Szarbia 27.08.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 10 minut ulewy i ulica plynie potok. http://img143.imageshack.us/img143/6818/dscf0177.jpg W kuchennym zlewie bulgocze. Kiedy troche przestaje zagladam do studzienki - woda 80 cm pod kostka. http://img125.imageshack.us/img125/4850/dscf0178.jpg http://img143.imageshack.us/img143/5369/dscf0179.jpg Oznacza to, ze poziom ten jest na jakies 3/4 wysokosci piwnicy. Do gornego kolanka wychodzacego ze sciany na zdjeciu. http://img125.imageshack.us/img125/9841/dscf0180.jpg Praktycznie cala kanalizacja w piwnicy jest pelna wody - odkrecam troche klapke rewizyjna. http://img380.imageshack.us/img380/2854/dscf0182t.jpg Po dwoch godzinach kanalizacja miejska przyjmuje nadmiar wody. http://img299.imageshack.us/img299/6175/dscf0183l.jpg Bylo okolo 130 cm. http://img299.imageshack.us/img299/9425/dscf0184.jpg Kiedy wazyly sie losy piwnicy u mnie pytalem sasiadow o opinie. Kazdy mowil, ze nigdy w zyciu i sam ma juz dawno zasypana. Ja wczesniej zlecilem zrobienie badania gruntu i wyszlo, ze w najgorszym razie mam 1 metr zapasu. Zadzwonilem do geologa - on stwierdzil, ze sasiednia dzialka moze mic inne warunki wiec ludowe podania go nie interesuja. W koncu na dzien przed wykopem rozmawialem jeszcze z szefem mojej budowy. Sprawa rozbijala sie raptem o 10 cm bo na 1.7m i tak trzeba bylo kopac (glina). On z kolei opowiedzial mi taka historie. Kiedys na Zaciszu (w Warszawie) na jednej ulicy kanalizacja zalala wszystkim piwnice. Mieszkancy skrzykneli sie i wystapili o odszkodowanie do Zakladu Komunalnego. Zaklad Komunalny powiedzial tak - chwila, chwila zaraz cos sprawdzimy. Wyslali tam czlowieka z takim sprytnym urzadzeniem do sprawdzania nieszczelnosci za pomoca pary. Okazalo sie, ze kazdy ma rynny podlaczone do kanalizacji i nie ma mowy aby przy takim obciazeniu przepuscic tyle wody. Mieszkancy szybko wycofali sie. Mnie tylko zastanawialo jak ta woda z kanalizacji dostala sie do piwnicy. Ano kazdy mial tam jakis zlewik czy kibelek, ktory powodowal potop. Wiem, ze mozna miec jakis zawor zwrotny ale nie jestem pewiem, czy sprawdzil by sie przy takim lub jeszcze wiekszym naporze. Tak wiec ja u siebie postanowilem miec calkowicie szczelna instalacje w piwnicy co tego lata zdalo egzamin nie raz jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.08.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 i ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.08.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Wiem, ze mozna miec jakis zawor zwrotny ale nie jestem pewiem, czy sprawdzil by sie przy takim lub jeszcze wiekszym naporze. ano im większy napór tym lepiej się sprawdza bo mocniej dociska klapkę do uszczelki ZTCW deszczówki nie można kierować do kanalizacji żeby nie było takich sytuacji jak u Ciebie. Ale być może ta woda dostała się jakimiś nieszczelnościami lub patrząc co się działo na ulicy po prostu wlała się górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.08.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 piwnica nieotynkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.08.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 ZTCW deszczówki nie można kierować do kanalizacji żeby nie było takich sytuacji jak u Ciebie. Ale być może ta woda dostała się jakimiś nieszczelnościami lub patrząc co się działo na ulicy po prostu wlała się górą kwestia czy kanaliza ogólnospławna (czyli pod deszczówkę i kopę) czy tylko sanitarna, czy deszczowa i sanitarna oddzielnie, co tu nie mam miejsca jeżeli podłączona deszczówka pod sanitarkę to pogratulować - mieszkańcom pomysłu i cwaniactwa, miastu/gminie - lenistwa w kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 27.08.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Wiem, ze mozna miec jakis zawor zwrotny ale nie jestem pewiem, czy sprawdzil by sie przy takim lub jeszcze wiekszym naporze. ano im większy napór tym lepiej się sprawdza bo mocniej dociska klapkę do uszczelki ZTCW deszczówki nie można kierować do kanalizacji żeby nie było takich sytuacji jak u Ciebie. Ale być może ta woda dostała się jakimiś nieszczelnościami lub patrząc co się działo na ulicy po prostu wlała się górą mam działkę położoną poniżej poziomu ulicy, z ulicy woda nie przepłynie bo ogrodzenie na podmurówce + wyprofilowane podjazdy. W przyszłości chce się pdołaczyć do deszczówki, ale jeśli deszczówka przestanie wyrabiać to wybije mi na podwórzu, które jest niżej. i teraz pytanie czy taki zawór zwrotny poprawnie bedzie działać i się zamykać nawet przy minimalnych cofkach ? wiadomo duza woda to sie mocno zamknie, ale ciurkiem tez moze leciec a to + czas = zalane podwórko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.08.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 jak będzie "siurczeć" to przecież nie wybije Ci na podwórku - zastanów się inna rzecz że jak zawór się zamknie to sam sobie zalejesz podwórko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.08.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 nie ma mocnychtrza usypać kurchan, a na szczycie postawić jedno z takich http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Outhouse_cm01.jpg/796px-Outhouse_cm01.jpg i wtedy tam zawsze pewnie, pewnie zawsze sucho, pewnie i bezpiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 28.08.2009 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wiem, ze mozna miec jakis zawor zwrotny ale nie jestem pewiem, czy sprawdzil by sie przy takim lub jeszcze wiekszym naporze. ano im większy napór tym lepiej się sprawdza bo mocniej dociska klapkę do uszczelki ZTCW deszczówki nie można kierować do kanalizacji żeby nie było takich sytuacji jak u Ciebie. Ale być może ta woda dostała się jakimiś nieszczelnościami lub patrząc co się działo na ulicy po prostu wlała się górą Racja. Wiem, ze mozna miec jakis zawor zwrotny ale nie jestem pewiem, czy sprawdzil by sie przy takim lub jeszcze wiekszym naporze. ano im większy napór tym lepiej się sprawdza bo mocniej dociska klapkę do uszczelki ZTCW deszczówki nie można kierować do kanalizacji żeby nie było takich sytuacji jak u Ciebie. Ale być może ta woda dostała się jakimiś nieszczelnościami lub patrząc co się działo na ulicy po prostu wlała się górą mam działkę położoną poniżej poziomu ulicy, z ulicy woda nie przepłynie bo ogrodzenie na podmurówce + wyprofilowane podjazdy. W przyszłości chce się pdołaczyć do deszczówki, ale jeśli deszczówka przestanie wyrabiać to wybije mi na podwórzu, które jest niżej. i teraz pytanie czy taki zawór zwrotny poprawnie bedzie działać i się zamykać nawet przy minimalnych cofkach ? wiadomo duza woda to sie mocno zamknie, ale ciurkiem tez moze leciec a to + czas = zalane podwórko. A dlaczego nie podniosles poziomu dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.08.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 może mu ulicę podnieśli ? jakie to ma znaczenie? jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 31.08.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 może mu ulicę podnieśli ? jakie to ma znaczenie? jest jak jest. thx Pierwek, nie lubię uprawiać retoryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 31.08.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Ja podnioslem poziom swojej dzialki od 20cm do 1 m.Dlatego pytalem.No coz trzeba dbac samemu o swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts