Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy, problemy i jeszcze raz problemy :( Pomocy!!!

aga077

Recommended Posts

Jeżeli było cos takiego to proszę o usunięcie.

Otóż tak: mamy sobie działeczkę 15 ar, ładna, piękna, prosta no cud miód malina. Działka jest częścią gospodarstwa należącego do ojca. Do całego "inwentarza" prowadzi droga 3m. Przy tej drodze są 3 inne budynki. Mój byłby 4.

Teraz tak:

w gminie powiedzieli, że MPZP jest; w starostwie, że nie i obowiązują WZ :o .

Chcąc się postawić na tej działce muszę mieć drogę 5m, a której nijak nie moge poszerzyć, bo w gminie droga jako tako nie istnieje a istnieje jako grunt gminy nie będący drogą :o.

Gmina mówiła o 80m pasie zabudowy od drogi publicznej, która sąsiaduje nie bezpośrednio z działką; starostwo, że nie ma czegoś takiego na tym terenie.

Teraz od czego w ogóle zacząć. Czy zacząć od podziału działki, żeby była moją własnością (bo w przyszłości chcę wziąć kredyt i postawić dom) i czekać na odrolnienie?? czy zacząć stawiać "rozbudowę siedliska" wspólnie z ojcem, a potem poprzenosić wszystko na mnie? I jak rozwiązać problem drogi dojazdowej?

Nie wiem z której strony to wszystko ugryźć żeby miało ręce i nogi :cry: :cry:

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Choćby ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych, Art.2.1.10.

Twoja droga dojazdowa jest gruntem rolnym z funkcją dojazdu do nieruchomości rolnych.

Oraz, Rozporządzenie WT par. § 14. 1. Twoja działka nie jest budowlaną.

Nikt mi nie da pozwolenia na budowę przy drodze 3m.

A założysz się? :lol:

Choćby ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych, Art.2.1.10.

Twoja droga dojazdowa jest gruntem rolnym z funkcją dojazdu do nieruchomości rolnych.

Moja droga to grunt gminy nie będący drogą

Oraz, Rozporządzenie WT par. § 14. 1. Twoja działka nie jest budowlaną.

Nikt mi nie da pozwolenia na budowę przy drodze 3m.

A założysz się? :lol:

Mogę, jak mi napiszesz jak to zrobić :wink:

Moja droga to grunt gminy nie będący drogą

No właśnie, ze względu na Art.2.1.10 nie musi spełniać wymagań drogi.

Mogę, jak mi napiszesz jak to zrobić :wink:

Wystąp o WZ, lub o pozwolenie na budowę, jeśli obowiązuje MPZP dla tego terenu.

w gminie powiedzieli, że MPZP jest; w starostwie, że nie i obowiązują WZ :o .

Trzeba zacząc od wyjaśnienia tej kwestii.

Podejrzewam ze gmina ma racje. Jeśli jest mpzp trzeba wziąść wypis i sprawdzić w jakich terenach leży działka

Jak podzielisz teraz działkę, to może okazać się, że nie uzyskasz pozwolenia na budowę NOWEGO siedliska (zabudowy zagrodowej).

Chyba, że to Ty jesteś rolnikiem i to Twój areał.

Przepisy nie są jednoznaczne w tym zakresie, a urzędnicy mocno uczuleni na takie „kombinacje”.

Jak podzielisz teraz działkę, to może okazać się, że nie uzyskasz pozwolenia na budowę NOWEGO siedliska (zabudowy zagrodowej).

Chyba, że to Ty jesteś rolnikiem i to Twój areał.

Przepisy nie są jednoznaczne w tym zakresie, a urzędnicy mocno uczuleni na takie „kombinacje”.

Czyli najlepiej żeby to ojciec wystąpił do gminy o WZ, bo on jest właścicielem działki??

Tak.

Ale jest jeden warunek. Musi być rolnikiem i w przypadku WZ, łączna wielkość areału w tej gminie musi przekraczać średnią wielkość gospodarstwa w tej gminie, lub w przypadku aktualnego MPZP dla tego terenu, nie mniej niż 1ha.

Pytanie do siwego:

Jeśli jest mpzp i w planie działka jest w terenach budownictwa jednorodzinnego to czy taki wniosek zostanie przyjęty ?

Moim zdaniem, w takim przypadku status działki nie ma znaczenia, bo budowa zagrodowa jest specyficzną formą budownictwa, przeznaczoną dla rolników. W takim przypadku, rolnik ma w zasadzie wybór, czy chce budować zagrodę, czy normalnie – oczywiście jeśli nie ma określonego zakazu.

W wielu gminach przyjęto w MPZP dla wsi, że pod zabudowę (działki budowlane) określono teren w pasie np. 50m od drogi (wymienionej).

Jest jednak jeden haczyk. Droga dojazdowa – choć raczej są to sięgacze dojazdowe. Do działek budowlanych muszą mieć określone parametry, natomiast jako dojazd do nieruchomości rolnych – już nie.

Droga dojazdowa – choć raczej są to sięgacze dojazdowe. Do działek budowlanych muszą mieć określone parametry, natomiast jako dojazd do nieruchomości rolnych – już nie.

Czyli, że jak wezmę wyrobię pozwolenie na ojca, na rozbudowę siedliska to droga może mieć 3m :o a nie 5?? :o To chcesz powiedzieć?