Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE!! prawo dotyczące odprowadzania wody z rynien itp

qwert

Recommended Posts

Witam, mam nagla sprawe.

do mam na stoku, w 1/3 jego wysokosci. Powyzej tylko łąki.

Masa wody, ktora schodzi z góry podczas roztopów i ulewy tworzy rzekę, przechodzaca przez moja dzialke.

Do tego jest trochę wody z rynien.

Jedynym wyjsciem jest zlapanie tej wody przy górnym ogrodzeniu i wypuszczeniu przy dolnym , na dzialkę sąsiada - niezabudowaną.

ten się nie zgadza. Co więc mogę zrobic z tą wodą.

Ta co jest moja (z mojego dachy) to procent tego co łapię schodzącego z góry.

Sytuacja jest patowa, grozą mi sądem.

czy mogę ją poscic na drogę? droga wysypana klincem, we wladaniu gminy.

Proponuje zainwestować w porządną podmurówkę od ogrodzenia - w formie muru oporowego.

Wkopać fundamenty ogrodzenia na 70 cm w glębę i żeby kolejne 50 cm było nad glebą, zrobić grubąna 20 cm i nic cię nie interesuje obca woda spływająca.

A ze swoich rynien zrobić odprowadzenie na swojej działce, czyli w odległości 3-4 m od domu wykopać głęboki dół wrzucić do niego kamienie (takie jak np do drenażu) 30 cm nad ziemią rozłożyć geowłókninę i dosypać resztę ziemi i tak do każedj rynienki.

I wówczas sąsiedzi mogą nas pocałować głęboko w ...

To jest naturalny spływ wody i pozwolenia nie musisz mieć, nie naruszasz tzw. stosunków wodnych. Ale jeśli wody opadowe ujmiesz w coś na kształt kanalizacji deszczowej i skierujesz w konkretną stronę na przykład do rowu to zgodę od właściciela tego rowu mieć musisz. Co pozwolenia wodnoprawnego są dwie szkoły : jedna mówi że wody opadowe nie są ściekiem , jesli nie pochodzą np z parkingów, ulic itp i pozwolenie nie jest konieczne a druga ze są i pozwolenei konieczne. Najlepiej zapytać w właściwym Starostwie Powiatowym w Wydziale Ochrony Srodowiska

dobry pomysł.

zostalo tak zrobione. wykopalismy rów - 50cm szeroki, 50 głęboki, wzdłóz drogi.

niestety woda przesunęła go ,tak ze wszedł nieco na działkę jednego z ząsiadów.

ten rząda teraz likwidacji rowu, bo jest na jego.

wode karze puscic po drodze. on tam nie mieszka, wiec go wali,ze droga po jednej burzy bedzie do remontu.

wiec na droge nie puszcze, moge mu puscic po dzialce, ale to mu tez nie pasuje.

wiadomo, jest na dole, bedzie mial bagno.

pytanie czy mozna puscic wode na dzialke sasiada,?

Poczytaj sobie np. tu o naruszaniu stosunków wodnych

http://www.rp.pl/artykul/107014.html

Jeśli to jest naturalny spływ to nie naruszasz stosunków wodnych, jeśli jednak coś zrobisz np skierujesz wodę na drogę wtedy naruszasz stosunki wodne.