Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pchełki Ani i Grzesia

AGP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam profil Awans w kolorze orzech. Kolor pasuje praktycznie idealnie do drzwi KMT, o których pisałem wyżej i do bramy Hoermanna - AGPy widziały :wink: .

Szyby są 2. Nawet nie wiem czy za moich czasów robili już te 3-szybowe, ale nawet jeśli(?), to pewnie odrzuciłem je na starcie ze względu na cenę. Może teraz warte są już rozważenia - ceny produktów chyba trochę przystopowały, a opał wciąż drożeje :roll:.

Jeśli chodzi o zadowolenie, to hmmm... pod względem estetycznym zadowolony jestem. A jeśli chodzi o względy użytkowe, to nadal niewiele mogę powiedzieć - okna montowane były (razem z drzwiami zewn.) w marcu 2008r, ale budowa wciąż trwa (przez cały 2009 był u mnie praktycznie zupełny bezruch) i otwierane są sporadycznie (nie mam nawet założonych docelowych klamek). Częściej otwieram tylko drzwi tarasowe ze względu na komunikację - na razie wszystko jest OK.

Zobaczyć okna możecie w prawie każdym salonie (to jest chyba dosyć popularny profil), no chyba, że chcecie wybrać się na wycieczkę do mnie.

Zdjęcia, to jednak nie to samo..., ale jeśli chcecie i jeśli mnie a'gapy nie pogonią, to coś wlepię

Szyby są 2. Nawet nie wiem czy za moich czasów robili już te 3-szybowe, ale nawet jeśli(?), to pewnie odrzuciłem je na starcie ze względu na cenę. Może teraz warte są już rozważenia - ceny produktów chyba trochę przystopowały, a opał wciąż drożeje :roll:

Pakiet trzyszybowy za dodatkowy 1000 zł zaproponował nam Mielczarek, ale nie jestem przekonana do tego wynalazku. W bloku rzuciłam się na ciepłą ramkę i ... albo u mnie się nie sprawdza, alebo badziewie mi w Rąbieniu wsisnęli :x

Zobaczyć okna możecie w prawie każdym salonie (to jest chyba dosyć popularny profil), no chyba, że chcecie wybrać się na wycieczkę do mnie.

Zdjęcia, to jednak nie to samo..., ale jeśli chcecie i jeśli mnie a'gapy nie pogonią, to coś wlepię

Potulne AGP-y nie ganiają za byle co. No chyba, że nadal będziesz nas straszył paragrafami :evil:

Yeti, dawaj zdjęcia!!!

Nie jestem w temacie fachowcem, ale wydaje mi się, że z tą walką o "ciepłe okno", to jest tak, że nie warto sobie tematem zaprzątać głowy jeśli pozostałe elementy termoizolacji nie są wykonane perfekcyjnie i grubo ponad przeciętną (praktycznie - dom pasywny). Co z tego, że uzyskamy o kilka miejsc po przecinku lepszy współczynnik (na okna), jeśli będziemy mieli słabo ocieplony dach, ściany itp. lub gdzieś obok pozostawiony będzie mostek termiczny, przez który uciekać będzie ciepło równe sumie strat z wszystkich okien.

Trzeba ustalić sobie listę elementów domu, przez które mamy ilościowo największe straty ciepła - w kolejności malejącej. Jeśli nasze okna znajdą się na szczycie tej listy, to warto je być może ulepszyć. Jeśli nie, to trzeba zająć się elementem powodującym najwyższe straty ciepła (dołożyć styropianu w ściany, wełny w dach, zlikwidować mostki itp.)

Oczywiście rozważyć też trzeba koszt, jaki przyjdzie nam ponieść za polepszenie izolacyjności domu w stosunku do cen nośników energii.

http://img693.imageshack.us/img693/5955/1005388oknozblienie.jpg___________ http://img710.imageshack.us/img710/8797/1005389oknozblienie.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/6382/1005395.jpg ______________http://img683.imageshack.us/img683/2628/1005398.jpg

Opinia użytkownika Rybkin

(...) Witam!

Wybralem Cichiewicza,bo szukalem kociol o wylocie gornym.Pale od 5ju miesiecy,narazie wszystko cacy.

Sterownik,,,,brakuje ustawienia mocy dmuchawy w sterowniku,alie daje rady regulowac dmuchanie powietrza zaslona na dmuchawie.

W ustawieniach fabrycznych mozliwosc sterowania jedynie temperatura CO,dlatego CWU sie nagrzewa do tej samej temperatury,co i CO.

Na temat uzytkowania,zasypuje wegiel srednie raz na tydzien,raz na 10dni(w zaleznosci,jak zimno na dworzu) i wybieram popiol raz na dwa tygodnia.Trocho zabawy z ustawieniami na poczatku uzytkowania,trzeba sie nauczyc i poznac piec .

Po tym,jak w starym domku mieliszmy piec tradycyjny(w noce goraco,z rano zimno),palienie codzien,,,,to z podajniczkiem sie czuje sie jak w bajce,w domku ta sama temperatura caly czas. (...)

Witam :D :D :D ,drzwi KMT , dobry wybór :lol: :lol: :lol: ,dużo tego zamontowałem i ludzie są zadowoleni.Sam takie u siebie wstawię.Jako branżowiec i forumowy kolega ,muszę zwrócić uwagę ,że drzwi KMT classic ,jakie wstawił Yeti ,są drzwiami wejściowymi w blokach ,czyli z klatki do mieszkań.Nam są potrzebne drzwi zewnętrzne ,czyli z dworu , a więc KMT plus .Jest istotna różnica w ich ociepleniu.Po za tym ,można dobrać fajną szybkę ,ogólnie wyroby godne polecenia.

Pozdrawiam :wink: :wink: :wink: .

To zależy w zasadzie od powierzchni i ocieplenia

u nas będzie stryropian 15, powierzchnia użytkowa 120m2 więc powinno byc ok 9-10 kW ale jeżeli kozysta się z CWU to trzeba więcej czyli okolo 15KW

To ja już nic nie kumam.

Muszę zobaczyć co mam w projekcie wymalowane.

Moja chałupa ma 100 i to nie całe ...