aga077 17.09.2009 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Tylko już nie wiem od której strony to ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 17.09.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Powiem ci brutalnie:Nie rób z siebie sieroty, podałam ci rozwiązanie na tacy idź i walcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 17.09.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Dobra, idę złożyć papiery żeby zinterpretowali plan. Zobaczymy co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 17.09.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Po kolei:1. Piszesz pismo o treści takiej jak podałam wcześniej, podpisuje sie twój tata2. umawiasz się z tatą na wizytę do Wójta 3 idziesz do wójta z tatą ( zabierasz pismo i wypis z planu) i przedstawiasz problem płacząc że nie masz pieniędzy na zakup innej działki i to jest twoja jedyna szansa na własny dom ( o późniejszym podziale nic nie wspominasz). Mówisz mu że według ciebie te zapisy umożliwiają ci budowę ale wolisz to mieć na piśmie bo nie wiesz jaka będzie interpretacja starostwa. Zostawiasz mu pismo i prosisz o pozytywne załatwienie twojej sprawy.4. Czekasz na odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.09.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 3 idziesz do wójta z tatą ( zabierasz pismo i wypis z planu) i przedstawiasz problem płacząc że nie masz pieniędzy na zakup innej działki i to jest twoja jedyna szansa na własny dom ( o późniejszym podziale nic nie wspominasz). Mówisz mu że według ciebie te zapisy umożliwiają ci budowę ale wolisz to mieć na piśmie bo nie wiesz jaka będzie interpretacja starostwa. Zostawiasz mu pismo i prosisz o pozytywne załatwienie twojej sprawy. Ja byłbym bardziej wyrafinowany. „Wspólnie prowadzimy, a przyszłości chcę przejąć od taty gospodarstwo rolne” – to, moim zdaniem, powinno być kanwą punktu 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 29.09.2009 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 No i po wizycie. Wójt rozkłada ręce, to nie on decyduje czy dać pozwolenie czy nie. On nie widzi przeszkód, ale na piśmie tego nie da, bo on nie może interpretować planu. Wszystko zależy od starostwa. Jak starostwo sie wypnie (bo oni też nie dadzą na piśmie czy można się stawiać dopóki nie złoży sie wszystkich kwitów na PnB), to wtedy do kolegium, jak kolegium sie wypnie to do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.09.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Moim zdaniem. Jeśli będzie istniał choć cień podejrzenia, że podjęte działania maja na celu ominięcie obowiązujących przepisów (zabudowa zagrodowa dla rolnika), to przy takim zapisie w MPZP nie ma szans na uzyskanie PnB, a i odwołania mogą być mało skuteczne. Jeśli ojciec prowadzi gospodarstwo rolne, a Ty jesteś zameldowana w domu ojca, czyli, zgodnie z przepisami prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, to nawet przy takich zapisach w MPZP, z mocy prawa, macie prawo do postawienia nowej zabudowy zagrodowej.Moim zdaniem, można tą sytuację „zalegalizować”, czyniąc Ciebie współwłaścicielem gospodarstwa rolnego ojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 29.09.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Moim zdaniem. Jeśli będzie istniał choć cień podejrzenia, że podjęte działania maja na celu ominięcie obowiązujących przepisów (zabudowa zagrodowa dla rolnika), to przy takim zapisie w MPZP nie ma szans na uzyskanie PnB, a i odwołania mogą być mało skuteczne. Jeśli ojciec prowadzi gospodarstwo rolne, a Ty jesteś zameldowana w domu ojca, czyli, zgodnie z przepisami prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, to nawet przy takich zapisach w MPZP, z mocy prawa, macie prawo do postawienia nowej zabudowy zagrodowej. Moim zdaniem, można tą sytuację „zalegalizować”, czyniąc Ciebie współwłaścicielem gospodarstwa rolnego ojca. No jest rolnikiem i jestem zameldowana w domu od ponad ćwierćwiecza . Ale jak będę współwłaścicielem to potem nie chciałabym brać kredytu na całą działkę, a tylko na te 15 arów, na której będzie stał mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 29.09.2009 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Kiedy będę mogła przepisać na siebie działkę??? Teraz nie mogę, bo działka jest rolna i moge odpisać nie mniej niż 30 ar, a moja ma 15. To jak postawię dom na 15arach to kiedy mogę go mieć na własność??? Dopiero jak postawię całość???, to będzie można odpisać 15 ar razem z domem czy nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.09.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Czytaj uważnie. 2. Po wybudowaniu, będzie możliwość wydzielenia nieruchomości zabudowanej, ale to jest inna bajka. Można również spróbować po wybudowaniu fundamentów. Powiem tak – jest to w sumie naciąganie prawa tak, że aż piszczy. W związku z tym im ciszej w tym zakresie tym lepiej. Dostałaś wędkę, ale rybkę jak faktycznie chcesz – musisz złowić sama. Pozdrawiam i FINITO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 19.05.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam sie po przerwie. Złożyliśmy (konkretniej architekt) dokumenty o pozwolenie na budowę. Do PnB dołączył wniosek o wyłaczenie działki z produkcji rolnej (tak to sie nazywa??). Dostalismy decyzje odmowną w tej sprawie. Czy sam wniosek i decyzja odmowna moze mieć jakis wpływ na decyzję w sprawie PnB?? (Dodam, że PnB miało być na rozbudowę siedliska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.05.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A możesz mi powiedzieć po jaką cholerę składaliście wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej przy wniosku o pozwolenie na rozbudowę siedliska ? Sami sobie zrobiliście kuku. Zgodnie z ustawą z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnychArt. 2. 1. Gruntami rolnymi, w rozumieniu ustawy, są grunty:3 ) pod wchodzącymi w skład gospodarstw rolnych budynkami mieszkalnymi oraz innymi budynkami i urządzeniami służącymi wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu;Dlatego też wyłączenie w waszym przypadku nie było konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 26.05.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 A możesz mi powiedzieć po jaką cholerę składaliście wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej przy wniosku o pozwolenie na rozbudowę siedliska ? Sami sobie zrobiliście kuku. Zgodnie z ustawą z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych Art. 2. 1. Gruntami rolnymi, w rozumieniu ustawy, są grunty: 3 ) pod wchodzącymi w skład gospodarstw rolnych budynkami mieszkalnymi oraz innymi budynkami i urządzeniami służącymi wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu; Dlatego też wyłączenie w waszym przypadku nie było konieczne. To wiem, w tym przypadku nawalił architekt, bo niepotrzebnie składał wniosek. Ale za to mamy inny problem. Otóż dzisiaj dostaliśmy zawiadomienie ze starostwa o uzupełnienie i usuniecie nieprawidłowości w projekcie. Mamy 4 punkty, z których 3 są do "przeskoczenia", ale 4 jest wg mnie zaporowy, bo brzmi:"lokalizacja projektowanego budynku mieszkalnego narusza ustalenia MPZP gminy; wg ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla terenów RP-zabudowa rozproszona do adaptacji:" dopuszcza się modernizację, wymianę obiektów w granicach działki zabudowanej" - zaprojektowano nowy obiekt". Dalej następuje uzasadnienie, by w terminie dokonać wszystkich poprawek. Da sie coś z tym fantem zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.05.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Czy na działce, na której chcesz budować jest jakiś dom – zabudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.05.2010 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Czy na działce, na której chcesz budować jest jakiś dom – zabudowa? Na całych 46 arach stoi dom z budynkami gospodarczymi. Na tych konkretnych 15 (na których chemy sie postawić) nie ma nic oprócz drzew. Dlatego wcześniej miałaś wyjaśnić i poprosić o interpretację pkt.2 : 2/ obowiązuje zakaz nowej zabudowy poza zabudowaną działką Na siłę można zinterpretować,ze będzie to nowa zabudowa ale w granicy zabudowanej działki. Wójt mi nie da na piśmie interpretacji, bo on nie jest "władny", tak powiedział ostatnim razem jak byliśmy u niego. W starostwie powiedzieli, ze nawet jak spełnimy te 3 pozostałe warunki dostaniemy odmowę i żeby sie odwoływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.05.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jeśli te 15 ar zostanie wydzielone w odrębną działkę – zapomnij o budowaniu. Natomiast dla całej działki na której stoją zabudowania jak wół istnieje zapis: 2/ obowiązuje zakaz nowej zabudowy poza zabudowaną działką, Czyli nie wolno budować na działkach, które nie są zabudowane. Działek zabudowanych to ograniczenie nie dotyczy – pod warunkiem budowy zagrodowej, tylko i wyłącznie, bo to wynika z innych zapisów MPZP. To jest niepodważalny argument, na który należy się powołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga077 28.05.2010 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jeśli te 15 ar zostanie wydzielone w odrębną działkę – zapomnij o budowaniu. Natomiast dla całej działki na której stoją zabudowania jak wół istnieje zapis: Czyli nie wolno budować na działkach, które nie są zabudowane. Działek zabudowanych to ograniczenie nie dotyczy – pod warunkiem budowy zagrodowej, tylko i wyłącznie, bo to wynika z innych zapisów MPZP. To jest niepodważalny argument, na który należy się powołać. Czyli dla całej działki 46 ar to ograniczenie , które przywołałeś nie ma racji bytu, dobrze zrozumiałam??? (Nie mam zamiaru niczego wydzielać, na razie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts