Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zameldowanie w nowej chacie

pyzia

Recommended Posts

Może to śmieszne pytanie, ale jak się meldować w nowej chacie? No bo kupując mieszkanie idzie się z aktem notarialnym - i widać, że jestem właścieilem. A jak jest z domem? Jesteśmy właścicielami działki i co?

Czy może po odbiorze domu dostajemy jakiś "kwit",z którym idziemy do urzędu?

Nie śmiejcie się z naiwnego pytania tylko powiedzcie jak to się robi :-?

Pyzia, na działkę musisz mieć jakiś akt własności (akt notarialny zakupu, darowizny lub coś podobnego). Skoro wybudowałaś dom, to pozwolenie musiało być wydane na właściciela działki - zakładam dla uproszczenia, że to Ty. Po skończeniu budowy powinnaś złożyć dokumenty z wnioskiem o oddanie budynku do użytkowania (było to dość dokładnie opisane nawet niedawno na Forum). Jak dostaniesz kwit z Urzędu, że dom został oddany to z tym papierkiem udajesz się do odpowiedniego wydziału i się zameldowywujesz. Zakładam oczywiście, że dom ma już jakiś numer porządkowy. Jeśli nie, to jeszcze to musisz załatwić. To w dużym skrócie.

A ja dodam ze w każdej gminie mają różne zwyczaje - poczytaj sobie wątek o odbiorach :D

U mnie np wymagali aktu notarianego zakupu działki, decyzji o nadaniu numeru posesji, zaświadczeń o wymeldowaniu, dowodów osobistych, książeczki wojskowej męża i aktów udrodzeń dzieci. Natomiast, co jest ciekawe, nie wymagali żeby budynek był formalnie odebrany :o

Najlepiej wybrać się do właściwego urzędu w którym będziesz się meldować i tam zapytać :)

Ja zameldowałam naszą rodzinkę przedwczoraj :). W ciągu 2 tygodni trzeba złożyć wniosek o nowe dowody osobiste, chyba miesiąc jest na przerejestowanie samochodu ( o ile zmienia się powiat ) i zmianę dokumentu prawa jazdy. Zgłosiłam też ten fakt w pracy skąd pójdą zawiadomienia do US i ZUS-u, muszę to jeszcze zgłosić w funduszach emerytalnych, w banku, w ZE, u dostawcy gazu..ufff O czym jeszcze zapomniałam??