Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

cd cyt. AGP-ON:

Część druga. Zachód i północ

Ta część jest ucywilizowana ale nie w pełnym zakresie. Od tej strony jest gorąco i słonecznie.

Rośnie trawa i jest obsada przy domku ogrodowym i częściowo narożnik, który ma być osią widokową.

z6.jpg

z8.jpg

z9.jpg

Tu również jest agrowłóknina i border 150 cm. W narożniku rośnie Jodła Koreańska, dwie Koniki i dwa żywotniki. koniki raczej przesadzę. Tu również brak koncepcji co dalej.

Koło domku rosną cztery Cypryski a domek zaczyna pokrywać Winobluszcz. Za domkiem rosną Brabanty.

• Odpowiedzi 751
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cd cyt. AGP-ON:

Część trzecia. Południe, południowy zachód

Na tej stronie znajduje się domek narzędziowy ławeczka z pergolą oraz obudowany zbiornik gazu.

za.jpg

zb.jpg

zd.jpg

ze.jpg

Na domku od tej strony pnie się Powojnik Westerplatte. Na ławeczko pergoli trzy kolejne :tan

Pomiędzy nią a zbiornikiem jest mini ogródek ziołowy oraz rośnie żółty perukowiec. Finalnie zbiornik gazy mają zarosnąć bluszcze. Do tego czasu planuje sadzić tam Wilce. W ramce wokół zbiornika będzie rosła Lawenda.

W tej części border ma 100 cm ze względu na wąskie gardło między garażem a ogrodzeniem.

Ma tam być żywopłot..np z Kórników.

W części frontowej posadziłem Szmaragdy a przed nimi Blue Stary.

I to tyle

cd cyt. AGP-ON:

Część czwarta. Założenia i oczekiwania.

W moich planach było obsadzenie ramki wokół ogrodu, która będzie stanowiła tło dla kompozycji roślinnych. W związku ze zderzeniem tej wizji z wizją mojej żony border jest prosty co nieco komplikuje całą sprawę. Po prostu nie wiem co posadzić.

Zależy mi aby nie stracić widoku cudnej łąki od północy.

Chciałbym aby ogród był jak najbardziej "bezobsługowy", Przynajmniej na początku zanim się nie wdrożę bo lubię prace w ogrodzie.

Czyli jak najwięcej roślin zimozielonych. Musi być sporo wolnej przestrzeni ponieważ mamy 3 nieduże psy. . I to chyba tyle :p

Oto wynik dzisiejszej naszej bytności na rynku

Kalina 'Pragense'

110819_094910.jpg

110819_094921.jpg

Krzew zimozielony, dorastający do ok. 2,5 m wysokości, z eliptycznymi, pomarszczonymi, głęboko żyłkowanymi liśćmi, ciemnozielonymi. Kwiaty kremowo białe, o delikatnym, zapachu, zebrane w kopulaste baldachogrona. Kwitnie w końcu maja. Najlepiej rośnie na glebach wapiennych, łatwo nagrzewających się, stanowiskach słonecznych i półcienistych. Polecana do ogródków przydomowych, sadzona pojedynczo lub w grupach.

Śliwa dziecięca (Prunus cistena)

110819_094940.jpg

110819_094948.jpg

Wolnorosnący krzew liściasty o wyprostowanych, ciemnobrązowych pędach. Dorasta do 2 m wysokości. Liście elipsowate, błyszczące o ciemnopurpurowym zabarwieniu. Kwitnie w maju, kwiaty bardzo liczne, bladoróżowe, skupione wzdłuż pędów. Do sadzenia w ogrodach w połączeniu z innymi krzewami o kontrastowym zabarwieniu, nadaje się również do tworzenia żywopłotów.

Wymagania: Stanowiska słoneczne i ciepłe, każda żyzna gleba ogrodowa.

Wczoraj rano przed pracą naszła mnie ogromna chęć na kontakt z naturą. Zabrałem się zatem za robienie kawałka trawnika. Dzień wcześniej posadziłem Kosodrzewinę MOPS.

Ziemia wokół "Mopsów" przykryta jest agrotkaniną i kamieniami.

Musiałem się spieszyć, bo tylko 30 minut miałem do wyjazdu do pracy ;-)

Wyszło to tak:

110819_063704.jpg

Rano wybraliśmy się na zakupy

Etap 1

Ogrody Traw w Zgierzu. Kupiliśmy bambusy, Miscanyty, niedźwiedzie futro, i kilka innych traw.

Etap 2

Kora i kamień

Zakupiliśmy kilka worów kory, kamienia oraz ziemię do iglaków

Etap 3

Zielonka

Pojechaliśmy do Centrum Ogrodniczego TRACZ, zakupiliśmy:

7x Żywotnik Yellow Ribbon

1x Rozchodnik olbrzymi Green&white

4x Żywotnik columnaris

1x Bazylia czerwona

Po powrocie i naładowaniu wewnętrznych akumulatorów sporym zestawem kanapek ruszyliśmy do boju.

Posadziliśmy Thuje w narożniku, przesadziliśmy Koreankę i Konice. Swoje miejsce znalazła kolejna Kosodrzewina.

Udało się również obsadzić miejsce za Ławeczką - Coliumnarisami.

Przyszłość pozostałej zieleniny jest jeszcze niepewna.

Dzisiaj również relaksowaliśmy się w ogrodzie,. Kolejne rośliny zapuszczają swoje korzonki w Pchełkowej krainie.

1.jpg

2.jpg

Pracowaliśmy z takim zapamiętaniem, że zastała nas noc ;-)

Udało nam się dokonać dobrego zakupu ... lampek solarnych. Są prawie identyczne jak lampy ogrodowe

lampka1.jpg

lmapka2.jpg

Edytowane przez AGP-ON

Zaczęliśmy prace na "wodotryskiem"

ETAP I - wykoszenie trawy i przymiarka

oczko1.jpg

ETAP II - darnowanie

oczko2.jpg

Przed trzecim etapem zastała nas noc więc reszta prac jutro.

udało się tylko wstępnie zainstalować oświetlenie

oczko3.jpg

Normanie UFO nam wyszło ;-)

Edytowane przez AGP-ON

Na koniec pochwalę się, iż udało nam się zbudować baaaardzo ciepły dom.

Wczoraj przyjechała do nas cysterna z gazem aby zatankować "smoka"

Sama bała się do smoka podejść więc tylko wyciągnęła ku niemu długą mackę

gaspol1.jpg

... i przyssała się do zaworu

gaspol2.jpg

Pan kierowca coś poprzełaczał i popłynął gaz

gaspol3.jpg

Duża była, całą drogę zajęła

gaspol4.jpg

Smok jest teraz zadowolony bo ma pełen brzuszek ;-)

Ogrzewaliśmy dom od połowy września. Do grudnia temperatura sięgała 25-26 st. Wszystko po to aby wygrzać i osuszyć posadzki i ściany.

Ciągle też było wietrzone ab wypuścić gorące wilgotne powietrze.

Przez ten czas zużyliśmy na CO i CWU;

gaspol5.jpg

Myślę że wynik jest bardziej niż dobry a wybór metody ogrzewania okazał się być słuszny.

Edytowane przez AGP-ON

Aby się do końca nie zdołować po wczorajszej niszczycielskie ulewie (wypłukało mi świeżo zasianą trawkę z nasypu) zabrałem się za "wodotrysk"

Zdjąłem humus i zasypałem dołek żwirem. Później wykopałem dół pod zbiornik, po jego umiejscowieniu wyłożyłem geowłókninę. Całość przykołkowałem. Długo zastanawiałem się co zrobić aby kamyki nie mieszały się z korą, która będzie przy okalających iglakach. Siedziałem sobie i myślałem ..... aż wzrok padł na schnące drewno do kominka :p

kamien2.jpg

kamien1.jpg

W tym roku kominek będzie musiał zadowolić się brykietem :twisted:

Prawie skończyłem, trzeba jeszcze wysypać drobniejszymi kamykami i podłączyć pompę.

Spróbuje posadzić jakąś roślinkę, która wspinała by się po drwach.

Koncept został zatwierdzony przez moja kochana małżonkę. Może zatem wykorzystam szczapy do innych kompozycji