Robak 29.08.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 zamierzam wynająć biuro, w którym zainstalowany jest licznik dwutaryfowybiuro ma być ogrzewane prądem, zastanawiam się jednak czy bardziej opłaca się jedno czy dwutaryfowyna co dzień działać będą 2-3 komputery; biuro działać będzie 8-9 godzin dzienniejako że ogrzewanie na prąd drogie pewnie grzać głównie będziemy w godzinach pracy czy ma sens zostawić ten licznik czy jednak lepiej zmienić na jedną taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.08.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Na dzień dzisiejszy nie wiesz ile będziesz grzał, żeby ogrzać to biuro (?). Nie masz doświadczenia z tym lokalem. Może się okazać, że grzejnik będzie pracował przez noc, żeby się dało rano wogóle wejść do biura. Nawet gdybyś miał czasówke i załączał grzejnik na 2-3 godziny przed przyjściem do biura to pewnie z takim samym wyprzedzeniem wyłączysz grzejnik przed wyjściem z biura do domu. Słowem grzejnik będzie pracował głównie w ciągu dnia.Wg mnie nie opłaca Ci się licznik dwutaryfowy. Raz w roku (sprawdź to w swoim ZE) możesz bezpłatnie zmieniać taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.08.2009 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 widzę że trzeba zacząć od podstaw... podstawy: jakie są grzejniki - czy takie grzejące "słoneczka" z wiatraczkiem, promienniki może / / czy też grzejniki akumulacyjne jeżeli pierwsze - to będą pracować w dzień raczej.... jeżeli te drugie - to będą się nagrzewać w nocy po tańszej taryfie /przynajmniej ja bym tak zdecydował/ problem zużycia prądu przez 3 komputery /500W mocy/ czy też oświetlenie możemy pomijać w rozważaniach gdy jest ogrzewanie na prąd... chyba ten licznik dwutaryfowy to tam jest z jakiegoś powodu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 30.08.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 lokal wcześniej był również ogrzewany prądem, stare piece promiennikiteraz jest po kapitalnym remoncie - ze starej okalizacji zostały tylko muryjest ocieplenie styropian, w jętkach wełnaale ile? tego nie wiem do samych komputerów warto zmienić na jednotaryfowy i ewentualnie później zmienić na dwie taryfy? nie wiem jakie docelowo będą grzejniki - bo ich zakupu ma dokonać właściciel lokalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts