pajogor 27.08.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam. Mam pytanie dotyczące instalacji hydraulicznej wodnej. Jakiś miesiąc temu hydraulik rozłożył nam instalację wodną i kanalizacyjną. Na jednym z zaworów zamontowany mamy tymczasowo ciśnieniomierz. W chwili zakończenia prac wskazywał prawie 6 atmosfer powietrza a teraz ciśnienie spadło na jakie 1,5 atmosfery. Hydraulik twierdzi, że wszystko jest OK, nie ma żadnych nieszczelności, bo w rurkach jest na razie tylko powietrze i jego ciśnienie jest uwarunkowane temperaturą. Tyle tylko że ono raz nie rośnie a raz nie spada tylko cały czas idzie w dół. Proszę o opinię, bo nie wiem co mam z tym fantem zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 27.08.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 A nie możesz porosić aby dla Twojego spokoju próbę ciśnieniową przeprowadzono na wodzie ? Wystarczy nabić instalację (jeśli nie masz wody "miejskiej") zwykłym hydroforem. Ja dobiłem do okolic 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.08.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Prawidłowo wykonana próba ciśnieniowa instalacji : http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/prawidlowa-proba-szczelnosci-instalacji,7222_5050.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 27.08.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Hydraulik twierdzi, że wszystko jest OK, nie ma żadnych nieszczelności, bo w rurkach jest na razie tylko powietrze i jego ciśnienie jest uwarunkowane temperaturą. Gdzieś tam dzwoni tylko nie wie, w którym kościele. Z tą temperaturą to ma rację, ale na zasdzie jak mówisz: wyższa temperwtura - ciśnienie wzrasta niższa temperatura - ciśnienie spada. Spadek z 6 barów na 1.5, to nie efekt cieplny, tylko nieszczelność w układzie. Ja u siebie nabiłem układ do 8 barów i po 12 godz spadek wyniósł tylko 0,2 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.08.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Bardzo trudno jest wykonać próbę ciśnienia powietrzem w dłuższym czasie powietrze ma to do siebie że będzie ociekać z instalacji na połączeniach gwintowych Bardzo dobrze że hydraulik pozostawił Ci instalację pod ciśnieniem na pozostały czas budowy ale to nie jest próba ciśnienia tylko zabezpieczenie instalacji przed uszkodzeniemFaktycznie jeśli ciśnienie spada to możemy wnioskować że mamy instalację nieszczelna ale przeważnie to nie prawda Niech hydraulik napełni instalację jeszcze raz ale wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts