Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cisznienie w instalacji hydraulicznej

pajogor

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące instalacji hydraulicznej wodnej.

Jakiś miesiąc temu hydraulik rozłożył nam instalację wodną i kanalizacyjną.

Na jednym z zaworów zamontowany mamy tymczasowo ciśnieniomierz.

W chwili zakończenia prac wskazywał prawie 6 atmosfer powietrza a teraz ciśnienie spadło na jakie 1,5 atmosfery.

Hydraulik twierdzi, że wszystko jest OK, nie ma żadnych nieszczelności,

bo w rurkach jest na razie tylko powietrze i jego ciśnienie jest uwarunkowane temperaturą.

Tyle tylko że ono raz nie rośnie a raz nie spada tylko cały czas idzie w dół. :-?

Proszę o opinię, bo nie wiem co mam z tym fantem zrobić :roll:

Hydraulik twierdzi, że wszystko jest OK, nie ma żadnych nieszczelności,

bo w rurkach jest na razie tylko powietrze i jego ciśnienie jest uwarunkowane temperaturą.

Gdzieś tam dzwoni tylko nie wie, w którym kościele. Z tą temperaturą to ma rację, ale na zasdzie jak mówisz:

wyższa temperwtura - ciśnienie wzrasta

niższa temperatura - ciśnienie spada.

Spadek z 6 barów na 1.5, to nie efekt cieplny, tylko nieszczelność w układzie.

Ja u siebie nabiłem układ do 8 barów i po 12 godz spadek wyniósł tylko 0,2 bara.

Bardzo trudno jest wykonać próbę ciśnienia powietrzem w dłuższym czasie powietrze ma to do siebie że będzie ociekać z instalacji na połączeniach gwintowych

Bardzo dobrze że hydraulik pozostawił Ci instalację pod ciśnieniem na pozostały czas budowy ale to nie jest próba ciśnienia tylko zabezpieczenie instalacji przed uszkodzeniem

Faktycznie jeśli ciśnienie spada to możemy wnioskować że mamy instalację nieszczelna ale przeważnie to nie prawda Niech hydraulik napełni instalację jeszcze raz ale wodą