Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pchełki Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie, że tradycja poniedziałkowego LANIA Wam się spodobała:)

Są niestety w naszej okolicy i tacy mieszkańcy, którzy za żadne skarby świata nie chcą aby chłopaki do nich przyjeżdżali:((( Może się boją "jak diabeł święconej wody"....tylko czego???

Małżowinek mój mówił mi, że Was "nawiedzili" i byliście bardzo zadowoleni z wizyty:)

Witam, czytam Was cąły czas.

Teraz się odzywam bo mam sprawę ;)

Wyrównałem sobie teren. Część jest na górce, piach, trochę ziemi 3-4 klasa i na górę kilka centymetrów czarnej ziemi 2 tygodnie temu nasypane i wyrównane. Pozostała cześć działki była niższa, glina, na to była ziemia, tak lepsza trochę, no i na wierzch tak samo kilka centymetrów czarnej ładnej ziemi. Teraz chciałbym posiać trawę, trochę iglaków jakiś, ale bez szaleństw.

Co mam robić Waszym zdaniem, jakieś nawozy. Pod iglaki jakoś specjalnie przygotować, bo jak się wkopię to będą w piachu ?? (tuja szmaragdowa, nie wiem co jeszcze, bez szaleństw) chcę mieć trawnik wokół domu:)

Pozdrawiam

Witaj

1. Trawnik

Skoro teren wyrównany i ziemia nawieziona to grubsza praca wykonana.

teraz są 2 opcje

A. przegrab, zasiej trawę, przegrab. zwałuj i regularnie podlewaj. Trawa wzejdzie ale niestety również chwasty (to nieuniknione). Gdy trochę podrośnie trzeba opryskać opryskiem na chwasty dwuliścienne) - część osób jest przeciwna takim metoda ale stosują je firmy zakładające trawniki z dobrym rezultatem.

B. Podlewaj teren i czekaj ...aż wzejdą chwasty. Jakieś 2-3 tygodnie. Następnie gdy będą już piękne i zielone opryskaj całość roztworem Roundapu.

Powtórz po kilku dniach. (musi byc dobra bezdeszczowa pogoda.) Chwasty dość szybko padną. Karencja przed wysiewem trawy to 2-3 tygodnie, wtedy Roundap jest już niegroźny i można wysiać trawnik. Siej dość gęsto. Trzeba często i obficie podlewać, temperatura i słońce zrobi resztę.

Po ok 1,5-2 tygodniach zacznie się zielenić ;)

2. Iglaki

Kup ziemię do iglaków (kwaśna). Wsadzając wykop większą dziurę, na dno wsyp ziemię do iglaków potem roślina i obspb znowu ziemią do iglaków - to wystarczy