Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pchełki Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapraszam na wirtualny spacer po przyszłym ogrodzie.

Na początek dwa skalniaki

Frontowy

zf.jpg

Tylny

zc.jpg

A teraz panorama 8-)

Część pierwsza. wschód i północ

Część północno-wschodnia. Z tyłu widać nasyp oczyszczalni. Teren podmokły.

z2.jpg

z3.jpg

z4.jpg

z5.jpg

z7.jpg

W narożniku rośnie sosna Jefreya oraz dwa gatunki płożących jałowców....a i jeszcze trzy Pęcheżnice i mała nieszczepiona Hakuro. Wzdłuż wschodniego ogrodzenia kilka gatunków Berberysa (część zielonych muszę przesadzić - za dużo słońca)

Na ostatnim zdjęciu widać Hostarium na zbiorniku oczyszczalni. Całość przygotowana pod zasiew trawy. po bokach rozłożyłem geowłókninę na szerokości 150 cm. Ze względu na to, że dom i inne elementy są liniami prostymi bordery również są liniami prostymi. To pomysł Ani, do którego się jeszcze nie przekonałem. Ciężko będzie zrobić jakieś kompozycje :cry:

Część druga. Zachód i północ

Ta część jest ucywilizowana ale nie w pełnym zakresie. Od tej strony jest gorąco i słonecznie.

Rośnie trawa i jest obsada przy domku ogrodowym i częściowo narożnik, który ma być osią widokową.

z6.jpg

z8.jpg

z9.jpg

Tu również jest agrowłóknina i border 150 cm. W narożniku rośnie Jodła Koreańska, dwie Koniki i dwa żywotniki. koniki raczej przesadzę. Tu również brak koncepcji co dalej.

Koło domku rosną cztery Cypryski a domek zaczyna pokrywać Winobluszcz. Za domkiem rosną Brabanty.

Część trzecia. Południe, południowy zachód

Na tej stronie znajduje się domek narzędziowy ławeczka z pergolą oraz obudowany zbiornik gazu.

za.jpg

zb.jpg

zd.jpg

ze.jpg

Na domku od tej strony pnie się Powojnik Westerplatte. Na ławeczko pergoli trzy kolejne :tan

Pomiędzy nią a zbiornikiem jest mini ogródek ziołowy oraz rośnie żółty perukowiec. Finalnie zbiornik gazy mają zarosnąć bluszcze. Do tego czasu planuje sadzić tam Wilce. W ramce wokół zbiornika będzie rosła Lawenda.

W tej części border ma 100 cm ze względu na wąskie gardło między garażem a ogrodzeniem.

Ma tam być żywopłot..np z Kórników.

W części frontowej posadziłem Szmaragdy a przed nimi Blue Stary.

I to tyle

Część czwarta. Założenia i oczekiwania.

W moich planach było obsadzenie ramki wokół ogrodu, która będzie stanowiła tło dla kompozycji roślinnych. W związku ze zderzeniem tej wizji z wizją mojej żony border jest prosty co nieco komplikuje całą sprawę. Po prostu nie wiem co posadzić.

Zależy mi aby nie stracić widoku cudnej łąki od północy.

Chciałbym aby ogród był jak najbardziej "bezobsługowy", Przynajmniej na początku zanim się nie wdrożę bo lubię prace w ogrodzie.

Czyli jak najwięcej roślin zimozielonych. Musi być sporo wolnej przestrzeni ponieważ mamy 3 nieduże psy. . I to chyba tyle :p