mrruk2007 29.08.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam, czy wylewki z miksokreta można kłaść po zamontowaniu drewnianych okien? Większość osób przestrzega (i zapewne słusznie) przed kładzeniem tynków po zamontowaniu okien, ale mało kto pisał o wylewkach. Podobno te z miksokreta aż tak nie oddają wilgoci i i ryzyko wypaczenia okien jest niewielkie. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 29.08.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 stosuj się do zaleceń producentamój zastrzegł, że okna drewniane należy zamontować po wykonaniu robót mokrych w budynku - czyli po tynkach i wylewkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 29.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 wylewki, mimo iż z miksokreta, zawierają mnóstwo wody.wilgotne miałem wszystko, ściany, skroplona para wodna na oknach, na suficie.ja bym nie robił.albo będziesz miał porządne wylewki (pozamykasz okna na pierwsze dni) albo okna (bo będziesz wietrzył, żeby okien nie trafił szlag). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrruk2007 29.08.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Rzeczywiście producent nie poleca. Ale można chyba okna zabezpieczyć folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 29.08.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Żeby okna trafił szlag to chyba by musiały stać w wodzie... u mnie były zamontowane (drewniane) przed wylewkami i tynkami. Był okres że para skraplała się i po oknach lało się ciurkiem i... i nic... ani się nie powypaczały ani nie porozłaziły a też mnie znajomi przestrzegali... Nie miałem zapisów w umowie że moge stracić gwarancję itp. Montażyści też nie byli zdziwieni mówiącże 80 % ludzi tak robi. Owszem, może i bezpieczniej montować okna po pracach mokrych ale np jak obrobić glify przy tynkch jak nie ma okien? Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów? Przy wylewkach z miksokreta już takiej wilgoci nie było - po prostu się wietrzyło i tyle... Moim zdaniem to producenci okien zabezpieczją się teraz na wszystkie sposoby żeby "w razie czego" nie odpowiadać za to co się stanie... a jak na wiosnę czy jesień przez 2-3 tygodnie leje deszcz to okna mogą się zniszczyć? pozdrawiam Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrruk2007 29.08.2009 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Tak na marginesie, jeżeli ktoś ma Veluxy dachowe, to tez przecież najpierw wstawia Veluxy a potem robi wylewki i jakoś nic nie słychać żeby się wypaczały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.08.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Mi zarówno dostawca drzwi jak i okien (różne firmy, rózni producenci) zgodnie, bardzo stanowczym tonem obwieścili, że montaż drzwi/okien TYLKO po wylewkach i tynkach i to wręcz jakiś czas po nich. Przy czym drzwi stwierdziły, że mogą, ale na odpowiedzialność klienta, pod rygorem nieważności gwarancji, okna natomiast że nie i koniec. Bo podobno mieli gościa, który podpisał oświadczenie, że bierze odpowiedzialnośc na siebie, że będzie wietrzył, a jak co do czego przyszło, to podobno kolejne ekipy wykańczające miały w dupie zalecenia, okna zamykali, żeby im nie wiało po dupach, w rezultacie się tak popaczyły, że aż się na łączeniach połamały. Z tego, co nam mówiono, inwestor w końcu zaskarżył o zwrot kosztów okien kierbuda, który ekip nie dopilnował - to jako ciekawostkę dodaję. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 29.08.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów? właśnie Ci co robili u mnie tynki a zostawili glify do czasu wstawienia drewnianych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.08.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów? właśnie Ci co robili u mnie tynki a zostawili glify do czasu wstawienia drewnianych okien Taki jakiego sobie wybierzesz. U mnie najpierw zrobili tynki bez okien, potem wstawiłem okna-drewniane, następnie wrócili tynkarze i obrobili okna. Tynki cem-wap 28pln/m2, rob+mat. Zrobili bardzo dobrze i teraz robią tynki zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 31.08.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Owszem, może i bezpieczniej montować okna po pracach mokrych ale np jak obrobić glify przy tynkch jak nie ma okien? Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów? Nasz przyjedzie. U nas były najpierw tynki, potem wylewki i w 2 tyg.po wylewkach okna. Wcześniej bym się bała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 31.08.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 no właśnie czyli się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 31.08.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 ja teź się tym raczej nie przejmowałem - wstawiłem okna, zrobiłem tynki (cem-wap), a jutro zaczynają mi robić wylewki , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrruk2007 02.09.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Dziękuję wszystkim za porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 04.09.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Owszem, może i bezpieczniej montować okna po pracach mokrych ale np jak obrobić glify przy tynkch jak nie ma okien? Jaki tynkarz potem przyjedzie do samych glifów? Nasz przyjedzie. U nas były najpierw tynki, potem wylewki i w 2 tyg.po wylewkach okna. Wcześniej bym się bała. Oj Aśka, Ja też bym Ci przyszedł glify obrobić wiesz jak facet rozmawia z tynkarzami to czasem jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 04.09.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Ja też bym Ci przyszedł glify obrobić sorki nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.09.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Zboczeńcy A co do wylewki z miksokreta - bez wody to ona nie jest, ale jest zdecydowanie najbardziej sucha z wylewek. Jak już są okna to trzeba robić wylewkę. Ale nie zapominajcie o bardzo intensywnym wietrzeniu. I w razie niedogodności z oknami (obcieranie, cięższe zamykanie) nie panikujcie - po prostu drewno lekko się rozszerza. Jak wyschnie - wróci do siebie. Regulacje w międzyczasie niewiele dadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts