Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia na wysoki połysk

paula8122

Recommended Posts

My też będziemy miec kuchnię białą lakierowaną na wysoki połysk, a blat z kompozytu bialy.

Co do kosztu to rózni się od w zalezności od studia kuchennego. A zrobi ją kazde studio z meblami na wymiar. Cena naszej kuchni to 1/2 tego co w znanych salonach kuchennych. Wycenę robilismy w ok. 10 sklepach. w niektorych ceny tej samej kuchni dochodziły nawet do 60 tys zł (Scavolini). Wybraliśmy studio, ktore najchętniej z nami współpracowało i kóre gotowe bylo zrobic dokladnie to co my chcemy do 1 cm. A i cena tez jest niższa niż w super renomowanych studiach, ktore tak naprawdę oferują standardy i nie ma miejsca na "szaleństwa" w kwestii wymiarow.

Co do blatu polecam STARON - produkuje go Samsung. Jest to to samo co corian, a dokładnie o połowę tanszy.

My ze staronu mamy parapety, płyty w lazience. Blat niestety mamy innej firmy, dlatego, że odcień bieli bardziej pasowal do frontów. Ale za ten odcien musimy zapłacić 50% więcej niż by to było w wypadku staronu.

Gorąco odradzam kupowanie kuchni w salonach, ceny są jakieś z kosmosu. U zwykłego stolarza można to samo zamówić za przynajmniej 1/3 ceny, też zrobi wszystko na wymiar, przyjadą zdjąć wymiary, zamontują kuchnię itp. Ja trzy lata za meble kuchenne zapłaciłem około 4.5 tyś zł (fronty MDF, okucia szuflad Bloom'a itp.), do tego AGD za około 9tyś (lodówka, zmywarka, kuchenka, piekarnik, mikrofala, wszystko whirlpool'a pod zabudowę). Wszystko kupowane w niewielkim mieście :) widać jak na dłonie jakie mają marże w tzw. saloonach...

Co do blatu polecam STARON - produkuje go Samsung. Jest to to samo co corian, a dokładnie o połowę tanszy.

My ze staronu mamy parapety, płyty w lazience. Blat niestety mamy innej firmy, dlatego, że odcień bieli bardziej pasowal do frontów. Ale za ten odcien musimy zapłacić 50% więcej niż by to było w wypadku staronu.

ze Staronu mamy 3 blaty w kuchni i po 2 latach określam to jako pomyłkę - dużo im brakuje do corioanu. Pomijam nieudolne wykonanie tych blatów przez Wrzosową i 3 ( ostatnią ) reklamację w ciągu 2 lat

ze Staronu mamy 3 blaty w kuchni i po 2 latach określam to jako pomyłkę - dużo im brakuje do corioanu. Pomijam nieudolne wykonanie tych blatów przez Wrzosową i 3 ( ostatnią ) reklamację w ciągu 2 lat

A dlaczego jako pomyłkę? Co się z nimi działo??

Gorąco odradzam kupowanie kuchni w salonach, ceny są jakieś z kosmosu. U zwykłego stolarza można to samo zamówić za przynajmniej 1/3 ceny, też zrobi wszystko na wymiar, przyjadą zdjąć wymiary, zamontują kuchnię itp. Ja trzy lata za meble kuchenne zapłaciłem około 4.5 tyś zł (fronty MDF, okucia szuflad Bloom'a itp.), do tego AGD za około 9tyś (lodówka, zmywarka, kuchenka, piekarnik, mikrofala, wszystko whirlpool'a pod zabudowę). Wszystko kupowane w niewielkim mieście :) widać jak na dłonie jakie mają marże w tzw. saloonach...

wszystko zależy od oczekiwań jakości, i serwisu, zazwyczaj salony mają duzi producenci, co do marzy są one pochodną inwestycji a one podstawą do dobrej jakości. Znam producenta mebli min kuchennych który ma jeden najnowocześniejszych parków maszynowy w europie.

Rezi - a ja ponowię pytanie, bo interesuje mnie, co sie działo nie tak z Twoim blatem?Rysoal się? pękał? W czym byl problem? Mam ze Staronu parapety, umywalkę i parę innych rzeczy.

edit: juz zdążyłes odpowiedzieć :wink: my porównywalismy próbki corianu, staronu, harmony i staron był najtwardszy i najtrudniej się rysował - corian bardzo łatwo.

Może w Twoim przypadku wady są wynikiem złego wykonania, jak piszesz. Nam parapety, umywalkę i płyty do łazienki robi nie jakaś renomowana firma tylko normalny rzemieslnik - bardzo sympatyczni ludzie, znają się na rzeczy. W tych "super" salonach to zwykla standardowka - nastawieni są na ilośc, a ne na jakość.

Kuchnię tez nam robi mało znany sklep, ktory jest prowadzony przez pana, który osobiście się tym wszystkim zajmuje - a że jest dobrym rzemieślnikiem, to i efekt dobry.

Rezi - a ja ponowię pytanie, bo interesuje mnie, co sie działo nie tak z Twoim blatem?Rysoal się? pękał? W czym byl problem? Mam ze Staronu parapety, umywalkę i parę innych rzeczy.

Samo tworzyw nie jest złe ale nie można go porównywać do staronu.

mam wrażenie że jest bardziej miękki

No, my juz mamy zamówione, zaplacone - zobaczymy. Parapety nawet mamy zamontowane - pięknie wyglądają.

Blatu niestety nie mamy ze staronu, tylko z kompozytu, bo odcień był bardziej zblizony do frontów, więc na blacie staronu nie przetestuję, ale za to na umywalce i parapetach. Mam nadzieję, że nie będzie problemów.

Pozdrawiam :D