marika77 06.02.2011 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Czy ktoś może mi powie czy jest jakiś przepis nakazujący mi posiadanie dwóch miejsc postojowych, parkingowych czy jak by ich inaczej nie nazwać? Byłam ostatnio w urzędzie i dowiedziałam się, że musze mieć zaprojektowane dwa miejsca postojowe i to drugie miejsce postojowe nie może być przed garażem bo jest przepis o 7m od ściany z oknami. W moim planie zagospodarownaia nie ma nawet słowa o posiadaniu miejsca postojowego, nawet jednego a tym bardziej dwóch, a urzędniczka na to, że to wynika z warunków technicznych które są wazniejsze niz zapisy planu. W necie znalazłam takie coś: § 18. 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo, w tym również miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne.2. Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby niepełnosprawne. To jest cytat chyba własnie z warunków technicznych, ktore nic nie pisza o ilości miejsc tylko wskazuja że tą sprawe reguluja miejscowe przepisy o WZ. U mnie jest plan zagospodarownaia czyli jak rozmumiem, to co wytłuściłam odnosi sie także do planu. Idąc dalej to w moim planie nie ma słowa o wymogu posiadania miejsc postojowych, choć ja planuje mieć garaż jednostanowiskowy. Czy musze jeszcze myślec o projektowaniu drugiego miejsca czy to mi wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 08.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ej czy nikt nie utwierdzi mnie w tym kto ma racje czy ja czy ta urzędniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 09.02.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 W moim planie zagospodarownaia nie ma nawet słowa o posiadaniu miejsca postojowego Aż mi się nie chce wierzyć, bo kilka planów czytałem, też się chcąc upewnić czy to tylko u mnie mam się 7m odsuwać, i zawsze była mowa o miejscach postojowych, dla różnego rodzaju zabudowy (jednorodzinna, wielorodzinna, obiekty użyteczności publicznej...) - to wręcz chyba obowiązkowe jest że musze mieć zaprojektowane dwa miejsca postojowe i to drugie miejsce postojowe nie może być przed garażem bo jest przepis o 7m od ściany z oknami. I tak i nie... zwyczajowo przyjmuje się 2 miejsca na budynek jednorodzinny, bo taki może mieć 2 oddzielne lokale mieszkalne i wychodzi jedno miejsce na lokal, ale te 7m to jest od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt stały ludzi. Czyli może być przed garażem pod warunkiem, że inne okna na tej ścianie to np. łazienka, korytarz, kotłownia, kuchnia (ale tu bym się upewnił) Ej czy nikt nie utwierdzi mnie w tym kto ma racje czy ja czy ta urzędniczka? Jeśli w planie faktycznie nie ma mowy o miejscach postojowych, to ja bym się kłócił i chciał na piśmie paragraf , który im pozwala twierdzić że mają być 2. Ale jednak ciężko mi uwierzyć, że w MPZP nikt o tym nie wspomniał i że takie coś przeszło. Warto sprawdzić, czy nie było jakiś poprawek (u mnie np były właśnie dot. miejsc postojowych bo ktoś nie dopisał ile ma ich być dla zabudowy wielorodzinnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 W zasadzie z Rozporządzenia wprost wynika, że miejsc postojowych ma być więcej niż jedno. § 18. 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo, ....... Czyli literalnie 1 stanowisko dla użytkowników stałych + 1 stanowisko dla „gości” = 2 stanowiska. Natomiast, w WZ lub MPZP można określić ile stanowisk ma być - na uwadze należy mieć że Rozporządzenie nie jest tylko dla domów mieszkalnych, a także dla np. usługowych – stad min. zapis w pkt.2 . Jeśli takich zapisów (w WZ lub MPZP ) nie ma to, faktycznie liczba 2 stanowisk, spełnia wymogi Rozporządzenia i Rozporządzenie określa ilość tych stanowisk na minimum 2 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 09.02.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Zaciekawił mnie temat.Sprawdziłam zapisy w "moim" MPZP. Zapis brzmi:"zapewnienie odpowiedniej ilości miejsc postojowych dla użytkowników w obrębie granic realizowanej inwestycji". Co to znaczy? To co sobie urzędnik wymyśli? Czy wystarczy moje oświadczenie, że garaż jednostanowiskowy wystarczy?Działkę mam małą (600m) i nie uśmiecha mi się poświęcać jej na odsuwanie domu, aby zmieściło się miejsce postojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 09.02.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Czyli literalnie 1 stanowisko dla użytkowników stałych + 1 stanowisko dla „gości” = 2 stanowiska. Natomiast, w WZ lub MPZP można określić ile stanowisk ma być - na uwadze należy mieć że Rozporządzenie nie jest tylko dla domów mieszkalnych, a także dla np. usługowych – stad min. zapis w pkt.2 . Jeśli takich zapisów (w WZ lub MPZP ) nie ma to, faktycznie liczba 2 stanowisk, spełnia wymogi Rozporządzenia i Rozporządzenie określa ilość tych stanowisk na minimum 2 szt. No cóż wobec takiej interpretacji rozporządzenia to faktycznie ciężko przewalczyć mniej niż 2 miejsca.... Co to znaczy? To co sobie urzędnik wymyśli? Czy wystarczy moje oświadczenie, że garaż jednostanowiskowy wystarczy? Działkę mam małą (600m) i nie uśmiecha mi się poświęcać jej na odsuwanie domu, aby zmieściło się miejsce postojowe. Chyba oświadczenie tu nic nie da niestety, zresztą odsuwanie domu też niekoniecznie, bo należy pamiętać o tych 7m od okien , i chyba 3 od granicy (ale tego nie jestem pewien) Wyjściem jest garaż na 2 samochody lub takie zaprojektowanie aby pomieszczenia przeznaczone na pobyt stały nie były tam gdzie miejsca postojowe, wtedy można garaż na 1 samochód + miejsce postojowe przed garażem - tak to wyglądało u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 19.02.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Aż mi się nie chce wierzyć, bo kilka planów czytałem, też się chcąc upewnić czy to tylko u mnie mam się 7m odsuwać, i zawsze była mowa o miejscach postojowych, dla różnego rodzaju zabudowy (jednorodzinna, wielorodzinna, obiekty użyteczności publicznej...) - to wręcz chyba obowiązkowe jest U mnie zapis jest taki: "Plan nakazuje zapewnienie odpowiedniej liczby miejsc parkingowych w granicach poszczególnych lokalizacji własnych" wiec dosyć ogólny. Czy miejsce jako to wymagane miejsce parkingowe moge stworzyć miejscem dla niepełnosprawnych? takie miejsca nie wymagają zachowania tych odległości 7m od okien. tylko podkreslam, że nie byłoby to miejsce dodatkowe poza tymi dwoma wymaganymi tylko własnie jako to jedno lub dwa miejsca, które musze mieć. Druga rzecz to od jakich okien musze zachowac te 7m odległości. Rozumiem, że ten przepis nie dotyczy drzwi-one moga być zlokalizowane nawet bliżej niz 7m. A okno na klatce schodowej, czyli przy schodach na poddasze? A okno w hallu? Gdzies czytałam, że te odleglości odnosza się do miejsc na pobyt stały czyli, pokoje dzienne, sypialnie, a co także z kuchniami i łazienkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.04.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Niezłe akcje z tymi miejscami postojowymi:) Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.04.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam, podobny problem jak tu wczesniej wspominany. Generalnie dzialka bardzo waska i nijak nie da sie zmiescic miejsc postojowych tak, zeby odleglosci 3 metry od granicy byly spelnione. Czy w takim przypadku wystarczy, ze wybuduje garaz na 2 auta? Czy moge wybudowac garaz w granicy jesli dzialka ma szerokosc 11 metrow? Spotkal sie moze ktos z takim problemem i udalo mu sie to zalatwic w Krakowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.04.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Ja mam MPZP zapisane 2 miejsca postoje i w związku z małą działeczką zrobiłem garaż 2-miejscowy ze ścianą bez okien. Nikt nie miał w UM zastrzeżeń.Przy 11. metrowej działce na pewno będziesz mógł budować garaż w ostrej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts