Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś mnie oswieci jaka jest róznica miedzy galaretka a konfiturą bądź dżemem. Mam fajny przepis na galaretkę ale nie wiem do czego potem jej użyć, jaką ma konsystencję. Na chlebek to to czy raczej do posmarowania ciasta.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/128846-r%C3%B3znica-mi%C4%99dzy-konfitur%C4%85-a-galaretk%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to taka galaretka jak robi moja teściowa (1 kg cukru na litr czystego soku bez owoców) to mój mąż to używa do picia. Rozcieńcza w wodzie, choć nie rozpuszcza się dobrze i pije.

Konfitura

Galaretka

 

A dżem to podobnie jak konfitura, ale nie na syropie, a po prostu z cukrem, mniejszą jego ilością, może też być tam dodatek żelatyny czy innej substancji zagęszczającej konsystencję.

tylko mi chodzi nie o taka zwykła galaretkę z żelatyną tylko taką

GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PŁATKAMI RÓŻ

trudność: łatwe

 

 

 

 

Składniki

szklanka płatków róży

750 ml białego wina (gewurtztreminera)

1 żelfix 3:1

kilkanaście małych truskawek

250 gram cukru

kilka kropli olejku różanego opcjonalnie

 

Przygotowanie

Przelać wino do garnka, dosypać żelfix i zagotować. Dodać cały cukier i całość gotować około 2 minut. Pod koniec gotowania dodać truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dodać płatki róży i opcjonalnie dolać olejek różany. Gorącą galaretkę nałożyć po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Ustawić do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracać, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce.

 

i zastanawiam się co się z taka galaretką potem robi

Podaje się jako wykwintny dodatek do ciast i deserów. :D

Galaretka ma konsystencję właściwą dla swojej nazwy, ale smakuje wyraźnie winem, więc doskonale komponuje się np. z lodami lub ciastem biszkoptowym, będzie też bardzo wytwornym dodatkiem do niektórych mięs obiadowych. :D

Można też zrobić galaretkę dla abstynentów.

Najlepiej wychodzi z porzeczek. Można ją robić z przetartych owoców albo z soku, dodając cukru 1:1.

Podaje się normalnie do chleba zamiast dżemu.

Podobno super wychodzi z pigwy (prawdziwej, nie pigwowca). Dlatego zasadziłam drzewko i czekam na owoce.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...