Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pchełki Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

"Wydanie przez urząd gminy decyzji o pozwoleniu na budowę nie oznacza, że może rozpocząć się budowa domu. Firma budowlana może rozpocząć prace dopiero po uprawomocnieniu się tego dokumentu! A to staje się po 14 dniach od momentu pokwitowania przez nas odbioru pozwolenia. I to w sytuacji jeśli nie pojawią się protesty. Te mogą składać bezpośredni sąsiedzi nieruchomości, na której zamierzamy się wybudować. W praktyce każdy taki protest, nawet nieuzasadniony wstrzymuje bieg uprawomocniania się pozwolenia na budowę. Urząd, do którego wpłynie protest ma obowiązek zbadać jego zasadność. Dlatego w praktyce o dokumenty związanie z budową warto starać się dyskretnie, bez wiedzy ciekawskich sąsiadów.

Po uprawomocnienie się decyzji o pozwoleniu na budowę należy udać się do urzędu gminy. Jeśli protestów nie ma, urząd wydaje osobny dokument "o uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę" wraz z odpowiednią adnotacją na okładce dziennika budowy (dziennik budowy jest załącznikiem do wniosku o to uprawomocnienie). Na okładce dziennika urzędnik wpisuje zarówno numer pozwolenia na budowę jak i numer decyzji o jego uprawomocnieniu. Mając oba dokumenty w ręku można rozpoczynać budowę. Oczywiście wcześniej mając zgromadzone materiały budowlane

"

źródło: http://www.jak-budowac.pl/kiedy-uprawomocnia-sie-pozwolenie-na-budowe

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogłoby się juz zacząć coś dziać w temacie budowlanym. Nie zniosę już dłużej tego czekania. Moja Pchełka może tego nie przeżyć. Gapię się non stop w ten projekt i zmieniam. Górną łazienkę już trzeci raz przemeblowałam. Od wczoraj :-? Kuchnia równiez ma co chwila nowe oblicze. Aaaa i stwierdziła, że potrzebuję jeszcze jedne normalne drzwi - do spiżarni (zamiast tych łamanych, które sa w projekcie). Oczywiście, jeśli chcę moje zapasy uchronić przed moimi żarłocznymi stworami :D

Co by tu jeszcze zmienić...

Mogłoby się juz zacząć coś dziać w temacie budowlanym. Nie zniosę już dłużej tego czekania. Moja Pchełka może tego nie przeżyć. Gapię się non stop w ten projekt i zmieniam. Górną łazienkę już trzeci raz przemeblowałam. Od wczoraj :-? Kuchnia równiez ma co chwila nowe oblicze. Aaaa i stwierdziła, że potrzebuję jeszcze jedne normalne drzwi - do spiżarni (zamiast tych łamanych, które sa w projekcie). Oczywiście, jeśli chcę moje zapasy uchronić przed moimi żarłocznymi stworami :D

Co by tu jeszcze zmienić...

Skoro masz taki potrzeby to doskonale, że jezcze nie zaczęliście :wink: znacznie gorzej gdy bedziesz zmieniać w trakcie budowy :wink: