ajerzyk 28.09.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Hej, Dzięki za odpowiedź. Garażem zajme się później, dopiero po budowie, jak będę wiedział jak stoje z $ będę myślał o garażu. Puki co chcę zmienić umiejscowienie zjazdu i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.09.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Czyli:1. Uzgadniasz (na nowo) zjazd z zarządcą drogi (gminą).2. Zawiadamiasz (starostwo) o zamiarze wykonania zjazdu (zał. nowe uzgodnienia zjazdu).3. Jak w ciągu 30 dni od złożenia zawiadomienia nie otrzymasz decyzji negatywnej - finito, wykonujesz zjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patita 24.03.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Witam Jestem tu nowa i nie za bardzo potrafię się odnaleźć. Przejrzałam wszystkie wątki i niestety nie znalazłam rozwiązania mojej sprawy...Dlatego miałabym pytanie......odnośnie podzielenia 1 działki na 3 i uzyskania zezwolenia na zjazd do 1 celem komunikacji z resztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skiera 29.11.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Witam.Proszę o wyjaśnienie poniższej kwesti. W 2016 roku Urząd Miejski odebrał inwestycję drogową – budowa nowej ulicy.Inwestor nie zapewnił dostępu do nowo wybudowanej ulicy z działki zabudowanej budynkiem mieszkalnym wielorodzinnym przy którym zostały urządzone miejsca parkingowe. Nadmieniam że tylko do tej jednej działki inwestor zapomniał o zaprojektowaniu i wybudowaniu zjazdu. Urząd Miejski w odpowiedzi na pisma dotyczące wybudowania zjazdu odpowiedział „po wybudowaniu i oddaniu drogi do użytku budowa dodatkowych zjazdów, zgodnie z art. 29 ustawy o drogach publicznych (tekst jednolity:Dz.U. z 2016r., poz 1440 ze zmianami) należy do właścicieli przyległych nieruchomośći. Proszę o wskazanie kto w chwili obecnej powinien taki zjazd z drogi publicznej wybudować?Skiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 04.01.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam, Z racji budowy domu architekt wystąpił 3,5 roku temu do urzędu o mozliwosc wykonania zjazdu. Pozwolenie takowe dostałem. Natomiast nie wykonałem tego w terminie 3 lat (budowa nadal trwa). Czy występując o odbiór budynku muszę mieć to wykonane ? Ktoś się bedzie tego czepial ?Dodam, że droga jest gminna, nieutwardzona, na tej samej wysokości co działka wiec generalnie ja po mojej stronie nic do roboty nie mam. Chodzi tylko o papier.Czy musi to być ? Dla mnie to troche bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 05.01.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam, Z racji budowy domu architekt wystąpił 3,5 roku temu do urzędu o mozliwosc wykonania zjazdu. Pozwolenie takowe dostałem. Natomiast nie wykonałem tego w terminie 3 lat (budowa nadal trwa). Czy występując o odbiór budynku muszę mieć to wykonane ? Ktoś się bedzie tego czepial ? Dodam, że droga jest gminna, nieutwardzona, na tej samej wysokości co działka wiec generalnie ja po mojej stronie nic do roboty nie mam. Chodzi tylko o papier. Czy musi to być ? Dla mnie to troche bez sensu. U mnie też zjazdu nie miałem i nie było potrzebne. Oddany dom bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.01.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam, Z racji budowy domu architekt wystąpił 3,5 roku temu do urzędu o mozliwosc wykonania zjazdu. Pozwolenie takowe dostałem. Natomiast nie wykonałem tego w terminie 3 lat (budowa nadal trwa). Czy występując o odbiór budynku muszę mieć to wykonane ? Ktoś się bedzie tego czepial ? Dodam, że droga jest gminna, nieutwardzona, na tej samej wysokości co działka wiec generalnie ja po mojej stronie nic do roboty nie mam. Chodzi tylko o papier. Czy musi to być ? Dla mnie to troche bez sensu. - architekt wystąpił do Urzędu o możliwość wykonania zjazdu. I OK - bez tej możliwości działka jako budowlana nie mogłaby zaistnieć, ponieważ każda musi mieć dostęp do drogi publicznej, czy to poprzez drogę wewnętrzną lub bezpośrednio poprzez zjazd drogowy jeżeli działka przylega do drogi publicznej. - teraz powinieneś wystąpić do zarządcy drogi o wydanie Warunków Technicznych podłączenia budynku / działki do sieci drogowej i na podstawie tego oraz projektu zagospodarowania działki jest opracowywany projekt zjazdu drogowego przez projektanta drogowego. - jeżeli zjazd ( w takim, czy innym kształcie ) jest naniesiony w Projekt Zagospodarowania Działki - powinien być zrealizowany zgodnie z projektem, tym bardziej, że zmiany w zagospodarowaniu są zmianami ISTOTNYMI ! i mogą powodować opracowanie projektu zamiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 05.01.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Panie Łukaszu dziękuję za odp. Mam kilka wątpliwości. Mianowicie: Decyzja wydana przez urząd jest już nieważna - ważność wynosiła 3 lata - Co teraz zrobić ? Wystąpić ponownie?Co dalej ? Czy ja muszę załatwiać ten projekt ? Nie bardzo wiem jak podejść do tematu. Druga sprawa to tak jak pisałem, jest to droga gminna, nieutwardzona i nic tam nie trzeba wykonywać, tylko skręcić samochodem i już jest się w bramie.Ja mam w projekcie budowlanym mapę z całą działką na której zaznaczony jest dom oraz strzałką oznaczony jest kierunek wjazdu z drogi gminnej. Istotna sprawa, czy to wszystko potrzebne jest do odbioru ? Czy bez tego też odbiór będzie wykonany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.01.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 - proponuje pofatygować się do Urzędu i popytać, choćby z tego powodu, że trzy lata temu projekt zjazdu drogowego był na " pozwolenie " i kończył się na Decyzję. Obecnie projekt zjazdu jest na zgłoszenie i ( tym samym ) nie kończy się Decyzją Administracyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts