pyzia 11.12.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Może to śmieszne pytanie, ale jak się meldować w nowej chacie? No bo kupując mieszkanie idzie się z aktem notarialnym - i widać, że jestem właścieilem. A jak jest z domem? Jesteśmy właścicielami działki i co? Czy może po odbiorze domu dostajemy jakiś "kwit",z którym idziemy do urzędu? Nie śmiejcie się z naiwnego pytania tylko powiedzcie jak to się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 11.12.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Pyzia, na działkę musisz mieć jakiś akt własności (akt notarialny zakupu, darowizny lub coś podobnego). Skoro wybudowałaś dom, to pozwolenie musiało być wydane na właściciela działki - zakładam dla uproszczenia, że to Ty. Po skończeniu budowy powinnaś złożyć dokumenty z wnioskiem o oddanie budynku do użytkowania (było to dość dokładnie opisane nawet niedawno na Forum). Jak dostaniesz kwit z Urzędu, że dom został oddany to z tym papierkiem udajesz się do odpowiedniego wydziału i się zameldowywujesz. Zakładam oczywiście, że dom ma już jakiś numer porządkowy. Jeśli nie, to jeszcze to musisz załatwić. To w dużym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 11.12.2003 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 A ja dodam, że zarówno przy wymeldowywaniu ze starego miejsca jak i przy zameldowaniu mężczyżni muszą mieć książeczkę wojskową.Myśmy o tym nie wiedzieli i mąż musiał wracać do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 12.12.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 A ja dodam ze w każdej gminie mają różne zwyczaje - poczytaj sobie wątek o odbiorach U mnie np wymagali aktu notarianego zakupu działki, decyzji o nadaniu numeru posesji, zaświadczeń o wymeldowaniu, dowodów osobistych, książeczki wojskowej męża i aktów udrodzeń dzieci. Natomiast, co jest ciekawe, nie wymagali żeby budynek był formalnie odebrany Najlepiej wybrać się do właściwego urzędu w którym będziesz się meldować i tam zapytać Ja zameldowałam naszą rodzinkę przedwczoraj . W ciągu 2 tygodni trzeba złożyć wniosek o nowe dowody osobiste, chyba miesiąc jest na przerejestowanie samochodu ( o ile zmienia się powiat ) i zmianę dokumentu prawa jazdy. Zgłosiłam też ten fakt w pracy skąd pójdą zawiadomienia do US i ZUS-u, muszę to jeszcze zgłosić w funduszach emerytalnych, w banku, w ZE, u dostawcy gazu..ufff O czym jeszcze zapomniałam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 12.12.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Przeglądnij ten temathttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18089&highlight=Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 16.12.2003 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 dzięki za info, będę uważać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts