mariankossy 08.10.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Bedzie jak z wodą , mniejsze zuzycie spowodowało wzrost ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.10.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 A ja dzisiaj kupiłem 20szt setek na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.10.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Małe odgrzanie wątku. Znalazłem w sieci coś takiego: Energetycy juz rwa sobie wlosy z glow i pukaja sie w czolo jak taka glupia ustawa ignorantow z unii mogla w ogole przejsc! Swietlowki, ktore to do 2012 roku maja byc w KAZDYM Polskim domu powoduja dzieki wbudowanym w nie dlawikom takie spustoszenie w sieci, ze nawet czterdziesta harmoniczna(!) ma jeszcze ogromne znaczenie! Powoduje to takie znieksztalcenie w sieci, ze zamiast idealnego sinusa dostajemy jakies impulsy... a zadnen transformator tego nie udzwignie (moc musi byc srednio 50% wieksza). Tak wiec oprocz ceny za swietlowki zaplacimy wszyscy za nowe transformatory, a jeden dobry transformator kosztuje srenio milion zl a w Polsce sa ich tysiace! Ba! Zadna firma produkcyjna nie bedzie mogla nic produkowac tak bardzo znieksztalconą energią, wiec beda oni za pomoca odpowiednich filtrow czyscic ten prad a to kosztuje 7 razy wiecej niz zwykla energia! Jedno jest pewnie, GRUBO ZA TO ZAPLACIMY! Bez komentarza. Bzdura na kółkach. Od lat praktycznie 100% oświetlenia w firmach, sklepach, urzędach i na ulicach to lampy wyładowcze, które razem wzięte mają wielokrotnie wyższą moc niż oświetlenie domowe. I jakoś nikt na to nie narzekał do czasu wprowadzenia regulacji wycofujących żarówki. Wyjąłeś mi to z ust! Tylko w sklepach i firmach wielkich halach stosuje się jarzeniówki. One niestety sieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.10.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Wyjąłeś mi to z ust! Tylko w sklepach i firmach wielkich halach stosuje się jarzeniówki. One niestety sieją. A czym sieją? Możesz konkretnie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.10.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Wyjąłeś mi to z ust! Tylko w sklepach i firmach wielkich halach stosuje się jarzeniówki. One niestety sieją. A czym sieją? Możesz konkretnie? J. Inaczej wprowadzają zakłócenia do sieci. Szczególnie podczas rozruchu. Dało się to szczególnie zauważyć w starszych domach gdzie oświetlanie i gniazda był na jednej fazie. Np. w urządzeniach typu radio objawiał się specyficznymi trzaskami z głośnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.10.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Inaczej wprowadzają zakłócenia do sieci. Szczególnie podczas rozruchu. Dało się to szczególnie zauważyć w starszych domach gdzie oświetlanie i gniazda był na jednej fazie. Np. w urządzeniach typu radio objawiał się specyficznymi trzaskami z głośnika. Tak, wprowadzały zakłócenia w momencie rozruchu. Było to kilka impulsowych strzałów w sieć w momencie pracy startera i tyle, potem już czyściutko i cichutko (w sensie elektrycznym rzecz jasna). A nie ciągłe sianie mnóstwem harmonicznych z niedokładnie wyfiltrowanej przetwornicy impulsowej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts