Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - podłogówka na poddaszu, okna dachowe

Malobert

Recommended Posts

Zastanawiam się nad podłogówką na całym poddaszu, mógłbym dać na podłogi wszędzie jakiś gres lub coś podobnego, dobrego dla podłogówki, ale mam sporo okien dachowych (zespolenia tylko w poziomie) i zastanawiam się jak tam podłogówka będzie się sprawdzać.

Czytałem wcześniej na FM opinie, że zawsze jest problem z dogrzaniem okien połaciowych, poza tym zaleca się pod tymi oknami grzejniki. Jestem skłonny zgodzić się na podłogówkę, ale wóz albo przewóz, albo sama dobrze zrobiona podłogówka jak już mam dopłacać, albo same grzejniki.

Czy ktoś ma samą podłogówkę na poddaszu i może się podzielić opinią na ten temat ?

Zastanawiam się nad podłogówką na całym poddaszu, mógłbym dać na podłogi wszędzie jakiś gres lub coś podobnego, dobrego dla podłogówki, ale mam sporo okien dachowych (zespolenia tylko w poziomie) i zastanawiam się jak tam podłogówka będzie się sprawdzać.

Czytałem wcześniej na FM opinie, że zawsze jest problem z dogrzaniem okien połaciowych, poza tym zaleca się pod tymi oknami grzejniki. Jestem skłonny zgodzić się na podłogówkę, ale wóz albo przewóz, albo sama dobrze zrobiona podłogówka jak już mam dopłacać, albo same grzejniki.

Czy ktoś ma samą podłogówkę na poddaszu i może się podzielić opinią na ten temat ?

Ja nie mam - ale podzielę się swoja opinią opartą na doświadczeniu - mianowicie - u mnie na poddaszu z racji parkietów - grzejniki - i 7 okien połaciowych 78x160cm / Velux / .

W jednym z pokoi na poddaszu mam dwa okna połaciowe - pod obydwoma grzejniki - zeszłej zimy - podczas mrozów rzędu -16 do -20 stopni pewnego dnia zaobserwowałem pewien fakt - jedno okno całe było zroszone wilgocią - wilgoć praktycznie lała się z szyby i ramy i skapywała na podłogę poniżej - przestraszyłem się nie na żarty - sprawdzam grzejnik a tam zonk - grzejnik zimny ... Sąsiednie okno - suchutkie - ani grama wilgoci - grzejnik pięknie grzeje ...

Okazało się że przez przypadek ojciec nieświadomie zakręcił obwód tegoż grzejnika na rozdzielaczu - dlatego grzejnik nie grzał .

Po odkręceniu obwodu - po około godzinie okno było suchutkie bez śladów wilgoci .

Aby okno przy tak dużej różnicy temperatur było suchutkie - aby nie wkraplała się na nim wilgoć - musi być przewiewane strumieniem ogrzanego powietrza - z grzejnika umieszczonego pod nim / oczywiście duże znaczenie ma tutaj sposób obróbki glifów / - nie wydaje mi się aby podłogówka w pomieszczeniu z oknem połaciowym wystarczyła - ale może się mylę ... :lol:

Tak to wygląda u mnie :

http://img248.imageshack.us/img248/9389/pict3453rc0.jpg

Pablitoo dokładnie naświetliłeś i zilustrowałeś problem :)

Nie jestem w stanie ocenić, czy zagęszczając wężyki w podłodze byłbym w stanie wyeliminować ten problem. Mam okna Fakro PTP-V 140x78 dosyć wysoko - zaczynają się na wysokości 140cm bo mają doświetlać daleko w głąb spore pomieszczenie.

Podłogówka wymaga grubszej izolacji, grubszej wylewki, odpowiedniej posadzki, droższych materiałów i robocizny, a więc jak mam wyłożyć wiecej kasy, której zawsze za mało to chcę wiedzieć czy to ma sens... ? :)

a rozwiazania typu, "no to dołóż jeszcze 4 grzejniczki" nie pójdę, niestety musze pilnować budżetu, albo rybki albo akwarium :)

Pablitoo dokładnie naświetliłeś i zilustrowałeś problem :)

Nie jestem w stanie ocenić, czy zagęszczając wężyki w podłodze byłbym w stanie wyeliminować ten problem. Mam okna Fakro PTP-V 140x78 dosyć wysoko - zaczynają się na wysokości 140cm bo mają doświetlać daleko w głąb spore pomieszczenie.(...)

Wg mnie nie jest problemem zagęszczenie rurek w podłogówce - tylko problemem jest charakter tego typu ogrzewania - promieniowanie vs konwekcja grzejnika - grzejnik pod oknem ogrzewa powietrze które unosząc się w górę "owiewa" okno susząc je i nie dopuszczając do wkroplenia wilgoci - niestety podłogówka w ten sposób nie ogrzeje powierzchni szyby i ramy okna ...

mi się woda po połaciówkach nie leje, czasami okno rosieje w narożnikach przy silnych mrozach ale żeby kapało???? to już raczej problem wentylacji (tj. jej braku) a nie podłogówki

czyli wystarczy typowe okno z nawietrzakiem i nie ma problemu ?

Ja nie mam - ale podzielę się swoja opinią opartą na doświadczeniu - mianowicie - u mnie na poddaszu z racji parkietów - grzejniki - i 7 okien połaciowych 78x160cm / Velux / .

W jednym z pokoi na poddaszu mam dwa okna połaciowe - pod obydwoma grzejniki - zeszłej zimy - podczas mrozów rzędu -16 do -20 stopni pewnego dnia zaobserwowałem pewien fakt - jedno okno całe było zroszone wilgocią - wilgoć praktycznie lała się z szyby i ramy i skapywała na podłogę poniżej - przestraszyłem się nie na żarty - sprawdzam grzejnik a tam zonk - grzejnik zimny ... Sąsiednie okno - suchutkie - ani grama wilgoci - grzejnik pięknie grzeje ...

Okazało się że przez przypadek ojciec nieświadomie zakręcił obwód tegoż grzejnika na rozdzielaczu - dlatego grzejnik nie grzał .

Po odkręceniu obwodu - po około godzinie okno było suchutkie bez śladów wilgoci .

Aby okno przy tak dużej różnicy temperatur było suchutkie - aby nie wkraplała się na nim wilgoć - musi być przewiewane strumieniem ogrzanego powietrza - z grzejnika umieszczonego pod nim / oczywiście duże znaczenie ma tutaj sposób obróbki glifów / - nie wydaje mi się aby podłogówka w pomieszczeniu z oknem połaciowym wystarczyła - ale może się mylę ... :lol:

Tak to wygląda u mnie :

http://img248.imageshack.us/img248/9389/pict3453rc0.jpg

nic dziwnego, ze po oknie lala sie woda przy tak wykonanych glifach :D

A można wiedzieć co jest nie tak? I jak powinno być prawidłowo aby się nie lało?

Przecie się nie skrapla i nie leje - jak napisałem :D - wentylacja jest sprawna - każde okno z nawiewnikami / obrzęd gromniczy przeprowadzony - kierunek przepływu powietrza jest prawidłowy / - tylko w wypadku dużych mrozów / dużych różnic temperatur / jak grzejnik nie grzał wilgoć się wkraplała na szybie i krawędziach ramy ...

W przypadku prawidłowej pracy grzejnika - okno suchutkie bez śladu wilgoci - nawet w przypadku mrozów -24 stopnie / rekord ostatniej zimy :D / .

PS. Glif jest obrobiony jak najbardziej prawidłowo :wink:

mi się woda po połaciówkach nie leje, czasami okno rosieje w narożnikach przy silnych mrozach ale żeby kapało???? to już raczej problem wentylacji (tj. jej braku) a nie podłogówki

A w ogóle teraz to są produkowane okna dachowe bez nawiewników ??

Prawidłowej wentylacji nie zapewniają same tylko nawiewniki w oknach - ważny jest całokształt systemu wentylacji w budynku - a przy wentylacji grawitacyjnej - w mroźne zimy - potrafią się dziać przeróżne rzeczy ...

A w ogóle teraz to są produkowane okna dachowe bez nawiewników ??

Prawidłowej wentylacji nie zapewniają same tylko nawiewniki w oknach - ważny jest całokształt systemu wentylacji w budynku - a przy wentylacji grawitacyjnej - w mroźne zimy - potrafią się dziać przeróżne rzeczy ...

aha...

energia cieplna za duzo kosztuje, zeby ją wypuszczac w siarczyste mrozy, wystarczy ze przymkne nawiewnik, żeby nie wiało, albo gdzies kratkę i już może być problem, to ja w takim razie składniam się ku grzejniczkom,

zawsze sucho, zawsze czysto, zawsze pewnie ;)

A można wiedzieć co jest nie tak? I jak powinno być prawidłowo aby się nie lało?

cześć,

pewnie chodzi o to, że najpierw mały glif na 6-7cm równolegle do dplnej ramy okna (żeby tam więcej wełny weszło) i potem dopiero do dołu płyta.

Pozdrawiam - Daniel

cos w temat :) wal smialo te podlogowke. okna (z racji, ze szyba chlodna) tak jak w przypadku grzejnikow wytworza ciag.

pewnie chodzi o to, że najpierw mały glif na 6-7cm równolegle do dplnej ramy okna (żeby tam więcej wełny weszło) i potem dopiero do dołu płyta.

Zapewne masz rację, bo nawet oryginalna folia do łączenia z paroizolacją w moich oknach roto jest tak zaczepiona, że nie da się zrobić glifów bez małej trumienki prostopadłej do tafli okna na kilku/kilkunastu centymetrach a później z tego przejść na górny-równoległy i dolny prostopadły do podłogi.

Patrząc po tym zdjęciu chyba też rozszerzę glify boczne bo przy tym rozmiarze troszkę tunelowo się to objawia.