odaro 28.08.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 W tym wątku poruszałem temat jak pogodzić izolację przeciwwilgociową z instalacjami CO a co z mocowaniem rur od odkurzacza centralnego. Czy rury te muszą być bezwzględnie przymocowane do chudziaka czy można je przykryć styropianem a później zostaną dociśnięte wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.08.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Nie mocowałem nawet w jednym punkcie, styropian otulił i ustabilizował a wylewka docisnęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 28.08.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ja też właśnie w sobotę będę montował samodzielnie, składal całą instalcję do odkurzacza i nie przewiduje żadnego mocowania rur do chudziaka - tylko gniazda montowane na ścianie. Mamy rury Beama są dość twarde, jak połącze to wszystko w całość wydaje mi się, że będzie to wszystko bardzo stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.08.2009 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Nie mocowałem nawet w jednym punkcie, styropian otulił i ustabilizował a wylewka docisnęła. Myślisz że odkurzenie może powodować jakieś drgania takich rur jeżeli nie będą zamocowane i w konsekwencji jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.08.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Nie mocowałem nawet w jednym punkcie, styropian otulił i ustabilizował a wylewka docisnęła. Myślisz że odkurzenie może powodować jakieś drgania takich rur jeżeli nie będą zamocowane i w konsekwencji jakieś problemy. Żadnych, wąż też się rusza a swoją długość ma . Odkurzacz jest normalnie eksploatowany już ponad rok i nie strajkuje tylko śmieci ciągnie. PS. Celem uzupełnienia - technicznie to u nas rury poszły na wylewkę, obok nich pierwsza warstwa styropianu (szczeliny uzupełnione pianką z pistoletu), na to druga warstwa styropianu a na to wylewka. Tam nie ma co drgać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.08.2009 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 PS. Celem uzupełnienia - technicznie to u nas rury poszły na wylewkę, obok nich pierwsza warstwa styropianu (szczeliny uzupełnione pianką z pistoletu), na to druga warstwa styropianu a na to wylewka. Ile miałeś grubości styropianu ja będę miał 5+5cm styropianu a rura od odkurzacza też ma 5cm tak się zastanawiałem czym wypełnić ubytki styropianu. Może pomysł z pianką jest dobry. Masz może jakieś zdjęcia z układania styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.08.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Ile miałeś grubości styropianu ja będę miał 5+5cm styropianu a rura od odkurzacza też ma 5cm tak się zastanawiałem czym wypełnić ubytki styropianu. Może pomysł z pianką jest dobry. Masz może jakieś zdjęcia z układania styropianu Mam 5+5cm styropianu, zdjęć brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 30.08.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Wystarczy rury od odkurzacza ułożyć na warstwie izolacji dociąć do nich styropian a wolną przestrzeń wypełnić pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.08.2009 03:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Wystarczy rury od odkurzacza ułożyć na warstwie izolacji dociąć do nich styropian a wolną przestrzeń wypełnić pianka Na warstwie izolacji czyli co na styropianie a nie może leżeć na foli i na to styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.08.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Na warstwie izolacji czyli co na styropianie .... Nie, na izolacji przeciwwilgociowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hagis 31.08.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 U mnie rury wykonawca przymocował do chudziaka razem z peszlem gdzie idzie przewód do ewentualnego sterowania. na to dopiera mam dac folie i obstalować w styropianie (pierwsza warstwa)... no ale papą zgrzewalna to juz tak nie zrobi... Na upartego bez problemu można odkręcic mocowanie i dać pod spodem folie lub papę ale moim zdaniem może i iść na te rury, one przecie szczelne musza być i wilgoci ne zassają )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.08.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 U mnie rury wykonawca przymocował do chudziaka razem z peszlem gdzie idzie przewód do ewentualnego sterowania. na to dopiera mam dac folie i obstalować w styropianie (pierwsza warstwa)... Jak wykonawca idzie na łatwiznę to tak właśnie robi. Zapytaj ekipy od wylewek co o tym sądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts