Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYLEWKA INFORMACJE

poselrulez

Recommended Posts

Witam mam do wylania 68m2 podłogi w stodole adaptowanej na warsztat a dalej na dom , jaka bedzie cena wylania ekipy z pompa albo z gruszki ewentualnie samemu z betoniarki ale to juz ostatecznosc czy w 1500 zł zmieszcze sie z materiałem ?

Co to znaczy wylania ? Masz już piasek, podkład betonowy i styropian czy chodzi ci o całość ? IMHO:

- piasek 20cm = 10zł/m2

- podkład B15 10cm = 20zł/m2

- styropian 10cm = 15zł/m2

- wylewka 5cm = 12zł/m2

A robocizna ? Ja wylewałem podkład pompą z gruchy + 2 szwagrów i 2 wujków i zajęło nam to z zatarciem 3h. Z kolei za taką małą powierzchnię wylewki firma z zacieraczką weźmie ci 1000zł.

a wiec tak na podłode aktualnie nia ma nic jest piach , podłoga ma byc bez styropianu bo narazie tylko auta beda stały chodzi mi o wylanie samege betonu ze zbrojeniem 5-6 cm na papie albo na foli

Zrób to sensownie czyli 10cm betonu żwirowego na dobrze ubitym piasku. Izolacji na razie nie dawaj żadnej - przy samochodach nie jest potrzebna a przy robieniu z tego docelowej podłogi potrzebne będzie zrobienie izolacji na nim.

ok dobra rada tylko nazwa beton żwirowy tzn jaki zwirek bedzie najlepszy jakis gruba ziarnisacy czy taki jak uzywaja posadzek w domach

Do posadzek stosuje się beton na samym piasku. Do podkładu normalny żwirowy. Przy 7m2 nie opłaci ci się robić go w betoniarce tylko kupić gotowy i zamówić z pompą.