Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zjazd do domu od A do Z

mikolayi

Recommended Posts

A jeszcze powiedz mi czy na projekcie zagospodarowania terenu miałaś zaznaczone wyraźnie usytuowanie zjazdu, np. za pomocą domiaru do granicy itp.? Podaną jakąś odległość?

Pozdrawiam,

Justyna

dzieki za odpowiedz. nie mialam wyraznie usytuowanego zjazdu.

pytałam dzis w Referacie Drog i tez odeslali mnie do Starostwa a oni moga tylko przyjac projekt zamienny :(

co w takim razie mozna zmienic w projekcie zjazdu, zeby nie byla to istotna zmiana? bo rozumiem, ze nie wymiar, polozenie, skosy?

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nadrzędnym dla projektu dokumentem jest wydana przez zarządcę drogi decyzja o lokalizacji zjazdu. Pytanie na ile szczegółowy jest zapis o lokalizacji i na ile szczegółowy jest załącznik graficzny. O pół metra da się przy odrobinie dobrej woli przesunąć ale na kilka metrów nie ma co liczyć. Jeśli nie masz żadnego konkretnego domiaru dla zjazdu w projekcie to projektant de facto pokpił sprawę. Prawo budowlane jasno określa jakie odstępstwa są istotne. Rozmawiaj na ten temat z projektantem

witam bardzo potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu pewnej kwesti związanej z przyszłym zjazdem.

Działka ma bezpośredni dostęp do drogi powiatowej. Gmina wydała warunki zabudowy na działke wraz z informacją, że należy zgłośić się do nich o zgodę na lokalizację zjazdu. Wszystko pięknie ale zącząłem paniecznie bać się zapisów odnośnie widoczności ze zjazdu. Działka ma szerokość ok 27 metrów przy drodze powiatowej. Na środku na pasie zieleni drogi rośnie stare drzewo. Jeśli patrzeć na zapisy rozporządzania (warunki techniczne dróg z 1999 roku) odnośnie widoczności to nie ma bata ale w żadnym miejscu na mojej działce nie postawię zjazdu! Oczywiście moge sobie zaprojektować zjazd po jakimś narożniku i drzewo będzie oddalone od zjazdu o ok 6 - 7 metrów.... Drzewo też nie rośnie na skraju drogi tylko ok 1 metr od asfaltu więc nie wydaje mi się że będę miał fizyczny problem z widocznością jak podjadę do skraju drogi. No ale te paskudne zapisy.....(trójkąt widoczności przy postoju auta 3 metry od jezdni).

Sąsiedzi mają zjazdy 3 - 4 metry obok drzew ale pewnie wybudowane dawno temu. JAk to jest naprawdę z tą widocznością? Rozumiem skrzyżowania, zjazdy publiczne do restaruacji itd ale zjazd indywidualny?? Jak spojrzeć na te minimalne odległości to praktycznie większość wjazdów na wsi nie spełnia wymogów. Nie mam możliowści podłączenia do drogi w inny sposób jak do powiatowej (na około zabudowania prywatne). Czy ktoś mógłby doradzić?

witam bardzo potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu pewnej kwesti związanej z przyszłym zjazdem.

Działka ma bezpośredni dostęp do drogi powiatowej. Gmina wydała warunki zabudowy na działke wraz z informacją, że należy zgłośić się do nich o zgodę na lokalizację zjazdu. Wszystko pięknie ale zącząłem paniecznie bać się zapisów odnośnie widoczności ze zjazdu. Działka ma szerokość ok 27 metrów przy drodze powiatowej. Na środku na pasie zieleni drogi rośnie stare drzewo. Jeśli patrzeć na zapisy rozporządzania (warunki techniczne dróg z 1999 roku) odnośnie widoczności to nie ma bata ale w żadnym miejscu na mojej działce nie postawię zjazdu! Oczywiście moge sobie zaprojektować zjazd po jakimś narożniku i drzewo będzie oddalone od zjazdu o ok 6 - 7 metrów.... Drzewo też nie rośnie na skraju drogi tylko ok 1 metr od asfaltu więc nie wydaje mi się że będę miał fizyczny problem z widocznością jak podjadę do skraju drogi. No ale te paskudne zapisy.....(trójkąt widoczności przy postoju auta 3 metry od jezdni).

Sąsiedzi mają zjazdy 3 - 4 metry obok drzew ale pewnie wybudowane dawno temu. JAk to jest naprawdę z tą widocznością? Rozumiem skrzyżowania, zjazdy publiczne do restaruacji itd ale zjazd indywidualny?? Jak spojrzeć na te minimalne odległości to praktycznie większość wjazdów na wsi nie spełnia wymogów. Nie mam możliowści podłączenia do drogi w inny sposób jak do powiatowej (na około zabudowania prywatne). Czy ktoś mógłby doradzić?

Nie sądzę by ktoś sprawdzał warunek widoczności przy zjazdach (chociaż ten zapis rzeczywiście dotyczy zjazdów indywidualnych i rzadko kiedy jest spełniany). Ale jest zapis w tym samym rozporządzeniu w Załączniku 2 ust. 3.2: "Nie są przeszkodami w rozumieniu niniejszego załącznika (...) pnie pojedynczych drzew". Rób zjazd i śpij spokojnie. ;)

Pozdrawiam,

Justyna

• 2 weeks później...
duże uproszczenie. Bycie architektem nie wyklucza bycia również projektantem drogowym. Zasadnicznym elementem bedą właściwe uprawnienia

Zgoda, ale czy są tacy projektanci?

Moje doświadczenia są takie, iż jak na lekarstwo jest architektów, którzy potrafią policzyć konstrukcję budynków a co dopiero posiadać uprawnienia drogowe.

czy ktoś słyszał o czymś takim jak warunki zabudowy... na działkę drogową pod budowę zjazdu??? Coś mój architekt wspomniał, że może poza zgodą na lokalizację zjazdu trzeba będzie uzyskać WZ na drogę. Pierwszy raz o tym słyszę.

Radzę od razu wystąpić do gminy o takie warunki zabudowy, starostwo na pewno będzie wymagało. Normalnie wystarczy zaznaczyć dodatkowo działkę drogową przy swojej posesji występując o warunki zabudowy na swoją działkę. W warunkach zabudowy musi być wymieniony numer działki drogowej i musi ona być zaznaczona na załączniku graficznym, zakres tyle ile wystarczy Ci żeby zmieścił się zjazd.

pozdr.

Jeśli to możliwe to zwiększ WZ dla budynku tak, aby obejmowały również teren zjazdu i po sprawie. Zgodnie z wymaganiami przepisów (Prawo budowlane i ustawa o drogach publicznych) do wykonania zjazdu potrzebne jest pozwolenie na budowę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w tym samym pozwoleniu ująć wiele elementów np. budynek, gaz, zjazd, ogrodzenie czy inne elementy.

Jeżeli wszystkie nie będą wyszczególnione w WZ to będzie trzeba uzyskiwać osobne pozwolenia.

Tyle prawo, ale wiadomo co urząd to obyczaj i najlepiej dowiedzieć się telefonicznie jak to będzie wyglądało.

architekt dobrze wspomniał, że może. Ale nie musi i nie powinno. Wyrok NSA z 6 stycznia 2009 mówi jednoznacznie, że "3. Wykładnia i stosowanie prawa nie może prowadzić do pominięcia rozwiązań, które pozwalają na takie wyjaśnienie przepisów, by przyjęte w ustawie rozwiązania wzajemnie się nie wykluczały, ani nie dublowały. Skoro w ustawie o drogach publicznych w art. 29 ust. 1 na budowę zjazdu z drogi publicznej konieczne jest uzyskanie decyzji zezwalającej na jego lokalizację, wydanej przez zarządcę drogi, to na to samo zamierzenie inwestycyjne nie trzeba uzyskać decyzji o ustaleniu warunków zabudowy, która by de facto dotyczyła tego samego, gdyż warunki zabudowy w istocie są także ustaleniem lokalizacji." Innymi słowy jeśli masz decyzję lokalizacyjną od zarządcy drogi, to żadne dodatkowe WZZiT na zjazd nie są potrzebne. w linku http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-osk-1722-07,warunki_zabudowy_terenu_budowlane_prawo_planowanie_przestrzenne,df0bb4.html całe orzeczenie wraz z uzasadnieniem.

Oczywiście powyższe orzeczenie dotyczy wyłącznie pasa drogowego. Jeśli zamierzasz wybudować jakiś odcinek drogi po swojej działce, to podomnie jak na budynke, również na tę drogę potrzebujesz WZZiT

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Jako projektant drogowy z uprawnieniami na podstawie doświadczenia zawsze proponuję, aby przed wystąpieniem Inwestora (samemu czy przez architekta) o warunki WZ dobrze rozeznać sprawy dojazdu (sprawdzając u zarządcy drogi), jeśli działka Inwestora ma dostęp do drogi publicznej po innej działce (służebność lub współwłasność, zazwyczaj dotyczy nowych działek powstałych z podziału dużej z wydzieleniem dr. wewnętrznej) wystąpić o warunki WZ dla obu działek wpisując obowiązkowo oba numery działek w tytule warunków oraz uwzględniając w treści budowę budynku, infrastruktury technicznej, elementów zagospodarowania terenu, utwardzenie nawierzchni dr. wewnętrznej oraz wykonanie zjazdu + obrysowując obie działki na załącznikach mapowych.

Taka decyzja WZ bez względu czy zjazd jest tylko w pasie drogowym czy wyjdzie z zapisów o docelowych liniach rozgraniczających ulicy również na nasze działki będzie ważna i nie zajdzie konieczność występowania o kolejną nową decyzję ( pamiętajmy 3-6mce) plus oczekiwanie na prawomocność.

Potem projektant drogowy nie musi tłumaczyć Inwestorowi zawiłości przepisów i interpretacji tych samych przepisów w różnych wydziałach przez urzędników, również oszczędza czas, nerwy i zdrowie.

Kto chce zdobyć totalne doświadczenie i doszkolić się z różnorodności interpretacji przepisów zapraszam do projektowania w powiecie pruszkowskim i w Warszawie.

• 2 weeks później...

Witam.

Mam działkę nr 110/4 - oznaczoną na żótło na mapce.

Jest współwłaścicielem w 50% działki nr 110/2 ( oznaczona na czerwono ), która służy jako dojazd do mojej działki i działki 110/5 przyszłego sąsiada ( współwłaściciel 50% 110/2).

Droga oznaczona na niebiesko - jest to droga gminna - jak określili w poniższym cytowanym piśmie - wewnętrzna.

Na dzień dzisiejszy jest to droga gruntowa, po której oprócz kilku samochodów nowych sąsiadó jeżdzą głównie ciągniki z wioski.

Działka 110/2 - czyli moja wewnętrzna droga dojazdowa łączy się bezpośrednio z drogą gminną - nie ma żadnych rowów melioracyjnych. Wjeżdzam na nią bezpośrednio samchodem bez żadnych przeszkód.

Miedzy czasie odebrałem ze starostwa pozwolenie na budowę domu, gdzie w treści jest napisane:

"... zatwierdzam projekt budowlany i udzielam pozwolenia na budowę ....

dla inwestycji: budynek mieszkalny jednorodzinny wolno stojący wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną na działce nr ewidencyjny 110/4 ..."

W dokumentacji adaptacyjnej będącej załącznikiem w/w pozwolenia mam załączony dokument z Gminy, cyt:

" Gmina xxxx uzgadnia lokalizację zjazdu z drogi wewnętrznej należącej do Gminy xxxx - dz. nr 230y na działkę budowlaną nr 110/4 - poprzez działkę nr. 110/2 w miejscowości yyyyy.

Powyższe uzgodnienie jest zgodą na dysponowanie nieruchomością gminy na cele budowlane.

Inwestycję należy przeprowadzić zgodnie z obowiązującym Prawem Budowlanym.

Powyższe uzgodnienie obowiącuje przez okres 24-miesięcy od dnia jego wystawienia."

Na wiosnę rozpocyznam budowę - i trochę się pogubiłem.

Po budowie domu chcę trochę utwardzić drogę prywatną, abym się nie topił w błocie - i na tym poprzestanę. Sąsiad zacznie się budować w przeciągu roku - dwóch lat - samochody ciężarowe zniszczą wtedy nawierzchnię wspólnej prywatnej drogi dajazdowej , więc szkoda na razie ładować w drogę zbyt dużo kasy.

Moje pytanie:

Co muszę zrobić - aby zjazd z drogi gmiennej na drogę prywatną prowadzącą do mojej działki był formalny ?

Jakie jeszcze dokumenty załatwiać i kiedy je załatwiać? Teraz, w trakcie budowy domu, czy po jej zakończeniu ?

P.S. Gdy zaczną w przeciągu 5 lat robić drogę gminną ( a jest w planach finansowych gminy ), chcę aby uwzględnili wtedy również mój zjazd z drogi gminnej na moją drogę prywatną - bo później się okaże, że mam na wjeździe wysoki krawężnik.

Pozdrawiam

Piotr

mapka.JPG