Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze.

Jestem na etapie remontu, wszystko przebiega pięknie, ekipa sprawna, brak opóźnień. Jak to często bywa by równowaga w przyrodzie była pojawili sie i zazdrośni sąsiedzi grożący na co to oni mi nie pozwolą :) Poniżej moje pytanie wraz z lekkim opisem problemu.

Remontowany dom położony jest na dość specyficznej działce - jest ona nierówna. Poziom ziemi z tyłu budynku jest bardzo niski - odkryta jest bowiem piwnica. Oznacza to, że jak stoje na poziomie parteru to mam jakies 3 metry do gruntu.

Jako że miejsce nie jest w takiej wersji użyteczne. Wymyśliłam więc że może warto zasypać ten wielki dół i zrobić sobie wyjście z budynku na zieloną trawkę.

Okazało się że jeden z sąsiadów zamierza skutecznie przeszkodzić mi w zrobieniu takiego ogrodu. Zastanawiam się czy ma do tego prawo. Ziemia która ma zasypać ten psełdo dół nie bedzie związana z gruntem wiec nie ma tu zastosowania kwestia odleglosci od granicy.

Uprzejmie proszę o podpowiedź, gdzie moge szukac odpowiedzi.

Na pewno ktoś udzieli kompetentnej odpowiedzi, ja tylko chciałem powiedzieć, że na tym forum był poruszany niedawno podobny problem (w dziale "Prawo i Finanse")i wszystko zależy czy zasypanie tego "dołu" jak to opisałeś będzie miało jakieś konsekwencje dla sąsiada, np. woda zacznie spływać na jego działkę itp. Jeżeli takie skutki wystąpią to wydaje mi się, że sąsiad będzie miał prawo się sprzeciwić. W którymś temacie jest podana podstawa prawna, musisz poszukać albo ktoś lepiej zorientowany podpowie (temat chyba z "sąsiadem" w tytule ;) )