Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odległość domu od drogi

Recommended Posts

Chciałbym Was zapytać w jakich odległościach od dróg budujecie domy. W moim przypadku nieprzekraczalna linia zabudowy pozwalała na budowę 12 metrów od asfaltu. Działkę mam dość dużą bo 25 szerokości i 60m długości. Te 12 metrów wydawało mi się stanowczo za blisko dlatego ostatecznie dom powstaje w odległości 18 metrów od drogi. Teraz już nic nie da się zmienić bo fundamenty zalane :) ale jestem po prostu ciekawy jak to jest u Was. Także pytanie brzmi ile metrów macie od frontu domu do drogi ? :)

Cóż, wszystko zależy od wielkości działki i też od rodzaju drogi, przy której budujesz. U mnie warunki zabudowy dopuszczały budowę 6 m od drogi, a ja odsunąłem dom jeszcze o 2, czyli mam 8 od drogi. Chętnie odsunąłbym jeszcze parę metrów, ale to z kolei zmniejszyłoby mi "prywatną" część działki z tyłu (działka ma jakieś 29 m długości). Droga jest gruntowa i raczej zawsze będzie osiedlówką, więc nie musiałem tak bardzo odsuwać.

Chciałbym Was zapytać w jakich odległościach od dróg budujecie domy. W moim przypadku nieprzekraczalna linia zabudowy pozwalała na budowę 12 metrów od asfaltu. Działkę mam dość dużą bo 25 szerokości i 60m długości. Te 12 metrów wydawało mi się stanowczo za blisko dlatego ostatecznie dom powstaje w odległości 18 metrów od drogi. Teraz już nic nie da się zmienić bo fundamenty zalane :) ale jestem po prostu ciekawy jak to jest u Was. Także pytanie brzmi ile metrów macie od frontu domu do drogi ? :)

15m od drogi do domu-to jest blisko(jeszcze nie tak dawno wydawało mi się daleko) :wink:

U nas działka 38x40m / 1480m2 / - linia zabudowy to 10m - takoż wiele do powiedzenia nie mieliśmy budując dom - wszystkie domy przy naszej ulicy są oddalone o taką samą odległość - czyli 10m - więc i u nas tyle - ale - niestety - to jest trochę mało ... :-?

- więc jak to mówią : jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma .

:D

• 3 years później...
Dom w odległości 80 m od drogi.

witam, jak się Panu wydaje - 80 m od drogi to nie za dużo? mam możliwość kupienia działki, ale właśnie z warunkiem zabudowy 80 m od drogi i zastanawiam się, jak wygląda dom odsunięty tyle od drogi. Będę wdzięczna za rady.

Moja działka taka jak w załączniku.

Wjazd na działkę jest od boku, który ma 29m.

Linie zabudowy od drogi mam 6m ale cofnę się chyba jeszcze 2m, czyli w sumie 8m od krawędzi drogi.

Dzialka jest ostatnia w ślepej uliczce także nie obawiam się hałasu itp

Długość elewacji domu to 10,5 m.

Co sądzicie o takiej odległości od drogi ? Wystarczy "prywatnej" przestrzeni z tyłu domu ?

wymiary działki.jpg