Lgrzechu 27.08.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Prośba o radę. Mam do zamontowania elementy do odgromówki. Wszystkie elementy, m.in. uchwyty na gąsiory i "L"-ki na krawędzie dachu są z blachy ocynkowanej ( żółte- producent MDM ).Dachówkę mam grafitową, dlatego chciałbym je pomalować. Wiem, że ocynkowane blachy powinny poleżeć rok/dwa na dachu przed malowaniem. W moim przypadku ciężko byłoby jednak potem po montażu je pomalować. Kupiłem farbę grafitową typowo pod ocynk, sprzedawca twierdzi, że jeśli przetrę elementy rozpuszczalnikiem nitro to farba bedzie trzymać. Co o tym sadzicie, moze zastosować kapiel w rozpuszczalniku albo inna farbę, np. taka czarną jak do podwozi samochodowych ( blachogum, itp. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.08.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Kupiłem farbę grafitową typowo pod ocynk, sprzedawca twierdzi, że jeśli przetrę elementy rozpuszczalnikiem nitro to farba bedzie trzymać. Co o tym sadzicie, moze zastosować kapiel w rozpuszczalniku albo inna farbę, np. taka czarną jak do podwozi samochodowych ( blachogum, itp. ) Farba z napisem "na ocynk" jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Być może każda farba się przyjmie. Najważniejsze jest, aby powierzchnię odtłuścić. Ja malowałem w miarę świeżą blachę ocynkowaną. Przemyłem ją rozpuszczalnikiem a później pomalowałem jakąś polską farbą "na ocynk" (chyba Polifarb). Blacha pracuje od kilku lat na zewnątrz w temperaturach od -35 do +35 stopni i wygląda jak nowa (to zasługa deszczu). Najważniejsze jest odtłuszczenie powierzchni. Może to być: rozpuszczalnik nitro, aceton, rozpuszczalnik do farby, środek czyszczący do rur pvc (czterohydrofuran), albo roztwór zwykłego "kreta" (do udrażniania rur). Jeżeli chodzi o kąpiel, to polecam kreta. Rozpuszczalniki śmierdzą i szybko parują. Lepiej przemyć elementy rozpuszczalnikiem jakimś zmywakiem do naczyń ( uwaga! niektóre rozpuszczalniki mogą działać destrukcyjnie na gąbki). Jeśli farba nie "odparzy" się następnego dnia, to powinna trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 27.08.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja u siebie dach ocynk malowałem specjalistyczną farbą MAKOR-TIX , wcześniej odtłuszczając podłoże rozpuszczalnikiem i następnie Panssaripesu Tikkurila. Jest to modyfikowany koncentrat myjący na bazie wody amoniakalnej.Farba trzyma się dachu super , to już 4-ty rok, pigmenta nie padają (znaczy się trzyma kolor).Potem pyknąłem płot i jest OK. Farby mi zostało to postanowiłem machnąć jeszcze drewniane drzwi do garażu - jest wyszły jakieś takie matowe. Na metal farba jest super, na drewno taka sobie.W swej strukturze posiada jakby kłaczki (włókienka) zbrojące (wzmacniające) farbę.No i trochę się "skrzy" jak patrzymy z bliska. Poczytaj to: http://www.farby.brcs.pl/phorum/read.php?f=1&i=30&t=1723&a=30&b=40 http://www.farbykolor.pl/Polifarb+Dbica+farba+MAKORTIX++na+blachy+ocynkowane+grafitowa++dachy+10L_p129.htmlhttp://www.farbykolor.pl/files/Makor-tix.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 28.08.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Dzieki wielkie za rady. Z tym "kretem" to mnie zaskoczyliście. Czy chodzi o te granulki lub żel do rur. Jeśli tak to czy nalezy przygotować z nich na bazie wody mocny roztwór i pomoczyć ocynkowane elementy ? Potem dla pewności przemyję je jeszcze nitro i powinno być ok. Co sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.08.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Jeszcze jedno pytanie czy użycie żrącego kreta nie uszkodzi powłoki ocynku na elementach odgromówki, moze lepiej pogotować te kilka blach w wodzie z dodatkiem detergentu i przed malowaniem przetrzeć nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 30.08.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Jeszcze jedno pytanie czy użycie żrącego kreta nie uszkodzi powłoki ocynku na elementach odgromówki, moze lepiej pogotować te kilka blach w wodzie z dodatkiem detergentu i przed malowaniem przetrzeć nitro. Nie wiem, byc może stężony roztwór może uszkodzić powłokę (nie próbowałem). Ale to chyba nie ma znaczenia, ponieważ i tak element będzie malowany. Przemyj odgromówki roztworem max. 5%, ewentualnie możesz poeksperymentować. Chociaż, szczerze mówiąc powinno wystarczyć przemycie nitro lub zwykłym Ludwikiem. Po umyciu powłoka nie powinna "w dotyku" sprawiać wrażenia tłustej. Jeżeli chcesz elementy najpierw wykąpać w detergencie, a później przetrzeć nitro, to myślę, że nawet akwarela się przyjmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 31.08.2009 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 wygotowałem w wodzie z detergentem, zupę z "ocynku" wylałem teraz przetrę nitro i powinno być git, dzięki za wcześniejsze rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts