Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 751
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj pchełka gościła zwięrzęce towarzystwo - Jeżyków, Yetusiów i Sipatków ;-) Bardzo Wam kochani dziękujemy za przemiłe towarzystwo, spędzony razem czas i za cudny prezent!!

DSC_0417.JPG

Tak prezentuje się przy kominku:

DSC_0414.JPG

DSC_0415.JPG

Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania :D

Od piątku mieliśmy problem z prądem. Żarówki najpierw przygasałyby po chwili rozbłysnąć. Nasza płyta indukcyjna szalała. Nie wiedzieliśmy, o co chodzi. Pogotowie energetyczne dotarło i stwierdzono, że sieć jest w porządku to u nas w domu. WRRR. W sobotę dołączył problem z kanalizacją. Wywaliła nam w garażu.

Dzisiaj zjawili się fachowcy. Najpierw elektryk zmierzył skrzynkę - było OK. Dobraliśmy się, zatem do skrzynki ŁZE. Grzecznie oczywiście wcześniej poprosiłem o możliwość zdjęcia plomb. Elektryk przystąpił do pracy i się zaczęło. skoki napięcia oscylowały do 195V do 250V !!!

Natychmiast wezwałem ponownie pogotowie. Pan dyspozytor oznajmił, że przyjadą... około południa. Po krótkiej wymianie zdań zmienił zadnie i pogotowie zjawiło się w ciągu 15 min. Podłączyło urządzenie i ... jest OK.

Podpatrzyłem wcześniej gdzie paluchy wtykał elektryk i naprowadziłem panów na usterkę. Cmokali, kiwali głowami i orzekli, że sprawa jest dziwna.

Siedzieli z godzinne z mirnikami, werdykt "ma Pan walnięty przewód doprowadzający prąd do domu". Nóżki mi się ugięły, bo aby go wymienić trzeba zdjąć kostkę!!

Załamka totalna.

Na szczęści jestem uparty i mam dobrego elektryka. Zanim Panowie się spakowali zasugerowałem, że może coś nie tak jest na słupie. Coś ich tknęło, na pełnym gazie pojechali do stacji TRAFO. Wrócili po chwili i petem wdrapali się na słup. Okazało się, że ekipa montująca przyłącze nie przykręciła przewodu masy, który zaczął się przepalać.

Stopiły się końcówki i stąd nasze problemy. Gdyby przewód przepalił się do końca w instalację popłynąłby prąd o natężeniu 360V a nasze domowe urządzenia by się spaliły.

SUPER.

Na szczęści kostki nie zdążyłem rozebrać i nic się nie stało, no może oprócz nerwów.

Dziś nasza Pchełka gościła innych forumowych pchełkowców. Odwiedził nas Kowestan z małżonką. Niestety ja nie zdążyłam na tę wizytę, ale AGP-ON czynił honory (mam nadzieję godnie ;-) ). Nasza droga nie była dla gości łaskawa i z premedytacją chciała ich pochłonąć. Wyciągnęła także łapska na spieszącego z pomocą naszego czerwonego byczka. Ostatecznie, ponownie zakończyło się wezwaniem ciągnika...

Jednak, żeby nie było, że u nas tylko błoto i błoto, wieczorem upajaliśmy się takim widokiem z tarasu:

2.jpg

1.jpg

5.jpg

4.jpg

Kowestan, dziękujemy za odwiedziny i za wspaniały prezent :lol: Trafiony w dziesiątkę!!

• 5 weeks później...

Wiosna na całego.

Po miesięcznej przerwie wypada coś wyskrobać bo poczytność spada ;-)

Jest pieknie !!!

Cisza, spokój, dzikie zwierzątka spacerują pod oknami. Innymi słowy sielanka.

Powolutku porządkujemy teren wokół budynku, przygotowując się do budowy ogrodzenia i trawnika.

Uporaliśmy się już z pakowaniem śmieci pozostałych po budowie, leżą teraz w woreczkach i czekają na wywózkę.

Z pozytywów

1. Mamy drogę. W zeszła sobotę wpadła ekipa i cały dzień równała, woziła gruz i walcowała. Teraz da się swobodnie dojechać.

2. Wczoraj zaczęły się prace przy czyszczeniu rowów melioracyjnych. Teraz woda będzie miała gdzie ściekać (opis w następnym poście)

3. Umówiliśmy ekipę, która położy nam tynki. Mają zacząć na początku maja.

Negatywy.

1. Wczoraj o 21 wyłączyli nam prąd. Awaria o szerokim zasięgu, planowane usuniecie... jutro o 8.00!!! Teraz jesteśmy biedne żuczki niema prądu i wody ;-(

2. Innych negatywów brak.

Wczoraj zaczęły się prace przy udrażnianiu rowu melioracyjnego biegnącego wzdłuż drogi. Jego niedrożność skutkowała ponadplanowym bytowaniem wody na drodze i na działce.

Rano przybyła ekipa, chodzili, mlaskali i usłyszeliśmy tylko " ... ale jest w h... roboty", po czym zrobili sąsiedni rów, który był w lepszym stanie.

Ale co się odwlecze to nie uciecze.

Po ich bytności zmienił nam sie krajobraz

Teraz widok prezentuje się następująco:

2.jpg

1.jpg

A tak o świcie...

5.jpg

3.jpg

4.jpg

• 2 weeks później...

Nasza Pchełka jest juz przygotowana na przyjęcie tynku zewnętrznego. Na chwilę obecną potraktowana została podkładem i przybrała kolor biały. Jednak już niebawem to się zmieni ;-)

Tak wygląda obecnie (przepraszam za bałagan):

pchla3.jpg

pchla1.jpg

pchla2.jpg

A na tarasie rosną już nasze powojniki, które za jakiś czas będą pięły się po pergoli kamuflującej zbiornik z gazem.

pchla4.jpg

Edytowane przez AGP

Pagoda piękna więc tęskni się za pracami w ogrodzie.

Na oczyszczalni powstaje Hostaruim, a domek narzędziowy powoli "zarasta" powojnikami i winobluszczem.

dz1.jpg

zasadziliśmy 5 gatunków Host, 3 gatunki traw w środku oraz 3 gatunki czosnku.

dz2.jpg

dz3.jpg

dz4.jpg

To taki zaczątek ogrodu - a jak cieszy :-)

po1.jpg

po2.jpg

Tu widać dorodne powojniki i winobluszcz. trzeba było juz posadzic je w gruncie bo nam okno w kuchni zarosło ;-)

Prace elewacyjne prawie skończone. Prawie, ponieważ na przeszkodzie stanął taras. Niestety panowie od prac wewnętrznych nie sprawdzili się przy jego budowie. Pękła ława i trzeba wybudować od nowa :bash:Poprawka w połowie maja a potem pozostanie obrzutka tynkiem mozaikowym boków. Na chwilę obecną pchełka wygląda tak:

1.jpg

4.jpg

6.jpg

9.jpg

10.jpg

Z nieukrywanym brakiem skromności powiem, że efekt bardzo mi się podoba. W najbliższym czasie pomalowana zostanie drewniana "jaskółka". Potem jeszcze podbitka i będzie już w zasadzie wszystko.