Franz84 27.08.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 witam,Mam pytanie jak obecnie wyglada przepis dotyczacy miejsca parkingowego na wlasnej dzialce mam zamiar lokowac takie miejsce miedzy granica dzialki a projektowanym domem (4m szerokosci) w urzedzie powiedziano mi ze zmienily sie przepisy i nie mozna lokowac miejsca parkingowego przy granicy, ma ktos konkretnie ustawe ktora to reguluje ? ew jak moge z tego wybrnac po drogiej stronie domu miejsce parkingowe jest mi nie podrodze gdyz jest to budowa drugiego domu wiec wtedy miejsce parkingowe wyszlo by mi pomiedzy nowym i starym domem czyli na samym srodku dzialki ! Czy ewentualnie moge miec miejsce parkingowe bezposrednio za plotem od frontu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 27.08.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 No swojej działce to sobie auto moge parkować gdzie chcę !!!!! Robisz sobie podjazd i kogo to interesuje co na nim bedziesz robił. Jak masz ochotę to możesz sobie całą działkę wyłożyć kostką brukową ? Nie rozumię tematu i po co o takie rzeczy pytac się urzędasów ! Plan zagospodarowania działki jest ważny przy odbiorze domu a później nikt na niego nie patrzy. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franz84 27.08.2009 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 No swojej działce to sobie auto moge parkować gdzie chcę !!!!! Robisz sobie podjazd i kogo to interesuje co na nim bedziesz robił. Jak masz ochotę to możesz sobie całą działkę wyłożyć kostką brukową ? Nie rozumię tematu i po co o takie rzeczy pytac się urzędasów ! tzn ja sie nie pytalem on sam mi powiedzial to przy okazji gdy donosilem pewne dokumenty ktorych zabraklo przy skladania pozwolenia na budowe i to dodal na odchodne ze jak juz sie uzupelni wszystko itp to i tak sie przyczepia do tego bo sie przepisy pozmienialy. Kostka brukowa tez mozesz jakis tam procent dzialki wybrukowac (teoretycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 27.08.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Oczywiście do odbioru domu ważne ale później to wolność tomku .... Nie słyszałem o problemach z tym związanych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 27.08.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Jak masz ochotę to możesz sobie całą działkę wyłożyć kostką brukową ? Oczywiście, że nie możesz, bo obowiązuje określona w planie obowiązkowa powierzchnia biologicznie czynna. Np. dla mojej działki wynosi ona 70% - tak więc mój dom razem z utwardzonymi podjazdami i tarasem nie może zająć więcej niż 30% powierzchni działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franz84 27.08.2009 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 ok znalazlem taki przepis: http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/9F19E6AD31662E74C1256FC6002D2FE2?OpenDocument&View=n&Cat=pp&Count=10 2.[17] Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż: 1) 3 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie, czyli taki przepis istnieje (istnial) czy moze byla jakas nowelizacja ostatnio ? jak to rozwiązac rozsadnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 27.08.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 witam, w urzedzie powiedziano mi ze zmienily sie przepisy i nie mozna lokowac miejsca parkingowego przy granicy, ma ktos konkretnie ustawe ktora to reguluje ? Ha , akurat dziś odbyłem kolejna dyskusję z architektem na temat miejsc postojowych w przypadku domów jednorodzinnych. W/g nowelizacji ustawy, która weszła w życie chyba 8.07.2009 miejsce postojowe musi być conajmniej 7m od okien do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt stały ludzi (to akurat znalazłem) i 3m od granicy działki (tego nie znalazłem, więc powtarzam to usłyszałem od architekta) Co to wnosi do życia ? Ano to, że jak masz pecha i urzędnik zinterpretuje ten zapis dosłownie to każe Ci miejsce postojowe ulokować 7m od własnych okien i 3m od granicy z sąsiadem. W moim przypadku jest to niewykonalne ze względu na już istniejącą zabudowę i rozmiary działek. Inna sprawa, że teoretycznie nie możesz postawić samochodu przed domem Tak naprawdę to trzeba się dowiedzieć w urzędzie który podbija pozwolenie jak oni to interpretują. Ja mam tego pecha, że u mnie robią to właśnie tak jak powyżej, ale wiem że niektórzy podchodzą do tego bardziej na luzie i 7m oczywiście tak ale od okien sąsiada. Generalnie ten zapis w połączeniu z planami zagospodarowania narobił niezłego bigosu w mojej okolicy, bo nie bardzo można coś zbudować (np zabudowa szeregowa) Z tego co mi architekt powiedział, to trzeba poczekać na interpretacje ministra dot. tych zapisów, która prawdopodobnie złagodzi te wymagania, ale do tego czasu jestem w wielkiej du...ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 27.08.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 czyli taki przepis istnieje (istnial) czy moze byla jakas nowelizacja ostatnio ? jak to rozwiązac rozsadnie ? Jak to rozwiązać? W linku który podałeś są numery Dz.U., wchodzisz na stronę Sejmu (http://isap.sejm.gov.pl/) i sprawdzasz czy dany akt jest obowiązujący. Jeśli jest nieobowiązujący to masz podane odpowiednie odnośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 przepisy są faktycznie dość niefortunne.Nikt jednak nie zmusza projektantów domków jednorodzinnych to pisania na projekcie zagospodarowania "miejsce postojowe". Jak sądzę jeśli nie będzie to stać w sprzecznosci z miejscowym planem lub WZZiT w kwestii wielkosci powierzchni czynnej biologicznie można na projekcie zagospodarowania napisać "powierzchnia utwardzona" nie wdając się w szczegóły. A może chcę tam położyć kostkę bo będę w tym miejscu rąbać drewno do kominka ?Jeśli jednak nie mozna tak zrobić to niech mnie ktoś poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 28.08.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 przepisy są faktycznie dość niefortunne. Nikt jednak nie zmusza projektantów domków jednorodzinnych to pisania na projekcie zagospodarowania "miejsce postojowe". Napisać można wszystko co się chce - to fakt, ale problem w Polsce jest tego typu: Co na to urzędnik ? Od jego interpretacji zależy powodzenie całej operacji, a urzędnik ma to do siebie, że jak ma przepuścić jakąś 'niedopowiedzenie' to woli odmówić - taka mentalność niestety. Zazwyczaj w planach zagospodarowania jest napisana ilość miejsc postojowych/dom a to niejako wymusza umieszczenie ich na planie (mapie). A miało być tak pięknie - żadnych pozwoleń, proste procedury sama przyjemność budowania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Literalnie czytając przepisy, to istnieje obowiązek, bo: § 18. 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo,………….. Nic się w zasadzie nie zmieniło (nowela wprowadziła kosmetykę) i od lat obowiązują takie same przepisy, tj (do 4 stanowisk): - odległość od granicy minimum 3m, - odległość od okien itp. minimum 7m, - minimalne wymiary 1 stanowiska, to 2,3m x 5m, - nawierzchnia utwardzona, lub co najmniej gruntowa stabilizowana, ze spadkiem. Zwracam uwagę na możliwość zastosowania nawierzchni „ gruntowej stabilizowanej”, bo ona jest „biologicznie czynna”, co wiecej nie wymaga ani zgłoszenia, ani pozwolenia - jeśli nie jest częścią PnB. Jest projekt noweli rozporządzenia, który stanowi, że odległości od granic mogą być takie same, jak na sąsiedniej działce, dla takiej samej ilości stanowisk – analogia do budynku w granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 No swojej działce to sobie auto moge parkować gdzie chcę !!!!! Robisz sobie podjazd i kogo to interesuje co na nim bedziesz robił. Jak masz ochotę to możesz sobie całą działkę wyłożyć kostką brukową ? Nie rozumię tematu i po co o takie rzeczy pytac się urzędasów ! Plan zagospodarowania działki jest ważny przy odbiorze domu a później nikt na niego nie patrzy. Pozdrawiam ! Do czasu pierwszego większego konfiktu z sąsiadem, wtedy sie okazuje że nie wszystko mozna robić na swojej działce. Utwardzenie terenu jest objete co najmniej dwoma zapisami: 1. zapis w mpzp o powierzchni biologicznie czynnej 2. prawo budowlane - utwardzenie terenu na działce budowlanej podlega zgłoszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 na etapie wydawania pozwolenia na budowę urzędnik nie jest od interpretowania przepisów tylko od sprawdzenia zgodności przedłożonych dokumentów z obowiazujacymi przepisami. To, że niektórzy "doktoryzują" się na temat załączonych projektów to zupełnie odrębna sprawa. Z kolei stosownie do tego zapisu § 18. 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo,………….. i w oparciu o wcześniej przytoczone cytaty na znaczącej części nieruchomości NIE MA TECHNICZNEJ MOZLIWOŚCI spełnienia wymagań par. 18, przez co sporządzanie projekty są niezgodne z obowiazujacymi przepisami itp itd... ale musze się poprawić. Miejsca postojowe można zrobić zamias ogródka i patrzeć na nasze cudowne auta przez okno w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Zwracam uwagę na możliwość zastosowania nawierzchni „ gruntowej stabilizowanej”, bo ona jest „biologicznie czynna”, co wiecej nie wymaga ani zgłoszenia, ani pozwolenia - jeśli nie jest częścią PnB. Siwy możesz przywołać przepisy ? Pierwszy raz się stykam z takim zakwalifikowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 na etapie wydawania pozwolenia na budowę urzędnik nie jest od interpretowania przepisów tylko od sprawdzenia zgodności przedłożonych dokumentów z obowiazujacymi przepisami. Czyli również i z tym: Prag.18. 2. Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, …. I wszystko „gra” Siwy możesz przywołać przepisy ? Pierwszy raz się stykam z takim zakwalifikowaniem Mój tok rozumowania: Skoro ustawodawca rozgraniczył „utwardzanie” od „stabilizacji gruntu” : § 21. 2. Stanowiska postojowe i dojazdy manewrowe dla samochodów osobowych powinny mieć nawierzchnię utwardzoną lub co najmniej gruntową stabilizowaną, ze spadkiem zapewniającym spływ wody. to, stabilizacja gruntu, nie podlega to pod „paragraf” utwardzenia działki. Zmieniła się również definicja § 3.22) terenie biologicznie czynnym – należy przez to rozumieć teren z nawierzchnią ziemną urządzoną w sposób zapewniający naturalna wegetację,…. (wcześniejsza definicja mówiła o gruncie rodzimym) to w takim rozumieniu definicji, łatwo sobie wyobrazić, że przy twardym naturalnym gruncie, lub przy stabilizacji gruntu np. żwirem, wymogi „naturalnej wegetacji” zostaną spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 logiczne zastanawiam się czy kiedyś zdarzy się taki dzień, że przepisy będą spójne a sejm merytoryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 28.08.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 logiczne Pod warunkiem, że ta logika nie jest obca urzędnikowi albo tak jak w moim przypadku także konserwatorowi zabytków. Ja po ok 3 miesiącach pukania do rożnych urzędowych drzwi jestem pełen obaw co do procesów myślowych tych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Zmiana definicji „teren biologicznie czynny”, moim zdaniem, otworzyła możliwość, stosowania płyt ażurowych na podjazdach, itp. – bez wliczania tego terenu do powierzchni utwardzonych. Do tej pory urzędnik „zasłaniał” się stwierdzeniem, ze nie jest to grunt rodzimy. Idąc dalej tym tropem, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to stabilizacja gruntu. Teza ryzykowna, ale ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Zmiana definicji „teren biologicznie czynny”, moim zdaniem, otworzyła możliwość, stosowania płyt ażurowych na podjazdach, itp. – bez wliczania tego terenu do powierzchni utwardzonych. Do tej pory urzędnik „zasłaniał” się stwierdzeniem, ze nie jest to grunt rodzimy. Idąc dalej tym tropem, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to stabilizacja gruntu. Teza ryzykowna, ale ........... no tutaj z płytą ażurową jako stabilizacja gruntu to faktycznie baaardzo ryzykowna teza. Przyjmujac nomenklaturę drogową (w końcu podjazd jest używany przez pojazdy ) stabilizacja gruntu to ulepszanie ich uziarnienia dodatkami innych gruntów (mieszanki optymalne), stosowanie domieszek cementu, wapna, aktywnych popiołów lotnych (zwiększenie nośności gruntu), stosowanie domieszek asfaltu, stosowanie specjalnych związków chemicznych w celu zwiększania nośności gruntu. no i trzeba to zagęścić, zeby można nazwać stabilizację za zakończoną ja bym tu poszedł w kierunku umocnienia powierzchni biologicznie czynnej tak jak umacnia się skarpy rowów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ja bym tu poszedł w kierunku umocnienia powierzchni biologicznie czynnej tak jak umacnia się skarpy rowów Faktycznie mniej ryzykowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts