aga077 28.08.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jeżeli było cos takiego to proszę o usunięcie. Otóż tak: mamy sobie działeczkę 15 ar, ładna, piękna, prosta no cud miód malina. Działka jest częścią gospodarstwa należącego do ojca. Do całego "inwentarza" prowadzi droga 3m. Przy tej drodze są 3 inne budynki. Mój byłby 4. Teraz tak: w gminie powiedzieli, że MPZP jest; w starostwie, że nie i obowiązują WZ . Chcąc się postawić na tej działce muszę mieć drogę 5m, a której nijak nie moge poszerzyć, bo w gminie droga jako tako nie istnieje a istnieje jako grunt gminy nie będący drogą . Gmina mówiła o 80m pasie zabudowy od drogi publicznej, która sąsiaduje nie bezpośrednio z działką; starostwo, że nie ma czegoś takiego na tym terenie. Teraz od czego w ogóle zacząć. Czy zacząć od podziału działki, żeby była moją własnością (bo w przyszłości chcę wziąć kredyt i postawić dom) i czekać na odrolnienie?? czy zacząć stawiać "rozbudowę siedliska" wspólnie z ojcem, a potem poprzenosić wszystko na mnie? I jak rozwiązać problem drogi dojazdowej? Nie wiem z której strony to wszystko ugryźć żeby miało ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Z różnych powodów budowa siedliska, w tym przypadku, jest najbardziej optymalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Z różnych powodów budowa siedliska, w tym przypadku, jest najbardziej optymalna. No tak, ale co wtedy z drogą?? jak rozwiązać ten problem i czy przy rozbudowie siedliska później nie będzie większych kosztów niż przy przepisaniu działki od razu na siebie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Tylko budowa, lub rozbudowa zagrodowa rozwiązuje problem drogi, bo jest to dojazd do nieruchomości rolniczej i regulują to inne przepisy.Co do kosztów – w zasadzie będą takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Tylko budowa, lub rozbudowa zagrodowa rozwiązuje problem drogi, Co do kosztów – w zasadzie będą takie same. Nikt mi nie da pozwolenia na budowę przy drodze 3m. bo jest to dojazd do nieruchomości rolniczej i regulują to inne przepisy. Czyli jakie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Choćby ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych, Art.2.1.10. Twoja droga dojazdowa jest gruntem rolnym z funkcją dojazdu do nieruchomości rolnych. Oraz, Rozporządzenie WT par. § 14. 1. Twoja działka nie jest budowlaną. Nikt mi nie da pozwolenia na budowę przy drodze 3m. A założysz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Choćby ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych, Art.2.1.10. Twoja droga dojazdowa jest gruntem rolnym z funkcją dojazdu do nieruchomości rolnych. Moja droga to grunt gminy nie będący drogą Oraz, Rozporządzenie WT par. § 14. 1. Twoja działka nie jest budowlaną. Nikt mi nie da pozwolenia na budowę przy drodze 3m. A założysz się? Mogę, jak mi napiszesz jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Moja droga to grunt gminy nie będący drogą No właśnie, ze względu na Art.2.1.10 nie musi spełniać wymagań drogi. Mogę, jak mi napiszesz jak to zrobić Wystąp o WZ, lub o pozwolenie na budowę, jeśli obowiązuje MPZP dla tego terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 w gminie powiedzieli, że MPZP jest; w starostwie, że nie i obowiązują WZ . Trzeba zacząc od wyjaśnienia tej kwestii. Podejrzewam ze gmina ma racje. Jeśli jest mpzp trzeba wziąść wypis i sprawdzić w jakich terenach leży działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wystąp o WZ, lub o pozwolenie na budowę, jeśli obowiązuje MPZP dla tego terenu. A czy wcześniej nie muszę podzielić działki, żeby móc wystąpić o WZ?? Bo na tej działce jest dom, a ja chcę sie stawiać niejako w ogrodzie tegoż domu i działka ma jeden numer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jak podzielisz teraz działkę, to może okazać się, że nie uzyskasz pozwolenia na budowę NOWEGO siedliska (zabudowy zagrodowej).Chyba, że to Ty jesteś rolnikiem i to Twój areał.Przepisy nie są jednoznaczne w tym zakresie, a urzędnicy mocno uczuleni na takie „kombinacje”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jak podzielisz teraz działkę, to może okazać się, że nie uzyskasz pozwolenia na budowę NOWEGO siedliska (zabudowy zagrodowej). Chyba, że to Ty jesteś rolnikiem i to Twój areał. Przepisy nie są jednoznaczne w tym zakresie, a urzędnicy mocno uczuleni na takie „kombinacje”. Czyli najlepiej żeby to ojciec wystąpił do gminy o WZ, bo on jest właścicielem działki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Tak. Ale jest jeden warunek. Musi być rolnikiem i w przypadku WZ, łączna wielkość areału w tej gminie musi przekraczać średnią wielkość gospodarstwa w tej gminie, lub w przypadku aktualnego MPZP dla tego terenu, nie mniej niż 1ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Co musze dołączyć do tego wniosku?? czy sam wniosek wystarczy?? i jakie wiążą sie z tym koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Pytanie do siwego:Jeśli jest mpzp i w planie działka jest w terenach budownictwa jednorodzinnego to czy taki wniosek zostanie przyjęty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Dobra. Dzwoniłam do gminy, gmina mówi, że MPZP jest. To teraz mam wystąpić o WZ czy o PnB?????? Jakie koszty mnie czekają i jakie dokumenty składać.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Pytanie do siwego: Jeśli jest mpzp i w planie działka jest w terenach budownictwa jednorodzinnego to czy taki wniosek zostanie przyjęty ? Moim zdaniem, w takim przypadku status działki nie ma znaczenia, bo budowa zagrodowa jest specyficzną formą budownictwa, przeznaczoną dla rolników. W takim przypadku, rolnik ma w zasadzie wybór, czy chce budować zagrodę, czy normalnie – oczywiście jeśli nie ma określonego zakazu. W wielu gminach przyjęto w MPZP dla wsi, że pod zabudowę (działki budowlane) określono teren w pasie np. 50m od drogi (wymienionej). Jest jednak jeden haczyk. Droga dojazdowa – choć raczej są to sięgacze dojazdowe. Do działek budowlanych muszą mieć określone parametry, natomiast jako dojazd do nieruchomości rolnych – już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Droga dojazdowa – choć raczej są to sięgacze dojazdowe. Do działek budowlanych muszą mieć określone parametry, natomiast jako dojazd do nieruchomości rolnych – już nie. Czyli, że jak wezmę wyrobię pozwolenie na ojca, na rozbudowę siedliska to droga może mieć 3m a nie 5?? To chcesz powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Od samego początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.08.2009 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Od samego początku Akurat! To dlaczego w gminie, za przeproszeniem, pierd... głupoty o drodze 5 m i służebności???? Bo inaczej nie dadzą pozwolenia. Bo przepisy o drodze i takie inne głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts