kris3n 12.11.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Jaka może być przyczyna "wstawania" bezklejowych paneli, ułożone w połowie września w nowym mieszkaniu w bloku zaczeły wstawać Teraz pomimo grzania jest to samo a nawet się powiększa. nie wiem czy to wina zbyt wilgotnej posadzki (chociaż były układane kilka miesięcy po wylaniu) czy za cienkie panele (7mm) czy jeszcze coś inneg o?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 12.11.2003 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Myślę, że przyczyną "wstawania paneli" bezklejowych może byc nierówne podłoże, brak dylatacji lub zła jakość samych paneli, bądż niestarannie wykonana praca przy składaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceka 13.11.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Moim zdaniem to wina wilgoci lub nierówniej powierzchni (dopuszczalna jest chyba różnica 5-6mm na 1m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izak 14.11.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Prawie na pewno wilgoć. Może tu grać również jakość paneli. Odizolowałaś panele folią od wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 to ze panele wstaja najprawdopodobnie jest brak odstepu od scian ,podloga rozszerza sie i gdy brak jest odstepu(lub pozostawiono w nich kliny)podnosi sie.przyczyna tak duzego ruchu podlogi jest wilgoc.(duza ilosc wody przy zmywaniu,wilgotne podloze-przed ukladaniem dobrze jest to sprawdzic, w pomieszczeniu jest zbyt duza wilgotnosc powietrza-optymalna 50% przy 20 st C,zla izolacja ) podaj troche wiecej szczegółów moze bede mogl pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkotek 09.01.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Zgadzam się z gosciem - miałem to samo w mieszkaniu. W kilku miejscach na podłodze robiły się "górki". Jak się okazalo "fachowcy" zostawili kliny pomiędzy panelami a ścianą, a w niektórych miejscach nie zostawili nawet najmniejszej szczeliny dylatacyjnej przy ścianach. Po usunięciu klinów i odcięciu ok 1 cm paneli przy ścianiach wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 21.01.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 to samo dotyczy paneli na scianie...położysz za dokładnie - "na wymiar" to na 100% wstaną, krajobraz polski poludniowej...rada jest taka : odkręcić listwy przyscienne, wyjąć kliny (jeżeli zostały), jezeli ich nie ma, to "kątówka" do ręki i trzeba poprzycinac panele przy scianie (tam gdzie do niej dochodzą) ... za miesiąc wszystko powinno wrócic do normy...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Podnioslo mi panele w pokoju zrobila sie duza gorka na srodku i mala w rogu pokoju.Jaka moze byc przyczyna ?Panele mam juz od pol roku zalozone i na poczatku nic sie z nimi nie dzialo,dopiero teraz niedawno mi wywalilo.Pod panelami mam podklad z ekoplyty z Barlinka .Moze ta plyta nabrala wilgoci i podniosla panele albo same panele nabraly wilgoci??Tylko skad? Mam jeszcze jedna teze czy mozliwe jest zeby stalo sie to od pary wodnej z zaparowanej lazienki.Lazienke mam praktycznie w samym pokoju ,po prysznicu zeby odparowac lazienke otwieralem drzwi szeroko i tak sobie mysle ze moze to ta para wodna z lazienki tak wplynela na te panele a po przekatnej mialem otwarte okno ,czyli w rogu gdzie tez mi lekko wybilo wiec moze ta para leciala wlasnie w strone okna i dlatego tak mi w rogu wywalilo.Co o tym sadzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 29.08.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 pół roku to zima willgoci nabrały z powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 29.08.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A jastrych dobrze był wyschnięty zanim połozyles te panele? Jak słyszałem o kilku przypadkach podniesienia podlogi to przyczyną było zbyt szybkie polozenie na jeszcze wilgotną wylewke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 jastrych mowisz o ekoplycie?No raczej byly suche ,zapakowane w folie nie czulem zeby byly wilgotne.Tylko jest jedno "ale" ,moze to jeszcze jest powodem, panele sa polozone na ekoplyte,nie dalem pod ekoplyte zadnej folii i zastanawiam sie czy wlasnie od posadzki teraz nie nabraly wilogoci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 było zbyt szybkie polozenie na jeszcze wilgotną wylewke Faktycznie robilismy to tak ze wylalismy wylewke samopoziomujaca i pozniej jak wyschla to zaraz na nia polozylismy panele ale wywalilo je nie zaraz po polozeniu tylko dopiero po pol roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 29.08.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 mam na mysli własnie wylewke. Jak długo odczekaliście między wylaniem wylewki a położeniem tych paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 No nie dlugo juz nie pamietam ale wylalismy wylewke w piatek chyba i w poniedzialem juz kladlismy panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 ale powiedzcie czy to jest blad jak sie nie da folii pod ekoplyte czy mozna dac bez folii sama ekoplyte?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 29.08.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 No nie dlugo juz nie pamietam ale wylalismy wylewke w piatek chyba i w poniedzialem juz kladlismy panele.WOW no ale z drugiej strony panele podniosły się po pół roku dopiero..to raczej brak folii jak n mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 No mnie sie wlasnie tez wydaje cos ze mogly gdzies zlapac wilgoc od posadzki ,chociaz dziwna sprawa bo jak do tej pory i przez cala zime wilgoci nie zlapaly wiec moze to przez ta pare z lazienki zlapaly.Musze sie dowiedziec czy moze byc bez folii czy musi byc folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 29.08.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 możliwe że przy układaniu paneli nie zachowano odpowiedniego dystansu od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 29.08.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 No nie dlugo juz nie pamietam ale wylalismy wylewke w piatek chyba i w poniedzialem juz kladlismy panele. Nie chce przesądzac sprawy, ale jak dla żeby wylewki oddały cała wilgoć w 3 dni to jest coś zdecydowanie więcej niż tempo ekspresowe. Ja stawiam, że to jest główną przyczyną, ale niech się wypowiedza większe autorytety budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizzeeRascal 29.08.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 No dobra to nawet jakby nie zdazyla oddac tej wilgoci to po pol roku by to dopiero bylo widac na panelach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts