Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pchełki Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AGP -ON, skoro musi być z podajnikiem , to może do tego pomieszczenia za garażem .Ja taką ewentualność rozważałem ,ale u mnie ma być gaz ziemny( 2-3 lata) ,i od tego odstąpiłem.Jeśli chodzi o komin , to trzeba go wkomponować między belkami teriva ,albo nad kotłownią zrobić płytę żelbetonową,ale to wyjdzie w czasie budowy.

:wink: :wink: :wink: .

AGP, widze ze uaktualniliscie wydatki. My na razie nie wiemy czy na 100 procent wyjedziemy, niby prace mamy juz zalatwiona, ale jest jeszcze duzo czasu do wyjazdu, najwczesniej, jesli juz cos to lato 2010. Zdecydowalismy sie zatem skoro PnB tuz tuz, zaczynac budowe.

Mam pytanie, czy te 1130 szt. bloczkow Wam wystarczylo? Jaka wysokosc maja Wasze fundamenty? Nam architekt zaprojektowala na 1 metr w ziemie, przy czym 40 cm ława, ale nie ma w projekcie wyliczen. Nie wiem ile tych bloczkow kupic?

Pytanie 2: Po ile kupiliscie Wienrbergera i ile sztuk, tez nie wiem jak wyliczyc.

A dzieciaki własnie podłapały ospę i juz 4 tydzień z rzędu nie wychodzimy z domu!

Co do bloczków to w pierwszym etapie zamówiliśmy 1000 i to pewnie by wystarczyło ale..... w planach jest podniesienie terenu, więc dołożyliśmy jeszcze w górę 1 pustak. Myśle że jest ok.

Ilości ceramiki sprawdzi Ania na fakturze i zapewne jeszcze dzisiaj poda.

Zamówimy też 2 palety cegły pełnej, w Dąbrówce są po 0,66 zł.

Nadproża prefabrykowane bo koszt taki sam jak wylewanych a jest pewne że będą proste.

Głowimy się nad kominem.

Nasza architekt zaprojektowała systemy kominowe typu ICOPAL, nie wiem jeszcze czy sa inne i czym sie roznia. :roll: :roll:

Jakie u Was sa nadproza, u nas w projekcie widnieje L 19, a w skladzie jest jest najtaniej i tam sie bedziemy zaopatrywac sa tylko L 14, czy jest jakas roznica? :roll: :roll:

Oj bedzie sie dzialo, bedzie...

AGP, widze ze uaktualniliscie wydatki. My na razie nie wiemy czy na 100 procent wyjedziemy, niby prace mamy juz zalatwiona, ale jest jeszcze duzo czasu do wyjazdu, najwczesniej, jesli juz cos to lato 2010. Zdecydowalismy sie zatem skoro PnB tuz tuz, zaczynac budowe.

Mam pytanie, czy te 1130 szt. bloczkow Wam wystarczylo? Jaka wysokosc maja Wasze fundamenty? Nam architekt zaprojektowala na 1 metr w ziemie, przy czym 40 cm ława, ale nie ma w projekcie wyliczen. Nie wiem ile tych bloczkow kupic?

Pytanie 2: Po ile kupiliscie Wienrbergera i ile sztuk, tez nie wiem jak wyliczyc.

A dzieciaki własnie podłapały ospę i juz 4 tydzień z rzędu nie wychodzimy z domu!

agurek, ze względu na to, że twój dom jest inny niż nasze pchełki, mogę poradzić ci, żebyś z projektem uda się do składu budowlanego i poprosiła o szczegółowe wyliczenie ile potrzebujesz bloczków i pustaków. My zostawiliśmy projekt do takich wyliczeń ze względu na to, że oryginalnie zaproponowano w pchełce gazobeton, a my zdecydowaliśmy się na ceramikę poryzowaną.

Nasza architekt zaprojektowała systemy kominowe typu ICOPAL, nie wiem jeszcze czy sa inne i czym sie roznia. :roll: :roll:

Jakie u Was sa nadproza, u nas w projekcie widnieje L 19, a w skladzie jest jest najtaniej i tam sie bedziemy zaopatrywac sa tylko L 14, czy jest jakas roznica? :roll: :roll:

Oj bedzie sie dzialo, bedzie...

Wybór kominów systemowych jest dość duży. U nas będzie Schiedel.

Witam :)

Z zainteresowaniem przeczytałam cały dziennik :) i będę go obserwowała :) Zazdraszczam :) że juz macie stan zero. My ruszamy dopiero na wiosnę i to raczej tą późną, bo papiery o PnB składamy dopiero w przyszłym tygodniu :)

Też w końcu muszę założyć dziennik budowy :)

Pozdrawiam i życzę szybkiej budowy

Witam :)

Z zainteresowaniem przeczytałam cały dziennik :) i będę go obserwowała :) Zazdraszczam :) że juz macie stan zero. My ruszamy dopiero na wiosnę i to raczej tą późną, bo papiery o PnB składamy dopiero w przyszłym tygodniu :)

Też w końcu muszę założyć dziennik budowy :)

Pozdrawiam i życzę szybkiej budowy

agi_78, jak domniemam rówieśniczko, witamy u nas i dzięki za miłe słówka ;-)

Zakładaj dziennik i podaj więcej szczegółów - gdzie budujesz, jaki projekt, zdjęcia działeczki ;-)

Życzymy powodzenia w sprawach urzędowych!

Piec, który miał być pierwotnie (dla gazu) kosztował ponad 8000 więc różnica nie jest duża. Zważywszy od 1500 do 200 za przyłącze zbiornika gazu.

Ten ma świetną elektronikę.

(Na forum Pellets krążą piece po 30-40 tys!!)

My dzisiaj taki oglądaliśmy i spokojnie zmieści w Pchle.

Wymiar od ściany (z rurami i rurkami) to 150 cm

Drugi wymiar to 120 cm

Zasobnik wody był poziomy a pomieszczeni mniej więcej tej samej wielkości (bardziej kwadratowe)

Nie będzie zbyt obszerne ale do obsługi pieca wystarczy.

Kocio pozwala na spalanie pellets, ecogroszku i zboża (tona żyta kosztuje ok 300 zł)

http://www.acala.pl/aaa/piec2.jpg

http://www.acala.pl/aaa/piec1.jpg

http://www.acala.pl/aaa/piec3.jpg

Koszt to trochę ponad 9000 zł, ale myślimy że warto. Na pewno będzie taniej niż Gaz a czyściej niż ecogroszek.