Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja na podjezdzie dla niepelnosprawnych w aptece

Recommended Posts

Witam!Kupiłem budynek w którym mieści się apteka a w raz z nią podjazd dla niepełnosprawnych.Niestety budynek był w opłakanym stanie,przez dwa lata udało nam się to zmienić-teraz przyszedł czas na naprawę podjazdu dla nie pełnosprawnych i.Właśnie wracam z palcu budowy i załamałem zmysły.Pod warstwą betonu kryje się ..zagęszczony piasek i trochę foli izolacyjnej(sic jeśli można ja tak nazwać)

Inspektor nadzoru kazał nam skuć spękany beton-woda już wywarła wpływ na elewację budynku -pęcznieje dolna warstwa..

Moje pytanie to:

Chciałbym na podjezdzie ułożyć kostkę granitową ale nie wiem jak odizolować całość od reszty budynku.Inspektor nadzoru radzi wylać beton i zastosować system izolacji Sopro czyli taśma na łączenie powierzchni i na resztę powierzchni elastyczna zaprawa uszczelniająca Sopro.

Panowie którzy kładą kostkę proponują odizolowanie muru budynku na odkrywce ok 60 cm folią dyletacyjna karbowaną i ..reszta to cała procedura położenia kostki czyli wszelakie warstwy suchego betonu itd.

Tak sobie myślę że maja racje bo tak się robi izo budynku tylko że podjazd to pochylnia na odległości 15m i nie wiem czy woda nie będzie wciąż uszkadzać ściany do której jest przyległy podjazd.

Z drugiej strony jednak wylanie betonu na podjezdzie i zastosowanie systemu Sopro to wciąż dyletowanie podjazdu z budynkiem...

Proszę o pomoc i dobre rady..

pozdrawiam!

nie bardzo rozumiem

ale

pozdjazd powinien stanowić oddzielną konstrukcję niepołączoną z budynkiem, czyli oddylatowany

wtedy izolacja ściany w dylatacji jak najbardziej wskazana

najlepiej pasem papy

samego podjazdu nie trzeba uszczelniać, bo po co?

kostkę możesz położyć na podkładzie piasku z cementem, po co jakieś betony?

chyba, że inwalidzi tam czołgami będą wjeżdzać

masz jakieś foto tego pasztetu?