Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki hydrofor

_PiotR_

Recommended Posts

Witam,

szukam hydroforu z tym, ze za rok, dwa.. maja mi doprowadzic wodociąg i sie zastanawiam czy na te dwa lata nie wystarczylby jaki mniejszy hydrofor. Pomieszcenie nie duze wiec bylo by to mi na reke. Gdzies czytalem ze teraz juz spokojnie mozna brac jednofazowe bo pono sie poprawily i nie odbiegaja duzo od trojfazowych, tak jak to mialo miejsce kiedys.. prawda?

Przez pół roku do zasilania mojej instalacji wodnej używałem małego hydroforu ze zbiornikiem 24L, zakupionym na allegro za 300zł (gdzieś na forum wkleiłem jego fotkę).

Bez problemu dawał radę.

Teraz mam duży 200l z firmy Hydro-vacuum z Grudziądza i jest pięknie :lol:

moze to glupie pytanie,ale .... czemu zmieniles?

1. W mojej okolicy zdarzały się częste zaniki napięcia i taki mały zbiorniczek nie wystarczał na długo - wystarczyło np 2x spuścić wodę w kibelku.

Teraz po zaniku napięcia mam wodę jeszcze przez długi czas. Według producenta pomiędzy wyłączeniem pompy, a ponownym jej załączeniu jest około 50l wody. Według mnie jest nawet więcej.

2. Większy zbiornik - pompa mniej razy się załącza, przez co wydłuża się jej żywotność.

Przez pół roku do zasilania mojej instalacji wodnej używałem małego hydroforu ze zbiornikiem 24L, zakupionym na allegro za 300zł (gdzieś na forum wkleiłem jego fotkę).

Bez problemu dawał radę.

Teraz mam duży 200l z firmy Hydro-vacuum z Grudziądza i jest pięknie :lol:

A ja się spytam czy ten zbiornik ma membranę? Jeśli tak czy nie czuć gumy w wodzie?

Poszukuję czegoś, z czego i ja będę zadowolony-pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

:wink:

A ja się spytam czy ten zbiornik ma membranę? Jeśli tak czy nie czuć gumy w wodzie?

Poszukuję czegoś, z czego i ja będę zadowolony-pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

:wink:

Ma membranę i nie czuć, nawet po dłuższej nieobecności w domu, kiedy hydrofor stoi nieużywany.

Bardzo dziękuje za odpowiedz,zastanawiałem sie nad tym bo bardziej bym właśnie chciał takiego z membraną,mają lepsze parametry o czym właśnie napisałeś.

Firma jest bardzo znana na rynku więc zapewne ma też spore doświadczenie

Pozdrawiam :wink: