Kasiorek 28.08.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Czy ktoś mnie oswieci jaka jest róznica miedzy galaretka a konfiturą bądź dżemem. Mam fajny przepis na galaretkę ale nie wiem do czego potem jej użyć, jaką ma konsystencję. Na chlebek to to czy raczej do posmarowania ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.08.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jeśli to taka galaretka jak robi moja teściowa (1 kg cukru na litr czystego soku bez owoców) to mój mąż to używa do picia. Rozcieńcza w wodzie, choć nie rozpuszcza się dobrze i pije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 KonfituraGalaretka A dżem to podobnie jak konfitura, ale nie na syropie, a po prostu z cukrem, mniejszą jego ilością, może też być tam dodatek żelatyny czy innej substancji zagęszczającej konsystencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.08.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 tylko mi chodzi nie o taka zwykła galaretkę z żelatyną tylko takąGALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PŁATKAMI RÓŻtrudność: łatwe Składnikiszklanka płatków róży750 ml białego wina (gewurtztreminera)1 żelfix 3:1kilkanaście małych truskawek250 gram cukrukilka kropli olejku różanego opcjonalnie PrzygotowaniePrzelać wino do garnka, dosypać żelfix i zagotować. Dodać cały cukier i całość gotować około 2 minut. Pod koniec gotowania dodać truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dodać płatki róży i opcjonalnie dolać olejek różany. Gorącą galaretkę nałożyć po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Ustawić do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracać, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce. i zastanawiam się co się z taka galaretką potem robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.08.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Podaje się jako wykwintny dodatek do ciast i deserów. Galaretka ma konsystencję właściwą dla swojej nazwy, ale smakuje wyraźnie winem, więc doskonale komponuje się np. z lodami lub ciastem biszkoptowym, będzie też bardzo wytwornym dodatkiem do niektórych mięs obiadowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 29.08.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Można też zrobić galaretkę dla abstynentów.Najlepiej wychodzi z porzeczek. Można ją robić z przetartych owoców albo z soku, dodając cukru 1:1.Podaje się normalnie do chleba zamiast dżemu. Podobno super wychodzi z pigwy (prawdziwej, nie pigwowca). Dlatego zasadziłam drzewko i czekam na owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.