Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie rur do centralnaego odkurzacza

odaro

Recommended Posts

Ja też właśnie w sobotę będę montował samodzielnie, składal całą instalcję do odkurzacza i nie przewiduje żadnego mocowania rur do chudziaka - tylko gniazda montowane na ścianie. Mamy rury Beama są dość twarde, jak połącze to wszystko w całość wydaje mi się, że będzie to wszystko bardzo stabilne.

Nie mocowałem nawet w jednym punkcie, styropian otulił i ustabilizował a wylewka docisnęła.

Myślisz że odkurzenie może powodować jakieś drgania takich rur jeżeli nie będą zamocowane i w konsekwencji jakieś problemy.

Żadnych, wąż też się rusza a swoją długość ma :) . Odkurzacz jest normalnie eksploatowany już ponad rok i nie strajkuje tylko śmieci ciągnie.

PS. Celem uzupełnienia - technicznie to u nas rury poszły na wylewkę, obok nich pierwsza warstwa styropianu (szczeliny uzupełnione pianką z pistoletu), na to druga warstwa styropianu a na to wylewka. Tam nie ma co drgać.

PS. Celem uzupełnienia - technicznie to u nas rury poszły na wylewkę, obok nich pierwsza warstwa styropianu (szczeliny uzupełnione pianką z pistoletu), na to druga warstwa styropianu a na to wylewka.

Ile miałeś grubości styropianu ja będę miał 5+5cm styropianu a rura od odkurzacza też ma 5cm tak się zastanawiałem czym wypełnić ubytki styropianu.

Może pomysł z pianką jest dobry. Masz może jakieś zdjęcia z układania styropianu

U mnie rury wykonawca przymocował do chudziaka razem z peszlem gdzie idzie przewód do ewentualnego sterowania. na to dopiera mam dac folie i obstalować w styropianie (pierwsza warstwa)... no ale papą zgrzewalna to juz tak nie zrobi... Na upartego bez problemu można odkręcic mocowanie i dać pod spodem folie lub papę ale moim zdaniem może i iść na te rury, one przecie szczelne musza być i wilgoci ne zassają :)))

U mnie rury wykonawca przymocował do chudziaka razem z peszlem gdzie idzie przewód do ewentualnego sterowania. na to dopiera mam dac folie i obstalować w styropianie (pierwsza warstwa)...

Jak wykonawca idzie na łatwiznę to tak właśnie robi.

Zapytaj ekipy od wylewek co o tym sądzi.