Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POZWOLENIE A WYMIANA OKIEN!!!!!!!!!!!

Piotr śląskie

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

W zasadzie każdy remont,przeróbki należy zgłosić.Oczywiście nikt tego nie robi,ale w wydziale architektury w starostwie,każda zmiana musi być uwzględniona.

Jeśli twój dom nie jest zabytkiem,to w zasadzie nie ma o czym gadać,ale jeśli jest,a jeszcze do tego masz "Zyczliwego sasiada"to już jest problem,bo wszystko musi być zatwierdzone przez konserwatora.

Ja mam taki problem,co prawda mój dom nie jest zabytkiem,ale lezy w strefie zabytków tzw.białej strefie więc musiałam zgłosić zmianę poszycia dachu na taki sam typ dachówki i kolor.Problem mam natomiast z pomieszczeniami gosp.Wystąpiłam o pozwolenie na rozbiórkę,bo dachy się zawaliły i okazało się ze to sa zabytki i muszę mieć zgodę konserwatora,a ten wcale nie musi się na to zgodzić.Może mi kazać odtworzyć te budynki :o I co ja mam zrobić? :o

tak jak napisał kolega wyżej, teoretycznie wszystkie prace remontowe itp trzeba zgłaszać, jednakże nikt tego nie robi... Co do wymiany okna, to tak samo... a co do wymiany okna w budynku pod ochroną konserwatorską ( koleżanka w takim właśnie w piątek będzie wymieniała) to jeżeli okna będą tych samych wymiarów to nie trzeba. Trzeba zachować wystruj z zewnątrz, czyli tynk, albo np kraty w oknach (takie metalowe), które są zamontowane od X lat.... ;]