Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie gorzej ?

Olenia_Decop

Recommended Posts

uwielbiam takie wykresy... ten dramatyczny spadek to az... 3% a na wykresie wyglada jakby sie zalamalo cos maskarycznie... ech... manipulatorzy

Załamało się masakrycznie. Jest to największy spadek zatrudnienia od bardzo dawna. Co więcej, przypomnijmy, że są to dane OFICJALNE: shadowstats szacują, że prawdziwe bezrobocie może być wyższe (ponad 20%!!!). Różnica wynika z tego, że oficjalnie jako bezrobotnych liczy się tylko tych, którzy "aktywnie szukają pracy". Jak ktoś jest bezrobotnym ponad rok i przestał szukać pracy, tojuż oficjalnie w USA nie jest bezrobotny.

Dynamika wzrostu bezrobocia jest praktycznie mówiąc taka sama od początku kryzysu.

Blisko 35 milionow ludzi w USA pobiera kartki na żwyność.

Jak pisałem chyba już na tym forum wcześniej, wszystko mi pasuje do tej teorii, którą przeczytałem na samym poczatku: o depresji w ksztalcie "W". Czyli spadek, czasowe ozwienie sztucznie wywołane gigantycznym pompowaniem kasy, i potem kolejny spadek.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szopen, ale ja nie mowie o meritum, ale o samej prezentacji tego wykresu... ten wykres pokazuje na pierwszy rzut oka spadek o ok 60%... a de facto jest to sapdek o jakies 3% w stosunku do wartosci bazowej! jakby wykres skalowany byl od 0 do 150 tys (czy czego tam) to zmiana bylaby zupelnie niezauwazalna... i nie byloby czym straszyc, a tak to mamy dramatyczny "njus"... ech...

A czy w ogóle jakieś tam wskaźniki mają znaczenie dla "normalnego człowieka". To wszystko jest manipulacją małych ludzi przez dużych. Duży kupuje w dołku i sprzedaje w górce bez większych problemów bo sam Duży kapitał powoduje wahania do tego ma za sobą media rozdmuchujące problem. Media mówią kryzys, cały świat małych sprzedaje, indeksy w dół i Duży może kupić tanio. Potem media mówią hossa i cały świat małych kupuje na górce a Duży wtedy sprzedaje.

Dobrze to jest cały czas (bądź źle jak kto woli) tylko wystarczy nie oglądać telewizji i nie słuchać radia. Bądź też nie brać tych wszystkich bzdur dziennikarskich jako prawdy o życiu i świecie. Przestałem wierzyć, że w ogóle istnieją w tych czasach jakieś "liczbowe" dane które nie są w mniejszym czy większym stopniu manipulowane. Ot taka moja teoria wcale nie spiskowa :)

Dobrze to jest cały czas (bądź źle jak kto woli) tylko wystarczy nie oglądać telewizji i nie słuchać radia. Bądź też nie brać tych wszystkich bzdur dziennikarskich jako prawdy o życiu i świecie. Przestałem wierzyć, że w ogóle istnieją w tych czasach jakieś "liczbowe" dane które nie są w mniejszym czy większym stopniu manipulowane. Ot taka moja teoria wcale nie spiskowa :)

Adam Duda:

http://www.adamduda.pl/2009/10/08/tym-razem-bedzie-inaczej/

Na blogu Dudy także o manipulacji wspominanych przez pana liczbowych danych (wpis o sposobach liczenia PKB oraz inflacji).

Tym razem może będzie inaczej, bo ludzie mogą tego nawet nie zauważyć. Jest to najsmutniejsze w tym wszystkim, gdyż każdy kryzys powinien mieć walor oczyszczający. W przypadku kryzysu walutowego, czy stopniowego psucia pieniądza procesy mogą się dziać tak wolno, że ludzie nie zauważą tego i nie zinterpretują właściwie tego co się stało.. Możemy przejść przez kryzys kompletnie go nie zauważając!! Dla jednego pokolenia pokolenia będzie to niezauważalne. Wyobraźmy sobie oglądanie wypadku samochodowego klatka po klatce. Gdy codziennie byśmy obserwowali jedną nową klatkę filmu, to w zasadzie można stwierdzić, że nic się nie dzieje. Tak samo jest dewaluacją walut i kryzysem na poszczególnych długach.. Może on bardzo powoli trwać, a większość ludzi nawet nie będzie o nim wiedziała.

Niewiedza jest błogosławieństwem, to chyba najlepszy cytat z matrixa, i pasuje do naszego finansowego odpowiednika jak ulał. Można przecież dojść do wniosku, że co nas powinny obchodzić jakieś długi państwowe, psucie pieniądza, agregaty… To się wszytko dzieje gdzieś na górze, faceci na świecznikach coś tam kręcą, ale mnie i tak to nie dotyczy. Życie przecież idzie dalej. Czy w Argentynie ludzie poumierali z głodu? Czy świat się zawalił? Nie, oczywiście że nie ale musisz sobie zdać sprawę drogi czytelniku, że za te wszystkie długi płacisz w ostateczności TY tylko tego nie widzisz. Bedziemy masowo polować na spekulantów, na drożyzne, lecz nie zauważymy przyczyn tego stanu rzeczy. W Bueanos Aires prostestowano bardzo inntesnywnie, ale tylko garstka wiedziała, dlaczego się wszytko zawaliło. Dlaczego nagle oszczedności straciły wartośc, dlaczego nici z planów emerytalnych. Koniec iluzji cyfr jest nieubłagany, pytanie tylko czy stanie się to poprzez skokowy krach w wariancie argentyńskim czy stopniową pozronie niezauważalną erozję.

Proste ćwiczenie na zobaczenie tej erozji.. Policzmy co by się stało gdyby wszystkie nasze składki na emeryturę przepić i zbierać puste butelki po tych libacjach… gdy sprzedasz te butelki, to masz więcej kapitału niż mógłbyś mieć odkładając składki na swoją emeryturę. A gdzie dopiero, gdyby na bieżąco sprzedawać te butelki i lokować pieniądze na procent!

Niby tak , ale po latach kryzysu TERAZ MY zabłyśniemy !! !W Ameryce było dobrze , teraz będzie dobrze u NAS ! :D

Tyle było okazji do zabłyśnięcia i nic. Ale teraz będzie inaczej - zabłyśniemy gołym tyłkiem tak że zawstydzimy nawet TurboDymoMana.

- O !

:D

Przydalby sie jakis wykres na poparcie tej tezy ...... :D

hehe a propos taniejących w kryzysie nieruchomości

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1619103,0,,najdrozszy_dom_w_polsce,wiadomosc.html

Ojeny,ale ktos się szarpnął ;)

tam napisali ze "najwieksze wrazenie robi ważący półtorej tony zyrandol"

Qrde,jak ten swiecznik walnie o glebe,to dopiero bedzie wrazenie!! :)