maristez 28.08.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ciekaw jestem co bedzie za 15 lat, jak nan wyrośnie nowe pokolenie niedowidzączych, wychowanych na suuuper oszczędnych żarówkach. Jak dla mnie światło zprzez nie emitowane jest nie do zaakceptowania podczas dłużaszego przebywania w pomiesczeniu. mam od ponad roku. kupiłem tanio karton philipsów (odpowiednik 60W) w anglii. powkręcałem w całym mieszkaniu i jestem zadowolony. od roku żadna sie nie spaliła. światełko fajne białe. nie wiem czym sie podniecacie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.08.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 nie wiem czym sie podniecacie. pozdrawiam Te zmarszczki martwiące peć przeciwną. Ja uważam że lepiej je widzieć. Przynajmniej rano nie ma rozczarowania albo wręcz szoku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Te zmarszczki martwiące peć przeciwną. Ja uważam że lepiej je widzieć. Przynajmniej rano nie ma rozczarowania albo wręcz szoku . hm.... szok poranny zawsze jest ... wszak make up trza wieczorem zmyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.08.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 hm.... szok poranny zawsze jest ... wszak make up trza wieczorem zmyć ...wałki ponakręcać... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.08.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ciekaw jestem co bedzie za 15 lat, jak nan wyrośnie nowe pokolenie niedowidzączych, wychowanych na suuuper oszczędnych żarówkach. Jak dla mnie światło zprzez nie emitowane jest nie do zaakceptowania podczas dłużaszego przebywania w pomiesczeniu. mam od ponad roku. kupiłem tanio karton philipsów (odpowiednik 60W) w anglii. powkręcałem w całym mieszkaniu i jestem zadowolony. od roku żadna sie nie spaliła. światełko fajne białe. nie wiem czym sie podniecacie. pozdrawiam Jak Ty powkrecałeć angielskie żarówki w polski żyrandol? Toż tam jest wszystko lewoskrętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 hm.... szok poranny zawsze jest ... wszak make up trza wieczorem zmyć ...wałki ponakręcać... J. poczekaj , zaraz przylecą feministki i nam koło pióra zrobią .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.08.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 np. Osram Twist - mam taka w kuchni 18W OSRAM to chyba się powinno w WC stosować .... A ściemniacz + energooszczędna to porażka albo buczy ściemniacz albo żarówkę szlag trafia w ciągu kilku dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 np. Osram Twist - mam taka w kuchni 18W OSRAM to chyba się powinno w WC stosować .... aaaaa po czym wnosisz? http://cdrlab.pl/forum/images/smilie/icon_hahaha.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.08.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 No dobra - powiedzcie mi w takim razie czym energooszczędnym zastąpię taką żarówkę : http://www.bat.lublin.pl/galerie/b5f0fa0bdc96304836ff3e6532e1095418155.jpg - mam ich od groma w żyrandolach i jak ich kiedy zabraknie to się chyba żona ze mną rozwiedzie ... Czymś takim : http://allegro.pl/item723575877_zarowka_energooszczedna_9w_45w_e14_plomyk.html Ja mam u siebie w salonie coś takiego : http://allegro.pl/item723575317_zarowka_energooszczedna_9w_45w_e14_mini_spiro.html w ilości 8 sztuk ( 3 punkty oświetleniowe ) i po prostu jak się ściemnia to włączam i wyłączam jak idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.08.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 wszak make up trza wieczorem zmyć A po co męża straszyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 wszak make up trza wieczorem zmyć A po co męża straszyć .... niech się trochę poboi ... teraz już nie ma wyjścia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 28.08.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Nie wkręcał..polutował i się trzymie Ja też nie wiem o co cała ta awantura..co Wam tak przeszkadzają te świetlówki? Podejrzewam, że jak Edison wynalazł żarówkę to też wszyscy chcieli go spalić na stosie. Ja proponują wracać do jaskiń i palić wieczny ogień Mam nadzieję że się nikt nie obrazi ale nie przesadzajmy. Nawet jeśli byłyby na wymianę to źle? Sam zaopatrzyłem się (w sumie to przez przypadek) w Leclercu w karton Osram Duluxstar Mini Twist 18W z pięcioletnią gwarancją po 9,99 Na barwę światła nie narzekam bo jest stosunkowo ciepła i niech się nie martwią ci którzy na samą myśl o świetlówkach już tracą wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.08.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 mam od ponad roku. kupiłem tanio karton philipsów (odpowiednik 60W) w anglii. powkręcałem w całym mieszkaniu i jestem zadowolony. od roku żadna sie nie spaliła. światełko fajne białe. nie wiem czym sie podniecacie. pozdrawiam i całą europę zap... z kartonem żarówek pewnie je "kupowałeś" inaczej choć znam ludka, który z norwegii gwoździe do bolandii wiózł, ale te to on "kupił", normalnie słabo mi się zrobiło jak się dowiedziałem, dlaczego jego plecak cieżki jak sk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ja tam się nie rzucam o nic innego tylko o pozbawienie ludzi możliwości wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 28.08.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ufff - to mnie uspokoiłeś ... Mam zmarszczki i jestem facetem Kij w oko żarówkom jak mam darmowe operacje plastyczne i zmiane płci http://www.gifsite.pl/miniatury/faccia046.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 jak ktos sie jeszcze nie domyslił, to tutli_putli kobitą jezd chiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 28.08.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ja tam się nie rzucam o nic innego tylko o pozbawienie ludzi możliwości wyboru Akurat do Ciebie tych słów nie kierowałem Ale fakt z tą jedną rzeczą mogę się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipi67 28.08.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ktoś wcześniej napisał dlaczego świetlówki są złe:1. Daja niebieskie światło, a żarówki żółte.2. Przy świetlówkach występuje tzw. efekt stroboskopowy (ich światło "drga" i jeżeli jakieś urządzenie obrotowe np. wiertarka będzie poruszać sie z prędkością podobną do drgań światła nastąpi złudzenie, iż wiertarka się nie obraca). Dlatego w żarówkach energooszczędnych znajdują się dwie lub trzy rurki.3. Pełną światłość osągają po kilkudziesięciu sekundach. Nieraz trzeba wyłączyć wcześniej niż się "rozgrzeją".4. Często sprzedawcy i producenci reklamują że sa dużo trwalsze niż żarówki, co jest nieprawdą. Ostatnio założyłem w dwóch żyrandolach łącznie osiem takich żarówek, po trzech miesiacach już dwie nie świecą.5. Są dużo większe (dłuższe) niż żarówki oraz mają dziwne kształty, co nieraz psuje efekt żyrandola.Podejrzewam iż niektórzy z was wymienią jeszcze inne wady.Żarówko wróć!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 28.08.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ciekaw jestem co bedzie za 15 lat, jak nan wyrośnie nowe pokolenie niedowidzączych, wychowanych na suuuper oszczędnych żarówkach. Jak dla mnie światło zprzez nie emitowane jest nie do zaakceptowania podczas dłużaszego przebywania w pomiesczeniu. To chyba zależy jakie te świetlówki kupujecie. Kilka razy skusiłem się na tańsze np "Brilux" - nie polecam. Słabe światło o zimnej barwie. Większość przepaliła się szybko. Nie wytrzymywały częstych włączeń i wyłączeń świeciły słabo. Dałem sobie z nimi spokój. Testowałem świetlówki "Osram" (skąd tą nazwę wzięli?) . Były lepsze , ciepła barwa , świeciły jasno tylko z żywotnością było nierówno. Podobnie świetlówki z Piły. W końcu spróbowałem philipsa. Kupuję je jak np. jest promocja w Auchan. Nie wydaję nigdy więcej niż 20 zł za szt. Te odpukać przy zaletach pozostałych odznaczają się również niezłą żywotnością nawet przy częstym pstrykaniu. Mam takie pomieszczenie gdzie pstrykam wieczorem co chwilę. Mam tam dwie żarówki zapalające się naraz. Jedna nie wytrzymała długo a druga pali się już 3 rok. I nie wiadomo od czego to zależy. Najlepszy numer ze świetlówką jaki miałem to to że jak taką niby uszkodzoną (zaczęła świecić jedynie bladziutkim światłem) po pół roku włożyłem spowrotem do oprawki to zaczęła normalnie świecić i działa do dziś. Ja jestem zwolennikiem świetlówek chociaż mają swoje wady oczywiście że nie są to te najtańsze miernej jakości. Co jest w nich dobrego: - Wystąpiło u mnie zauważalne niższe zużycie prądu. Obliczyłem że koszt zakupu świetlówki zwraca się po 7 miesiacach przy założonym codziennym świeceniu 3h - Podoba mi się ich światło, - to właśnie światło ze zwykłych żarówek nie rozproszone do końca dobrze, mnie wkurzało, chociaż oczywiście na rozproszenie ma wpływ również odpowiedni klosz, ale przy świetlówkach nie ma takiego problemu, nawet bez klosza światło jest odpowiednio rozproszone Nie parzę sobie rąk przy próbie zmiany przepalonej dopiero żarówki (najczęstszym odruchem po przepaleniu się żarówki jest chęć natychmiastowego jej wymienienia) Wady: - Świetlówka nie zawsze estetycznie wygląda w danym kloszu, lampie żyrandolu bo wystaje, - nie do końca wiemy jakie są koszty utylizacji i czy zła dystrybucja zużytych świetlówek nie zatruwa mocno środowiska - mam wrażenie że producenci zmówili się co do pewnych kwestii no bo dlaczego nie wymyślono patentu że jak zbije się rurka a elektronika jest ok to wystarczy wymienić ją na nową? Dlaczego trochę bardziej wymyślne kształty są dużo droższe. Dlaczego te świetlówki są takie wielkie i nie mieszczą się do części lamp? - nie nadają się do pewnych rozwiązań. Np światło sterowane czujką ruchu, miejsca o dużej wilgotności (łazienka), Miejsca gdzie światło jest często włączane i wyłączane. W tych miejscach z braku tradycyjnych żarówek trzeba będzie projektować chyba oświetlenie halogenowe Jeszcze uwaga co możliwości przyciemniania zwkłych żarówek włącznikiem z pokrętełkiem. Nie znam sie do końca ale wydaje mi się że to rozwiązanie to tylko w celu wygodnej obsługi - dostosowania natężenia światła do potrzeb bo oszczędności to żadnych nie daje jak słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.08.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Oczywiście, że przyciemnianie światła nie ma służyć oszczędności, tylko wytworzeniu właściwego naświetlenia w zależności od potrzeb. Czytasz gazetę - włączasz oświetlenie na full. Oglądasz program TV - przyciemniasz, aby światło nie raziło i nie powodowało refleksów na ekranie TV. Usypiasz dzieci - przyciemniasz do minimum, aby dziecko nie bało się ciemności. Rozmiar świetlówki podyktowany jest głównie technologią połączoną z ekonomią - taniej jest zrobić większą elektronikę, niż miniaturyzować przy zachowaniu odpowiednich mocy. Czemu świetlówka o wymyślnych kształtach jest droższa od prostej? Bo trzeba zapłacić designerowi jego gażę i tantiemy, zainwestować w urządzenia do gięcia szkła świetlówki na gorąco, zapłacić kontrolerowi tych urządzeń... Nie ma nic za darmo. Nawet w mordę nie dostaje się bez przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts