Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zjazd do domu od A do Z

mikolayi

Recommended Posts

Witam,

jezdnia drogi wojewódzkiej nie ma krawęzników, nie jest oznakowana (brak linii na jezdni - czy jak to się tam nazywa: znaków poziomych drogowych) za to ma mnóstwo dziur i tendencję do zapadania się po większych deszczach:) Może kiedyś wstawię zdjęcie, to "coś" nie wygląda jak droga wojewódzka:)

To czy wjazd jest wykonany zgodnie z obowiązującym rozpoządzeniem - zapewniam - zalezy od interpretacji danego, powiedzmy sobie, urzędu (słowa jednego z urzedników dotyczące naszego projektu "Proszę Pani, milometr nie kilomentr":).

Wg Wojewódzkiego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego wjazd jest wykonany prawidłowo. Amen.

Popieram, popieram wysyłanie dokumentów pocztą do urzędu wojewódzkiego w Warszawie!!!!!!!!! Człowiek uczy się na błędach:) Za to przyznaję,

że badzo dobrze nam się współpracowało z Mazwowieckim Zarządem Dróg - sprawa załatwiona od ręki bez koniecznosci bawienia się z wysyłaniem dokumentacji pocztą + fachowe podejście do interesanta - klienta znaczy się:). Kurczę te ostatnie uwagi powinnam chyba umieścić w dziale : Oceń urząd:)

Pozdrawiam

Leśniczka

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykonanie rzez Zarządce Drogi zjazdu możliwe jest jedynie w przypadku prowadzenia przebudowy drogi w innych przypadkach własciciel dzialki przyległej do zjazdy ponosi koszty indywidualnie

Witam,

Mam nieco inne pytanie, ale w temacie.

U mnie zjazd jest jakieś 5m od drogi powiatowej do granicy działki, ale nie o to chodzi.

Pytanie moje jest, czy zawsze wykonawcą zjazdu na posesję jest INWESTOR?

Nie zdaża się, że w jakichś sytuacjach Zarząd Dróg Powiatowych pomaga, lub samodzielnie wykonuje taki zjazad?

Tak tylko pytam, bo w Urzędzie Gminy smi mi powiedzieli, że mógłby Zarząd Dróg Powiatowych pomóc przy wykonaniu zjazdu, bywały takie przypadki, ale raczej odpychają od siębie takie "niespodzianki" zrzucając wszystko na inwestora.

To jak to jest - mogę sam robić zjazd, czy muszę sam? Mogę wystąpić o pomoc (nie wiem na pewno nie finansową, ale wykonanie całości bądź częsci zjazdu) i nie będzie to dla Zarządu Dróg zaskoczeniem?

Pewnie, że każdy by chciał, aby Zarząd Dróg wykonał mu zjazd, ale jak jest na prawdę?

Pzdr. Paweł.

Witam,

Zarządca drogi ma prawo odmówić wykonania remontu/przebudowy zjazdu już istniejącego jeżeli z punktu widzenia formalnego - zjazd nie istniał na mapach geodezyjnych - w praktyce oznacza to ze nie jest zatwierdzony i wymagane jest zgłoszenie zamiaru wykoanania do aktualnego zarzadcy drogi - uzyskania w ramach decyzji administracyjnej zgody na jego budowe, pozdrawiam!

Witam,

mam pytanie czy jest zdefiniowany gdzieś w prawie "zjazd dotychczas istniejący" (Dz.U. 1985 Nr 14 poz. 60 Art.29 ust.2. W przypadku budowy lub przebudowy drogi budowa lub przebudowa zjazdów dotychczas istniejących należy do zarządcy drogi.). Czy zjazd na łąkę z drogi publicznej, który jest jedynie wyjeżdżonym kawałkiem ziemi można traktować jako "dotychczas istniejący"? Czy zarządca drogi przy przebudowie drogi może odmówić wykonania takiego zjazdu?

• 2 weeks później...

witam, chcialem zapytac tych z was co budowali przepusty ze zjazdem o cene robocizny takiego przepustu, w warunkach pisze rura 40 cm i szeroki na 3 metry

prosze o kazde info na ten temat musze na wiesne zbudowac taki przepust, ile to moze kosztowac orientacyjnie robocizna a ile material ?

a moze ktos by sie podjol zbudowania takiego przepustu okolice bielsko biala, cieszyn , skoczow?

z gory dziekuje i pozdrawiam

Po złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę zjazdu w odpowiedzi ze starostwa dostałem wezwanie, że ma dostarczyć : :(

1. zgodę zarządcy drogi na lokalizację zjazdu z dostosowaniem inwestycji do jej zapisu zgodnie z pkt. ............o warunkach zabudowy z dnia ................ r.

2. zgodę na wycinkę drzewa kolidującego z planowaną inwestycją ,

3. oświadczenia o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane dot. działki drogowej,

4. pozwolenie wodno – prawne,

5. uzgodnienia planowanej inwestycji z Wojewódzkim Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie , Inspektorat w Otwocku z siedzibą w ....................,

6. aktualnego zaświadczenia o przynależności projektanta do Mazowieckiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa ,

7. projektu zagospodarowania działki sporządzonej na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego zgodnie z paragrafem 8 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie zakresu i formy projektu budowlanego.

Ad. 1 mam i dostarczyłem ( do wyjaśnienia)

Ad. 2 mam i dostarczę

Ad. 3. nie do końca rozumiem o co chodzi w tym punktcie ? a zupełnie doznaję nieprzemijającego zdziwienia czytając pkt 4 i 5. :)

Czy ten pkt 3 oznacznia,że mam dostarczyć - przed uzyskaniem pozwolenie na budowę - zezwolenie zarządcy drogi na dysponowanie pasem drogowym na cele budowlane ???

W projekcie zjazdu mam przepust , który de facto nie jest podobno urządzeniem wodnym dla którego wymagane jest pozwolenie wodnoprawne ; nie ma też żadnego rowu melioracyjnego w pobliżu , grunt wyjątkow suchy , piasek , właściwie jest to naturalna wydma powiślana porośnięta na części działki lasem sosnowym , woda gruntowa na 3-4 m. . Będę to w nabliższym czasie wyjaśniał ale ciekawy jestem czy zawsze stosowna jest taka procedura z tymi pozowleniami wodnoprawnymi ???

Ad. 6 to już jest moim zdaniem czepianie , nie dość , że musiałem wcześniej prostować błędy w opinii inżyniera ruchu, w zgodzie na lokalizację, zatwierdzać dwa razy zatwierdzony projekt zjazdu ( miałem już pieczątkę ZDP na jednym egzemplarzu projektu a jak dosłałem pozostałe trzy takie same to mi anulowano ten pierwszy projekt i kazano wszystko zmieniać) to jeszcze teraz to !!!

Ad. 7 wydaję mi się, że może/powinien być ten sam, który dostarczałem do pozwolenia na budowę budynku ?

Pozdrawiam

Po złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę zjazdu w odpowiedzi ze starostwa dostałem wezwanie, że ma dostarczyć : :(

1. zgodę zarządcy drogi na lokalizację zjazdu z dostosowaniem inwestycji do jej zapisu zgodnie z pkt. ............o warunkach zabudowy z dnia ................ r.

2. zgodę na wycinkę drzewa kolidującego z planowaną inwestycją ,

3. oświadczenia o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane dot. działki drogowej,

4. pozwolenie wodno – prawne,

5. uzgodnienia planowanej inwestycji z Wojewódzkim Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie , Inspektorat w Otwocku z siedzibą w ....................,

6. aktualnego zaświadczenia o przynależności projektanta do Mazowieckiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa ,

7. projektu zagospodarowania działki sporządzonej na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego zgodnie z paragrafem 8 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie zakresu i formy projektu budowlanego.

Ad. 1 mam i dostarczyłem ( do wyjaśnienia)

Ad. 2 mam i dostarczę

Ad. 3. nie do końca rozumiem o co chodzi w tym punktcie ? a zupełnie doznaję nieprzemijającego zdziwienia czytając pkt 4 i 5. :)

Czy ten pkt 3 oznacznia,że mam dostarczyć - przed uzyskaniem pozwolenie na budowę - zezwolenie zarządcy drogi na dysponowanie pasem drogowym na cele budowlane ???

W projekcie zjazdu mam przepust , który de facto nie jest podobno urządzeniem wodnym dla którego wymagane jest pozwolenie wodnoprawne ; nie ma też żadnego rowu melioracyjnego w pobliżu , grunt wyjątkow suchy , piasek , właściwie jest to naturalna wydma powiślana porośnięta na części działki lasem sosnowym , woda gruntowa na 3-4 m. . Będę to w nabliższym czasie wyjaśniał ale ciekawy jestem czy zawsze stosowna jest taka procedura z tymi pozowleniami wodnoprawnymi ???

Ad. 6 to już jest moim zdaniem czepianie , nie dość , że musiałem wcześniej prostować błędy w opinii inżyniera ruchu, w zgodzie na lokalizację, zatwierdzać dwa razy zatwierdzony projekt zjazdu ( miałem już pieczątkę ZDP na jednym egzemplarzu projektu a jak dosłałem pozostałe trzy takie same to mi anulowano ten pierwszy projekt i kazano wszystko zmieniać) to jeszcze teraz to !!!

Ad. 7 wydaję mi się, że może/powinien być ten sam, który dostarczałem do pozwolenia na budowę budynku ?

Pozdrawiam

Ad.3 Jeśli nie miałeś w decyzji zezwalającej na zjazd wydanej przez organ zarządzający drogą informacji że jest to jednocześnie prawo do dysponowania terenem pasa drogowego na czas robót to musisz wystąpić z dodatkowym wnioskiem o wydanie takiego prawa.

Ad.4 Rów drogowy jest urządzeniem wodnym, wybudowanie na nim przepustu jest przebudową rowu czyli urządzenia wodnego a to wymaga uzyskania pozwolenia wodno-prawnego. Niektóre starostwa tego nie wymagają - miałeś pecha.

Ad.5 To uzgodnienie dotyczy chyba tego przepustu, widocznie takie macie wymagania. Może ten rów jest w zarządzaniu Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie. Moim zdaniem powinno to być napisane w decyzji na lokalizację zjazdu.

Ad.6 Wg Prawa Budowlanego do każdego projektu budowlanego należy dołączyć takie zaświadczenie.

Ad. 7. Tu nie rozumiem czego nie rozumiesz :) Zjazd musi być zaprojektowany na aktualnej mapie do celów projektowych i ten rysunek nazywa się Projekt zagospodarowania terenu/działki.

gwoli wyjaśnienia ad 4) czym innym jest rów przydrożny a czym innym jest rów, stanowiący urządzenie melioracji wodnych. Bezzasadnym jest żądanie pozwolenia wodno - prawnego dla rowu przydrożnego, stanowiacego element odwodnienia drogi. Do wyjaśnienia zatem, czy przedmiotowy rów jest urządzeniem wciagnietym w zasoby Wojewódzkiego Zarządu Melioracji.

ad 3) Sądzę, że odpowiedni zapis w decyzji jest zawarty

Resztę spraw wyczerpuje odpowiedź powyzej

• 3 weeks później...

witam,

Złożyłem wniosek w Wydziale Infrastruktury Komunalnej dotyczący lokalizacji zjazdu z drogi publicznej do działki budowlanej. W praktyce droga jest już*zbudowana, utwardzona i można nią bez problemu dojechać do mojej działki budowlanej. Część drogi bezpośrednio przylegająca do drogi publicznej jest własnością*prywatną (29 współwłaścicieli łącznie ze mną). Podobne wnioski złożyły jeszcze 4 osoby jednak wszystkie zostały oprotestowane przez innych współwłaścicieli stanowiących lokalną*społeczność. Urząd Miasta „poszukuje” rozwiązania tego problemu i do czasu jego odnalezienia wstrzymuje się*z rozpatrzeniem kolejnych wniosków dotyczących lokalizacji zjazdu, informując, że sytuacja jest „patowa”.

Czy oprotestowanie kilku współwłaścicieli może definitywnie uniemożliwić*uzyskanie pozwolenia na budowę?

Jakie istnieją*dalsze możliwości odwoławcze w przypadku uzyskania negatywnej odpowiedzi z Urzędu Miasta (niestety ale porozumienie z lokalną*społecznością*jest niemożliwe)?

pozdrawiam i z góry dziękuję*za odpowiedz

w mojej ocenie urząd trochę uchyla się od działania. Proszę złożyć wniosek o wydanie decyzji administracyjnej. W takim przypadku urząd będzie musiał ją wydać pozytywną/negatywną, ale wtedy będzie mozna uruchomić procedurę odwoławczą. Protestowanie na zasadzie "nie bo nie" zostanie raczej rozbrojone już przez kolejną instancję. Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam !

Kupuję właśnie działkę, i mam małą zagwozdkę z przyszłym (niestety) wjazdem

Działka ma uchwalony MPZP oraz jest narożna: od wsch droga publiczna, nowa, asfaltowa, od pł droga publiczna - powiedzmy gruntowa.

Działka jest pusta i nieogrodzona od strony dróg, od strony drogi asfaltowej brak wjazdu, od strony gruntowej po prostu trawa przechodzi w błoto ..:) Oczywiście chciałbym mieć wjazd z drogi asfaltowej oraz od wschodu. Jednak w planie dopatrzyłem, się, że droga asfaltowa ma klasę drogi zbiorczej oraz jest pkt mówiący, że realizację nowego zjazdu na działkę z ul. zbiorczych dopuszcza się jedynie w przypadku braku możliwości innego rozwiązania obsługi tej działki :( .

Pytanie czy są jakieś metody na obejście tego pkt ? Wiadomo, że nie łatwo jest wybrać projekt i pobudować dom na niewielkiej działce, z dość restrykcyjnymi liniami zabudowy oraz w garażem od południa :(. Oczywiście jak przeleciałem sobie na zumi w górę i w dół wzdłuż tejże drogi - praktycznie wszyscy mają z niej wjazd i to bez różnicy czy działki środkowe czy narożne ...

Opcja 2- zakładając, że się nie da. Sąsiad od północy ma wjazd dochodzący do granicy z "moją" działką, czy (zakładam, że sąsiad wyraża zgode), jego podjazd lub ewentulnie jego poszerzony w moją strpnę podjazd mógłby obsługiwać także moją działkę ? Technicznie jest jak najbardziej możliwe z racji, iż jego zjazd nie jest prostopadły do ulicy (ul skośna względem granic działek) i wystarczyło by go jedynie poszerzyć pomiędzy chodnikiem a "moją" działką ?

Witam !

Działka ma uchwalony MPZP Jednak w planie dopatrzyłem, się, że droga asfaltowa ma klasę drogi zbiorczej oraz jest pkt mówiący, że realizację nowego zjazdu na działkę z ul. zbiorczych dopuszcza się jedynie w przypadku braku możliwości innego rozwiązania obsługi tej działki :( .

Pytanie czy są jakieś metody na obejście tego pkt ?

Zmiana planu. Każde inne "Rozwiązanie" bedzie naruszeniem miejscowego planu

Opcja 2- zakładając, że się nie da. Sąsiad od północy ma wjazd dhodzący do granicy z "moją" działką, czy (zakładam, że sąsiad wyraża zgode), jego podjazd lub ewentulnie jego poszerzony w moją strpnę podjazd mógłby obsługiwać także moją działkę ? Technicznie jest jak najbardziej możliwe z racji, iż jego zjazd nie jest prostopadły do ulicy (ul skośna względem granic działek) i wystarczyło by go jedynie poszerzyć pomiędzy chodnikiem a "moją" działką ?

Zaprojektowanie Twojego podjazdu tak, żeby przylegał krawędzią do podjazdu sąsiada jest możliwe i możliwe jest nawet uzyskanie odpowiedniego uzgodnienia takiego rozwiązania. Co do formalnej strony wykorzystania zjazdu sąsiada do obsługi Twojej posesji to wymagałoby to uzyskania zgody zarządcy drogi a także, formalnie, uzyskania służebnosci przejazdu/przechodu przez fragment działki sąsiada. Moim zdaniem rozwiazązanie z poszerzeniem zjazdu jest lepsze.

Opcja 2- zakładając, że się nie da. Sąsiad od północy ma wjazd dhodzący do granicy z "moją" działką, czy (zakładam, że sąsiad wyraża zgode), jego podjazd lub ewentulnie jego poszerzony w moją strpnę podjazd mógłby obsługiwać także moją działkę ? Technicznie jest jak najbardziej możliwe z racji, iż jego zjazd nie jest prostopadły do ulicy (ul skośna względem granic działek) i wystarczyło by go jedynie poszerzyć pomiędzy chodnikiem a "moją" działką ?

Zaprojektowanie Twojego podjazdu tak, żeby przylegał krawędzią do podjazdu sąsiada jest możliwe i możliwe jest nawet uzyskanie odpowiedniego uzgodnienia takiego rozwiązania. Co do formalnej strony wykorzystania zjazdu sąsiada do obsługi Twojej posesji to wymagałoby to uzyskania zgody zarządcy drogi a także, formalnie, uzyskania służebnosci przejazdu/przechodu przez fragment działki sąsiada. Moim zdaniem rozwiazązanie z poszerzeniem zjazdu jest lepsze.

Tak, tyle, czy poszerzenie istniejacego w moja strone, to nie naruszenie planu ? W sumie plan zabrania budowania nowych, ale pytanie jak urzad zakwalifikuje poszerzenie juz istniejacego.

Odnosnie sluzebnosci to nie jest potrzebna, poniewaz, wykorzystywalbym tylko czesc pomiedzy ogrodzeniem a ulica, nawet nie poszerzajac jak pojade jego wjazdem w poprzek to wjade w trawnki odzielajacy chodnik od mojego (przyszlego ) plotu - bramy. Oczywiscie lepiej byloby go poszerzyc.

Dzieki za informacje !!!

trochę mi wyobraźni nie wystarcza. przebudowa istniejacego zjazdu to nie budowa nowego zaem nie łamie, moim skromnym zdaniem, zapisów miejscowego planu

Pani z urzedu powiedzial dzis, ze: nowego nie da rady bo plan zabrania - co bylo do przewidzenia.

Odnosnie opcji 2, to powiedziala, ze nie mozna rozbudowac, bo niby wjazdy na rozne posesje musza byc rozdzielone ilustam metrami przerwy :eek: - troche to dl amnie dziwne, bo widywalem takie wjazdy laczone. Natomiast jest mozliwe, obluga dwoch posesji z jednego podjazdu, ale to musialbym jej na mapce rozrysowac. Udam sie do UG z mapka, zobaczymy co wyjdzie z tego.

• 4 months później...

witam, mam pytanie czy majac juz pozwolenie na budowe zjazdu na droge gminna moge zmienic jego polozenie o 1 metr w prawo? przed przystapieniem do prac kazalo sie, ze ten projekt nie byl dobrze przemyslany i wygodniej by bylo go przesunąć. Czy wystarczy sam wpis kierownika budowy o zmianie czy trzeba to gdzies wczesniej zglaszac ewentualnie zmieniac projekt?

Druga opcja czy mozna go ewentualnie rozszerzyc o ten metr (zamiast 3,5 to 4,5m) i zostawic te same skosy?

witam, mam pytanie czy majac juz pozwolenie na budowe zjazdu na droge gminna moge zmienic jego polozenie o 1 metr w prawo? przed przystapieniem do prac kazalo sie, ze ten projekt nie byl dobrze przemyslany i wygodniej by bylo go przesunąć. Czy wystarczy sam wpis kierownika budowy o zmianie czy trzeba to gdzies wczesniej zglaszac ewentualnie zmieniac projekt?

Druga opcja czy mozna go ewentualnie rozszerzyc o ten metr (zamiast 3,5 to 4,5m) i zostawic te same skosy?

Niestety wg mnie nie można go przesunąć a tym bardziej poszerzyć bez zmiany pozwolenia na budowę, trzeba by było wykonać projekt zamienny. Wydaje mi się, że nie da się tego podpiąć pod nieistotne odstępstwo od zatwierdzonego projektu (wtedy wystarczyłby podpis projektanta) ponieważ ingerujesz w projekt zagospodarowania terenu.

A jeszcze powiedz mi czy na projekcie zagospodarowania terenu miałaś zaznaczone wyraźnie usytuowanie zjazdu, np. za pomocą domiaru do granicy itp.? Podaną jakąś odległość?

Pozdrawiam,

Justyna