Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plisy lub rolety -trudny wybor

dizzeeRascal

Recommended Posts

Ktory material wybralibyscie do mieszkania do ciemnego mieszkania.Chce miec okno bez firanek ,tylko same rolety albo plisy ,zasuwane od dolu.Nigdy nie mialem takiego rozwiazania wiec moze ktos kto ma cos takiego w domu moglby cos doradzic .Takie materialy biore pod uwage.

http://img509.imageshack.us/img509/7729/img1033d.th.jpg

http://img523.imageshack.us/img523/217/img1016yjw.th.jpg

http://img512.imageshack.us/img512/3429/img0939ehd.th.jpg

A poza oknem coś masz w tym mieszkaniu? Jakąś podlogę? meble?

:D

Ciężko dobrać kolor widząc samo okno, a zdjęcie widać ze przeklamuje kolory na zewnątrz, to pewnie i te próbki w rzeczywistości wyglądają inaczej...

Jeśli ciemne mieszkanie to bym brala jak najjaśniejsze. A od jakiej strony jest to okno? Będzie w nie świecić słonko wschodzące? czy zachodzące? Na wschodzące brałabym kolory jasne i ciepłe, na zachodzące chłodniejsze.

Czy to tylko ja tak mam że wszystkie szczegoły są wazne....?

posiadaczka takowych plis sie odzywa :lol:........do ciemnego pomieszczenia wez sobie jasne plisy, wbrew pozorom daja one troche cienia, jesli slonce przyswieca, to takie ktore od strony okna sa metalizowane, wtedy odbijaja slonce, choc i daja tez wtedy wiecej tego "cienia" w mieszkaniu. ja jestem bardzo zadowolona z plis, zajmuja malenko miejsca (przy zlozeniu) i nie zamienilabym w tej chwili na zadne rolety czy to zwijane czy rzymskie nie wspominajac o zaslonach/firanach.

Odbijajacych slonce na pewno nie wezme ,bo nic mi wtedy nie przepuszcza swiatla i bede mial mrok w domu.Co z tego ze wezme jasne skoro mi zwyklego swiatla i tak nie przepuszcza.

rozumiem, ze chcesz te plisy miec caly czas rozlozone. na calosci okna, czy tylko czesciowo odsloniete od gory?

jesli chcesz miec sporo swiatla przy rozsunietych calosciowo, to daj jak najjasniejsze, jesli chcesz od np. polowy okna (na gorze) odslaniac, to swiatlo i tak Ci wpladnie. to nie jest tak, ze te plisy daja polmrok w mieszkaniu, ale wbrew pozorom cos tam przyslaniaja, wiadomo, wszystko zalezy tez od tego jak duze masz okna...

ja przy swoich oknach nawet jak mam zasloniete calosciowo to i tak mam jasno, bo i okien mam duzo i duze. w sypialni zas mam z bardziej "zwartego" materialu i widac roznice w jasnosci pomieszczen.

No ja okien nie ma az tak duzo,poza tym wszystkie sa od zachodu.Tak myslalem ze beda raczej do polowy okna zasuniete w ciagu dnia,bo mieszkanie jest na parterze i okna sa na ulice wiec ludzi czesto zagladaja.Jakbym dal zwykle rolety do polowy okna zasloniete to mi moga za duzo swiatla zabrac takie mialem obawy.

No ja okien nie ma az tak duzo,poza tym wszystkie sa od zachodu.Tak myslalem ze beda raczej do polowy okna zasuniete w ciagu dnia,bo mieszkanie jest na parterze i okna sa na ulice wiec ludzi czesto zagladaja.Jakbym dal zwykle rolety do polowy okna zasloniete to mi moga za duzo swiatla zabrac takie mialem obawy.

z tego m.in. wlasnie powodu nie dalam rolet, bo chcialam jasno nawet jak sie przysloni wiekszosc okna. wez jasna plise, przystawiona przy szybie bedzie przepuszczac swiatlo, wtedy mozesz liczyc na wiecej swiatla w mieszkaniu, do tego odsloniecie do polowy okna tez zrobi swoje. roleta ma tez taka wade, ze kaseton "zabiera sporo miejsca", nie sposob byloby u mnie otworzyc okna na cala szerokosc, pomijajac, ze wg mnie nieciekawie to w ogole wyglada.

Plisy sa super. Gdyby nie ich cena to wszędzie dałabym plisy zamiast rolet

Mam w kuchni i w łazience.

Mam wersję taką, że sa ruchome w obie strony. Na chwilę obecną mam tylko takie zdjęcie

http://i642.photobucket.com/albums/uu146/kaskamaciej/dom064.jpg

• 6 years później...
Hej mozeci mi podpowiedzieć czy te ruchome mają jakąś swoją specyficzną nazwę ? Tez chciałby własnie zamontować plisy w domu i znalazłem ofertę tutaj : [moderowano] sa to plisy zwykłe z tego co wyczytałem a przyznam szczerze ze bardziej zainteresowały mnie te na zdjęciu które wrzuciłeś :) Edytowane przez joliska

• 3 weeks później...
ja jestem zwolennikiem plis. zalet mają wiele - nie zajmują dużej ilości miejsca, można je dopasować do konkretnych potrzeb i do wnętrza. Poza tym mają możliwość zasłoniecia tylko wybranej części okna, czego roleta nie ma. W domu mam plisy z [spam], gdzie można było zaprojektować wszystko pod siebie. Edytowane przez Elfir

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 5 months później...
Plisy są fajne. Na mieszkanie parterowe na pewno się nadadzą, ale koniecznie trzeba sprawdzić czy kiedy światło jest w pomieszczeniu zapalone, przez plisy i tak wnętrze jest doskonale widoczne. Dobrej jakości plisy w Szczecinie mają [sPAMER] Osobiście takie mam, ale w domku jednorodzinnym. Edytowane przez Elfir