Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOKÓŁKA vs URZĘDOWSKI

Recommended Posts

witam

mam dylemat bo nie wiem, które okna wybrać czy z Sokółki czy z Urzedowskiego;

chcę kupić okna tylko i wyłącznie drewniane z drzewa meranti w kolorze mahoniu z pakietem 3-szybowym;

ważna jest dla mnie ich jakość tzn. aby długo mi służyły i żeby ich wygląd zewnętrzny nie uległ z biegiem lat zniszczeniu;

oraz ich właściwości techniczne tzn. współczynnik przenikania ciepła, zabezpieczenia antywłamaniowe itp

Ale nie wiem z której firmy okna będą lepsze?

Cenowo są podobne!

Małgosia..

ja jestem "zaangażowany" w jedną z firm z tytułowego dylematu, ale co do Twojej wypowiedzi...

Urzędowski i Sokółka mają roczne przychody na poziomie blisko 100 mln złotych.

KRC - ponad 10-krotnie mniej..

Więc i "liczba" reklamacji jest zdecydowanie mniejsza.

Wypominam to, bo Twój argument nie jest aż tak oczywisty.

Ja polecam Stolbud Włoszczowa.

http://www.stolbud.pl/

Mam od 6 lat, bez zastrzeżeń. Meranti. Wtedy były sporo tańsze od Urzędowskiego.

A to mnie zaskoczyłeś! Włoszczowa tańsza w drewnie egzotyczynym? Nie możliwe, szczególnie w lazurach na drewnie litym..

Moi rodzice założyli sobie Sokółkę na poddaszu jakieś 10 lat temu. 4 lata temu część okien zaczynała pruchnieć. Dzisiaj wszystkie są do wymiany bo po prostu zgniły. Praktycznie szyba tylko jest w calości, wszystko trzeszczy, nie domyka się, w ramie można dziury paluchami robić.

Ot takie byle co.

Okna były robione z drewna sosnowego chyba, może czasy się znieniły i technologie też... nie wiem

Pozdrawiam

Moi rodzice założyli sobie Sokółkę na poddaszu jakieś 10 lat temu. 4 lata temu część okien zaczynała pruchnieć. Dzisiaj wszystkie są do wymiany bo po prostu zgniły. Praktycznie szyba tylko jest w calości, wszystko trzeszczy, nie domyka się, w ramie można dziury paluchami robić.

Ot takie byle co.

Okna były robione z drewna sosnowego chyba, może czasy się znieniły i technologie też... nie wiem

Pozdrawiam

Ech, chcąc być uczciwym muszę tu trochę obronić(?) Sokółkę :

ta firma jak to stare stolbudy - miała w ofercie okna i tanie, i lepsze.

Tanie warianty nigdzie nie są warte kupienia. Wybierając te lepsze jest szansa na dobre okno.

Okno drewniane po 5-6 latach ma prawo mieć objawy starzenia sią lakieru ale nigdy nie ma prawa zgnić. Tzn. że było bardzo źle zrobione lub fatalnie zamontowane.

finlandia

Ja osobiście postawiłam na małą firmę, ponieważ duże odwalają masówkę. A skutki tzw. masówki bardzo szybko wychodzą w użytkowaniu.

To Twoje zdania i nie krytykuję Cię za nie.

Po części mogę się z nim zgodzić, ale w drugą stronę.. nie każda firma traktuje okna jako "masówka". Mógłbym przytoczyć też wady małych firm.. ale nie widzę potrzeby. Nie tego dotyczyło pytanie.

• 3 weeks później...