Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pchełki Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wy juz na etapie budowania Pchełki wiedzieliscie ze bedziecie miec odkurzacz centralny czy dopiero z czasem taki pomysl Wam zaswital?

Ja chcialam meza na taki odkurzacz namowic to on mi gada ze to niepotrzebne! i za drogie :/

Czy jezeli od razu nie poprowadze tych rur itd to czy w razie w przyszlosci bedzie problematyczne zalozenie takiego odkurzacza?

jak to bylo u Was?

jesli juz gdzies pisaliscie na ten temat to przepraszam, ze przeoczylam!

ps Aniu, wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet :)

Rury idą w wylewce więc należy pomyśleć o tym na etapie projektowania. Co więcej powinny być kładzione równolegle z hydrauliką żeby obie instalacje zgrać i nie robić za dużo obejść - tracimy moc/przepływowość; instalacje są narażone na zatykanie.

Ja wiedziałam od razu, że chcę mieć taki odkurzacz. Trochę jestem pedantką i odkurzacz jest w ruchu co drugi-trzeci dzień. Nie stanowiło dla mnie problemu to, że wnoszę zwykły odkurzacz po schodach, ale to, że wydmuch rozdmuchuje mi pozostały kurz. W przypadku odkurzacza centralnego ten problem znika. Poza tym jak go pierwszy raz uruchomiłam, myślałam, że jest zepsuty - tak cicho ;-) Polecam!

dzięki :)

no własnie ja bym chciała taki odkurzacz ze względu na ten rozdmuchiwany kurz własnie, ale weź tu przetłumacz to mojemu męźowi :/ no i napisałaś że powinno się o tym pomyśleć na etapie projektowania, ale jak my juz mamy projekt, PnB i prawdopodobnie w kwietniu 2012 ruszamy z budowa, wiec z tego co rozumiem juz troche na takie zmiany za pozno... no coz - pozostanie mi zwykly odkurzacz z ktorym tez czesto latam :)

dzieki za odp!

Siem wtrącem - jeśli nie pogonią :rolleyes:.

Danonki, rób instalację odkurzacza koniecznie! Później będziesz mogła już tylko żałować ;).

Jeśli koszt rozłożenia rur podany przez AGPa jest dla twojego męża nie do przyjęcia, to pogoń go do roboty i niech sam ułoży. To jest banalnie proste. Nie mam żadnych wątpliwości, że poradzi sobie z wsunięciem kilku rur - jedną w drugą :p:D.

Koszt mojej instalacji wyniósł (4 lata temu) 300zł. Ceny pewnie trochę się zmieniły, ale sądzę, że przy własnym montażu spokojnie zmieścicie się między 400 a 500zł.

Dokładne zestawienie zużytych przeze mnie materiałów masz tutaj, a nieco rozważań i opinii kilka postów wcześniej - od tego miejsca