AGP-ON 12.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 1. kominek zrobiony jest z kilku warstw, m.innymi ytong i jakaś płyta termoizolacyjna. Faktycznie kominek nie grzeje sie od zewnątrz w ogóle (obudowa).dostaliśmy gwarancją, że jeśli suchym drewnem palić będziemy do szyba się nie osmali i farba koloru nie zmieni.2. Pali się brykiet dębowy - dostaliśmy worek od Pana Kominkarza. Można palić tylko drewnem suchym sezonowany rok lub dwa!! szok.Teraz kupimy drewno i będzie leżało do przyszłego sezonu. Kupimy też brykiet do palenia "na teraz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 12.10.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 (edytowane) Ale już macie pięknie cudnie wyszedł kominek, i cała pchła też.... z czego budowaliście obudowę, czy to zwykłą bloczki , czy jakieś specjalne? o to już wiem Edytowane 12 Października 2010 przez KamaG już wiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agurek 13.10.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 do Waszego dziennika zagladam bardzo czesto, jest to dla mnie przyklad, co nalezy robic w jakiej kolejnosci. wasza budowa to pelny profesjonalizm, wszystko jest poukladane i przemyslane. U nas ostatnio panuje wolna amerykanka. Przymierzamy sie obecnie do wypedzenia panow od ocieplenia, bo zamiast pracowac, oni urzadzaja libacje...Dlatego poszukuje ekipy od ocieplenia poddasza, czy mozecie mi kogos polecic? ile biora za metr kw. dwie warstwy welny plus stelaz i karton gips.Czy Wy gruntowalisie zaprawe klejowa na styropianie? Czy tylko diwe warstwy kleju i tak ma przetrzymac dowiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Nasi fachowcy od ociepleń biorą 65 zł (w tym wełna, stelarz, płyty G-K, jedno malowanie) przy okazji robią zabudowy. Będą również kładli płytki.Kleju nie gruntowaliśmy - poczeka tak do wiosny - trzeba go przed tynkiem przeszlifować, więc nie byłoby sensu dawać gruntuNa wiosne przeschnie i damy tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 13.10.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Pozwolę sobie wtrącić przysłowiowe 3 grosze.Nam powiedziano (kilka źródeł robiących tynki + kierownik) że należy klej na styropianie zagruntować. I to odpowiednim gruntem głęboko penetrującym ponieważ klej bardzo chłonie wodę.Wiadomo przed położeniem tynków trzeba po raz drugi zagruntować bo się warstwa brudu osadza i mogą potem być kłopoty z tynkami.Gruntowanie to nie są takie duże koszty tylko robota koszmarnie ciężka bo wszystko szorstkie.Z obserwacji - domy po drodze na wieś - zagruntowane i to nawet z kolorkiem pod kolor przyszłych tynków. Ps.Nie chciałam nikogo demotywować. ja tylko z dobrego serca. chętnie też bym tego nie robiła, ale mnie przekonali i z braku kasy sami to robiliśmy. dwa dni ok. 300m2 dwie osoby. pędzel + wałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 13.10.2010 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Pozwolę sobie wtrącić przysłowiowe 3 grosze. Nam powiedziano (kilka źródeł robiących tynki + kierownik) że należy klej na styropianie zagruntować. I to odpowiednim gruntem głęboko penetrującym ponieważ klej bardzo chłonie wodę. Wiadomo przed położeniem tynków trzeba po raz drugi zagruntować bo się warstwa brudu osadza i mogą potem być kłopoty z tynkami. Gruntowanie to nie są takie duże koszty tylko robota koszmarnie ciężka bo wszystko szorstkie. Z obserwacji - domy po drodze na wieś - zagruntowane i to nawet z kolorkiem pod kolor przyszłych tynków. Ps. Nie chciałam nikogo demotywować. ja tylko z dobrego serca. chętnie też bym tego nie robiła, ale mnie przekonali i z braku kasy sami to robiliśmy. dwa dni ok. 300m2 dwie osoby. pędzel + wałek. wiedziałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 13.10.2010 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) Sipatka, dla Ciebie http://img831.imageshack.us/img831/6341/2b545111e45890015dd7beb.jpg Edytowane 13 Października 2010 przez AGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 13.10.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 AGP-y no i doczekaliście się swej pięknej Pchły,super wygląda z tymi światełkami,tylko o co chodzi z tym - W sobotę przenosiny domku ogrodnika i montaż zbiornika na deszczówkę. to z waszego dziennika-a kto będzie mieszkał w Pchle??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Drewniak stawiać będziemy na fundamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Dzwoniłem do tynkarzy, nadal twierdzą że nie ma konieczności gruntowania bo styropian wilgoci ni e przepuści.Na wiosne zagruntować gruntem Cerplast i połozyc tynkTeraz to mamy zagwozdkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 13.10.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) No macie zagwozdkę.Tu raczej chodzi o tynk niż o styropian.Jeśli chodzi o tynki - rozmawiałam z facetem co robi u nas w pracy tynk.Mówi żeby zagruntować, bo się osłabia materiał czyli ten klej - woda dochodzi aż do styropianu a jak będzie mróz to może być różnie.I zdziwił się dlaczego przecierać? powinno być tak zrobione żeby nie trzeba było zacierać.tylko tyle się dowiedziałam od pana Adama Ch. - facet robi duże inwestycje w Łodzi. Edytowane 13 Października 2010 przez sipatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 dowiadywałem sie u KierBudki i naszych fachowców (tych którzy położą na wiosnę tynk)Zgodnie twierdzą aby nie ruszać i nie gruntować.Jeżeli zostanie miejsce niezagruntowane i tam wejdzie woda, na bank odparzy klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 I juz nie ma zagwozdki. Skontaktowałem sie z moim byłym szefem, który jest inzynierem budownictwa z długoletnia praktyką. Grunt służy do wiązania i przygotowania podłoża oraz zabezpieczania przed pleśnia i grzybem nie do zabezpieczania przed wilgocią. Stosuje się go przed położeniem tynku ozdobnego. Bez gruntu będzie na wiosne widac miejsca gdzie ewentualnie powstały drobne peknięcia. Sam ma nowy dom, który od 3 lat jest pokryty tylko klejem i nie mam negatywnych skutków. Tak więc nie gruntujemy! Tak czy inaczej dzięki za troskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 13.10.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) Usunęłam swoje uwagi i zdanie. Nie zabieram już głosu w tej sprawie. Edytowane 13 Października 2010 przez sipatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 13.10.2010 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Usunęłam swoje uwagi i zdanie. Nie zabieram już głosu w tej sprawie. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 13.10.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) Edytowane 13 Października 2010 przez sipatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 13.10.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 ??? Ja to biolog z wykształcenia jestem:lol:. Nawet mikrobiolog. Ja się na budownictwie nie znam i tylko mogę cytować co mi inni powiedzieli. I z jaką ja wiedzą mam startować do inżyniera budownictwa? Studiować budownictwa nie zamierzam. Nie kce mi siem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 13.10.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 morał z tego taki, że każdy fachowiec mówi co myśli u nas też mówiono na wiosnę, że może stać w samym kleju jeśli ma być niedługo - jesień- tynk kładziony, natomiast należy zagruntować przed zimą i zagruntowaliśmy (opinia też zbierana u kilku osób) czyli widocznie wszystko jedno jak się zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 co kraj to obyczaj a co fachowiec to.. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 13.10.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Sipatka, mam nadzieje że sie nie obraziłaś Jesteśmy wdzięczni za zwrócenie na to uwagi, bo sami sie nie znamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts