Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki a okna

Recommended Posts

Witam, czy wylewki z miksokreta można kłaść po zamontowaniu drewnianych okien?

Większość osób przestrzega (i zapewne słusznie) przed kładzeniem tynków po zamontowaniu okien, ale mało kto pisał o wylewkach. Podobno te z miksokreta aż tak nie oddają wilgoci i i ryzyko wypaczenia okien jest niewielkie.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Pozdrawiam

Żeby okna trafił szlag to chyba by musiały stać w wodzie... :roll: u mnie były zamontowane (drewniane) przed wylewkami i tynkami. Był okres że para skraplała się i po oknach lało się ciurkiem i... i nic... ani się nie powypaczały ani nie porozłaziły a też mnie znajomi przestrzegali... Nie miałem zapisów w umowie że moge stracić gwarancję itp. Montażyści też nie byli zdziwieni mówiącże 80 % ludzi tak robi. Owszem, może i bezpieczniej montować okna po pracach mokrych ale np jak obrobić glify przy tynkch jak nie ma okien? Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów? Przy wylewkach z miksokreta już takiej wilgoci nie było - po prostu się wietrzyło i tyle... Moim zdaniem to producenci okien zabezpieczją się teraz na wszystkie sposoby żeby "w razie czego" nie odpowiadać za to co się stanie... a jak na wiosnę czy jesień przez 2-3 tygodnie leje deszcz to okna mogą się zniszczyć?

pozdrawiam

Browar

Mi zarówno dostawca drzwi jak i okien (różne firmy, rózni producenci) zgodnie, bardzo stanowczym tonem obwieścili, że montaż drzwi/okien TYLKO po wylewkach i tynkach i to wręcz jakiś czas po nich.

Przy czym drzwi stwierdziły, że mogą, ale na odpowiedzialność klienta, pod rygorem nieważności gwarancji, okna natomiast że nie i koniec. Bo podobno mieli gościa, który podpisał oświadczenie, że bierze odpowiedzialnośc na siebie, że będzie wietrzył, a jak co do czego przyszło, to podobno kolejne ekipy wykańczające miały w dupie zalecenia, okna zamykali, żeby im nie wiało po dupach, w rezultacie się tak popaczyły, że aż się na łączeniach połamały. Z tego, co nam mówiono, inwestor w końcu zaskarżył o zwrot kosztów okien kierbuda, który ekip nie dopilnował - to jako ciekawostkę dodaję.

J.

Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów?

właśnie Ci co robili u mnie tynki a zostawili glify do czasu wstawienia drewnianych okien

Taki jakiego sobie wybierzesz.

U mnie najpierw zrobili tynki bez okien, potem wstawiłem okna-drewniane, następnie wrócili tynkarze i obrobili okna. Tynki cem-wap 28pln/m2, rob+mat.

Zrobili bardzo dobrze i teraz robią tynki zewnętrzne.

Owszem, może i bezpieczniej montować okna po pracach mokrych ale np jak obrobić glify przy tynkch jak nie ma okien? Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów?

Nasz przyjedzie. :)

U nas były najpierw tynki, potem wylewki i w 2 tyg.po wylewkach okna.

Wcześniej bym się bała.

Oj Aśka,

Ja też bym Ci przyszedł glify obrobić ;)

wiesz jak facet rozmawia z tynkarzami to czasem jest inaczej ;) :D

• 2 weeks później...

Zboczeńcy :D :wink: :D

A co do wylewki z miksokreta - bez wody to ona nie jest, ale jest zdecydowanie najbardziej sucha z wylewek.

Jak już są okna to trzeba robić wylewkę. Ale nie zapominajcie o bardzo intensywnym wietrzeniu. I w razie niedogodności z oknami (obcieranie, cięższe zamykanie) nie panikujcie - po prostu drewno lekko się rozszerza. Jak wyschnie - wróci do siebie. Regulacje w międzyczasie niewiele dadzą.