Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOREKTA WNIOSKU VZM- % POMNIEJSZENIE KWOTY PONIESIONYCH WYD.

becia.ino

Recommended Posts

Witam, oficjalnie jestem tu po raz pierwszy, chociaż muszę przyznać że bardzo często z zaciekawieniem śledziłam ten wątek jako gość. Jestem pełna podziwu dla osób wykazujących tak ogromną wiedzę w temacie oraz zaangażowanie na forum. Dlatego też postanowiłam tutaj poszukać pomocy dot. wniosku VZM. Może ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem i poradzi mi, jak powinnam postąpić.

Otóż 5 miesięcy temu złozyłam 3 już wniosek VZM. Niestety tym razem zostałam wezwana do US celem złożenia korekty. Oczywiście odrzucono kilka wątpliwych pozycji z faktur (nadmienię, iż w poprzednich wnioskach do tych właśnie materiałów nie było zastrzeżeń) ale cóż z urzędnikiem się nie dyskutuje;). Ale istotne jest to, iż zażądano ode mnie faktur na budowę garażu. W latach 2006-2008 prowadziłam budowę domku jednorodzinnego i garażu wolnostojącego. Stąd faktur sporo. Oczywiście we wniosku ujęte były wyłącznie materiały dot. budowy domu + 1 zbiorcza faktura na cement (za dom i garaż), którą rozliczyłam proporcjonalnie do powierzchni użytkowej tych budynków. Wcześniej pisałam oświadczenia, iż materiały wykazane we wniosku dotyczą wyłącznie budowy domu i to wystarczyło, niestety tym razem zażądano ode mnie również dokumentów na budowę garażu. Ponieważ takich nie posiadam (po prostu ich nie brałam, bo i po co jak rozliczyć nie można?-poza nielicznymi, na wypadek reklamacji) nie byłam w stanie spełnić zachcianki urzędniczki. Napisałam kolejne oświadczenie wyjaśniające i wówczas powiedziano mi, że wszystkie przedstawione przeze mnie faktury we wniosku zostaną pomniejszone o wartość % przypadająca na garaż.

Stąd moje pytanie, czy takie postępowanie jest zgodne z prawem i jak się do tego odnosi ustawa. Czy są jakieś przepisy regulujące tę kwestię, bo urzędnik nie potrafił jasno odpowiedzieć na jakiej podstawie przyjmuje takie obliczenia. Twierdził jedynie, że są 2 możliwości rozliczania poniesionych wydatków na budowę. Albo przedstawię wszystkie faktury na garaż (a propo 5 przedstawionych przeze mnie faktur + 1 zbiorcza ale spora kwotowo faktura za cement, wg niego jest niewystarczająca) i wówczas wniosek może być przyjęty w aktualnej wersji. Albo wszystkie!!! - zaznaczam wszystkie materiały (np. płytki, panele, zlew, schody wejściowe, itp. -ewidentnie wykorzystane przy budowie domu) zostaną rozliczone % w stosunku do całości.

Może ktoś mądrzejszy mnie oświeci jak to prawnie wygląda, bo nie mam już siły wyjaśniać, wyklócać się, przedstawiać fotki mojego domu czy szperać po ustawach aby udowadniać jakiejś nadgorliwej urzędniczce swoje racje.

no cóż, dość powszechnie przyjmuje się, że ciężar dowodu spoczywa na stronie, która wywodzi z nich korzystne dla siebie skutki.

US ma prawo się zastanawiać, skoro wiadomo, że budowany był i dom i garaż, czy faktury które dostaje są tylko na dom. i przyjmuje jakąś tam interpretację faktów (korzystną dla US). teraz, jeśli Ty chcesz wykazać, że się mylą - dobrze by to było jakoś udowodnić. np. fakturami za garaż.

to jest jedna z tym spraw, dla których nie ma jednoznacznego rozwiązania i wynik zależy od siły stron i przedstawianych dowodów.

myślę, że innym sposobem dowodu byłoby też wyliczenie na podstawie projektu budowlanego ilości materiałów na sam dom - i porównanie z fakturami, że to się zgadza.

jeśli nie znajdziesz innego sposobu możesz próbować się odwoływać od decyzji wyżej, najpierw do izby skarbowej - zajmie to czas i wynik jest nie do przewidzenia.