydowałem się na wykonanie studni. Wodociągi za dociągnięcie wodociągu (150m) chciały 16 tys. zł, a żaden z przyszłych sąsiadów nie chciał się dołożyć, gdyż twierdzili, że nie będą się budować... Za te kwotę mam studnię z hydroforem, z pompa głebinową, hydroforem z kwasówki, odżelaziaczem i hydrofornią i olewam sąsiadów, którzy teraz zaczynają się budować i płączą, że nie mają wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 26.08.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Tez mam wlasna studnie * wysoki koszt wykonania strudni i osprzętu; U nas koszt wywiercenia studni to chyba ok 1200zl + hydrofor narazie tymczasowy za okolo 100zl od znajomego + wymiana regulatora cisnienia + montaz wlasny * konieczność uzdatniania (odżelaziania) wody - koszty + upierdliwość. To juz zalezy od tego jaka ma sie wode, wody nie badalismy jeszcze ale jest super klarowna i zero osadu w butelce poztawionej na pare dni Z woda wodociagowa roznie bywa, nie wiadomo co do niej dodaja. Dom buduje niedaleko wodociagow, ktore zasilaja Warszawe, mialem okazje poznac osoby tam pracujace i mowili, ze nie chcialy by tej wody miec w swoim domu A miejscowosc w ktorej mieszkam ma wlasne wodociagi z lepsza woda mimo bliskiej odleglosci tamtych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts