AGP 16.08.2011 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 cd cyt. AGP-ON: Część druga. Zachód i północ Ta część jest ucywilizowana ale nie w pełnym zakresie. Od tej strony jest gorąco i słonecznie. Rośnie trawa i jest obsada przy domku ogrodowym i częściowo narożnik, który ma być osią widokową. Tu również jest agrowłóknina i border 150 cm. W narożniku rośnie Jodła Koreańska, dwie Koniki i dwa żywotniki. koniki raczej przesadzę. Tu również brak koncepcji co dalej. Koło domku rosną cztery Cypryski a domek zaczyna pokrywać Winobluszcz. Za domkiem rosną Brabanty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 16.08.2011 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 cd cyt. AGP-ON: Część trzecia. Południe, południowy zachód Na tej stronie znajduje się domek narzędziowy ławeczka z pergolą oraz obudowany zbiornik gazu. Na domku od tej strony pnie się Powojnik Westerplatte. Na ławeczko pergoli trzy kolejne :tan Pomiędzy nią a zbiornikiem jest mini ogródek ziołowy oraz rośnie żółty perukowiec. Finalnie zbiornik gazy mają zarosnąć bluszcze. Do tego czasu planuje sadzić tam Wilce. W ramce wokół zbiornika będzie rosła Lawenda. W tej części border ma 100 cm ze względu na wąskie gardło między garażem a ogrodzeniem. Ma tam być żywopłot..np z Kórników. W części frontowej posadziłem Szmaragdy a przed nimi Blue Stary. I to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 16.08.2011 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 cd cyt. AGP-ON: Część czwarta. Założenia i oczekiwania. W moich planach było obsadzenie ramki wokół ogrodu, która będzie stanowiła tło dla kompozycji roślinnych. W związku ze zderzeniem tej wizji z wizją mojej żony border jest prosty co nieco komplikuje całą sprawę. Po prostu nie wiem co posadzić. Zależy mi aby nie stracić widoku cudnej łąki od północy. Chciałbym aby ogród był jak najbardziej "bezobsługowy", Przynajmniej na początku zanim się nie wdrożę bo lubię prace w ogrodzie. Czyli jak najwięcej roślin zimozielonych. Musi być sporo wolnej przestrzeni ponieważ mamy 3 nieduże psy. . I to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 16.08.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Wspomnienie lipca... Pewnego weekendu wybraliśmy się wraz z forumowymi "Sipatkami" na zwiedzanie parku w Nieborowie oraz Arkadii. Było cudownie Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez AGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 16.08.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Wycieczka okazała się bardzo owocną, a może lepiej ogrzybną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 16.08.2011 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 16.08.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Niezmordowanie towarzyszyło nam sipatkowe namłodsze dziecię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 19.08.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Oto wynik dzisiejszej naszej bytności na rynku Kalina 'Pragense' Krzew zimozielony, dorastający do ok. 2,5 m wysokości, z eliptycznymi, pomarszczonymi, głęboko żyłkowanymi liśćmi, ciemnozielonymi. Kwiaty kremowo białe, o delikatnym, zapachu, zebrane w kopulaste baldachogrona. Kwitnie w końcu maja. Najlepiej rośnie na glebach wapiennych, łatwo nagrzewających się, stanowiskach słonecznych i półcienistych. Polecana do ogródków przydomowych, sadzona pojedynczo lub w grupach. Śliwa dziecięca (Prunus cistena) Wolnorosnący krzew liściasty o wyprostowanych, ciemnobrązowych pędach. Dorasta do 2 m wysokości. Liście elipsowate, błyszczące o ciemnopurpurowym zabarwieniu. Kwitnie w maju, kwiaty bardzo liczne, bladoróżowe, skupione wzdłuż pędów. Do sadzenia w ogrodach w połączeniu z innymi krzewami o kontrastowym zabarwieniu, nadaje się również do tworzenia żywopłotów. Wymagania: Stanowiska słoneczne i ciepłe, każda żyzna gleba ogrodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 19.08.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 ...i bonusik cebulki Krokusów. Odmiany jesienne i wiosenne. Będzie pięknie ;-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 19.08.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wczoraj rano przed pracą naszła mnie ogromna chęć na kontakt z naturą. Zabrałem się zatem za robienie kawałka trawnika. Dzień wcześniej posadziłem Kosodrzewinę MOPS. Ziemia wokół "Mopsów" przykryta jest agrotkaniną i kamieniami. Musiałem się spieszyć, bo tylko 30 minut miałem do wyjazdu do pracy Wyszło to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 20.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Rano wybraliśmy się na zakupy Etap 1 Ogrody Traw w Zgierzu. Kupiliśmy bambusy, Miscanyty, niedźwiedzie futro, i kilka innych traw. Etap 2 Kora i kamień Zakupiliśmy kilka worów kory, kamienia oraz ziemię do iglaków Etap 3 Zielonka Pojechaliśmy do Centrum Ogrodniczego TRACZ, zakupiliśmy:7x Żywotnik Yellow Ribbon1x Rozchodnik olbrzymi Green&white 4x Żywotnik columnaris1x Bazylia czerwona Po powrocie i naładowaniu wewnętrznych akumulatorów sporym zestawem kanapek ruszyliśmy do boju.Posadziliśmy Thuje w narożniku, przesadziliśmy Koreankę i Konice. Swoje miejsce znalazła kolejna Kosodrzewina.Udało się również obsadzić miejsce za Ławeczką - Coliumnarisami.Przyszłość pozostałej zieleniny jest jeszcze niepewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 21.08.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Dzisiaj również relaksowaliśmy się w ogrodzie,. Kolejne rośliny zapuszczają swoje korzonki w Pchełkowej krainie. Pracowaliśmy z takim zapamiętaniem, że zastała nas noc Udało nam się dokonać dobrego zakupu ... lampek solarnych. Są prawie identyczne jak lampy ogrodowe Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez AGP-ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 21.08.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Zaczęliśmy prace na "wodotryskiem" ETAP I - wykoszenie trawy i przymiarka ETAP II - darnowanie Przed trzecim etapem zastała nas noc więc reszta prac jutro. udało się tylko wstępnie zainstalować oświetlenie Normanie UFO nam wyszło Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez AGP-ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 21.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Przy okazji prac w ogrodzie zlokalizowaliśmy dzikiego lokatora. pod pobliskim kamieniem mieszka piękna ropucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 21.08.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Na koniec pochwalę się, iż udało nam się zbudować baaaardzo ciepły dom. Wczoraj przyjechała do nas cysterna z gazem aby zatankować "smoka" Sama bała się do smoka podejść więc tylko wyciągnęła ku niemu długą mackę ... i przyssała się do zaworu Pan kierowca coś poprzełaczał i popłynął gaz Duża była, całą drogę zajęła Smok jest teraz zadowolony bo ma pełen brzuszek Ogrzewaliśmy dom od połowy września. Do grudnia temperatura sięgała 25-26 st. Wszystko po to aby wygrzać i osuszyć posadzki i ściany. Ciągle też było wietrzone ab wypuścić gorące wilgotne powietrze. Przez ten czas zużyliśmy na CO i CWU; Myślę że wynik jest bardziej niż dobry a wybór metody ogrzewania okazał się być słuszny. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez AGP-ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 22.08.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Trawy z ostatnich zakupów Bambusy - FARGESIA WAMPIRE NIEDŹWIEDZIE FUTRO Miscant VERIAGATUS CAREX FLAGELUFERA Carex muskingumensis 'Ohme' festuca amethystina Miscantus SOMMERFEDER Miscantus SILBERFEDER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 22.08.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Wyniki porannego obchodu "posiadłości" Wierzba przycięta 2 tygodnie temu puściła nowe pędy Rozchodnik zaczyna kwitnąć. Wilce... Szałwia zbiera się do drugiego kwitnienia Czerwona bazylia. Floksy. Prace przy wodotrysku. Wejmutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 23.08.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Jak wcześniej pisałem w czwartek posiałem kawałek trawnika Tak wyglądał wczoraj: :tan :tan :tan :tan :tan Pogoda im sprzyja. W dzień ciepło i słonecznie wieczorem mokro. Oczywiście podlewam ją 2 razy dziennie. Podłoże przygotowane wzorcowo, bez nawozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 25.08.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Aby się do końca nie zdołować po wczorajszej niszczycielskie ulewie (wypłukało mi świeżo zasianą trawkę z nasypu) zabrałem się za "wodotrysk" Zdjąłem humus i zasypałem dołek żwirem. Później wykopałem dół pod zbiornik, po jego umiejscowieniu wyłożyłem geowłókninę. Całość przykołkowałem. Długo zastanawiałem się co zrobić aby kamyki nie mieszały się z korą, która będzie przy okalających iglakach. Siedziałem sobie i myślałem ..... aż wzrok padł na schnące drewno do kominka W tym roku kominek będzie musiał zadowolić się brykietem :twisted: Prawie skończyłem, trzeba jeszcze wysypać drobniejszymi kamykami i podłączyć pompę. Spróbuje posadzić jakąś roślinkę, która wspinała by się po drwach. Koncept został zatwierdzony przez moja kochana małżonkę. Może zatem wykorzystam szczapy do innych kompozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 29.08.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Trawka sobie ładnie rośnie. Ta na nasypie posiana w środę wyglądała w sobotę tak: chwastów [tfu tfu] na razie brak Jutro wkleję świeże zdjęcia bo strasznie szybko rośnie, dzisiaj nasyp cały zieloniutki już był ;:138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts