Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jescze raz temat drogi

anklos

Recommended Posts

Moja działka lezy przy lesie. tak jak widac na zdjeciu. Nie wiem czyja jest ta droga obok działki. Jest to droga która prowadzi do lasu i do innych działek. Kazdy od lat jeżdzi tą drogą.nie ma ona 5 m tylko ze 2-3.Czy gdybym uzyskała kiedys zgode na budowanie na tej działeczce( bardzo wąskiej bo ona ma z 14m) to warunek ejst takiz e droga musi mieć 5m?

sprawdź w wydziale geodezji i kartografii (kataster powiatowy albo miejski, właściwy dla Twojej lokalizacji) na mapach kto jest właścicielem działki, na której jest droga .Dowiesz sie z mapy ewidencyjnej jaki numer ma działka a z wypisu z rejestru kto jest włąścicilem. Sprawa groszowa. Z tej samej mapy ewidencyjnej dowiesz się jaka jest szerokość działki - jeśli dziłąka będzie miała w ewidencji oznaczenie dr będzie to równocześnie szerokość pasa drogowego.

Sprawdź te dwie rzeczy i wrócimy do tematu

• 4 weeks później...
Witam. jestem na bieżąco z tematem drogi . katastrat, mapy, ewidencje itp to czysta FIKCJA, liczy sie stan prawny danej działki, a że ma ona nr,; buty też maja nr i co z tego. Stan prawny można ustalić na podstawie księgi wieczystej i to nie do końca.

a skad ten numer chcesz wziąć ? co ?

i co do aktualności KW - mogę Ci udowodnić, ze to czysta fikcja bo wielu właścicieli zaniedbuje wpisywanie zmian do KW

Witam wszystkich, miał ktoś problem z podpisaniem przez sąsiadów służebności do drogi? Jeżeli oddawaliście sprawę do sądu o ustalenie drogi koniecznej to proszę o podanie w przybliżeniu jakie są koszty adwokata i samej sprawy, oraz ile to trwało.

Dodam, że droga już istnieje ale nie jest w całości wykupiona przez gminę, a sąsiedzi nie podpiszą służebności do momentu aż gmina od nich tej drogi nie odkupi przez co nie dostanę pozwolenia na budowę mimo wydania warunków zabudowy. Taka patowa sytuacja

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Do tego rodzaju sprawy nie potrzebujesz adwokata. Idziesz do sądu i uzyskasz konieczne informacje i wzory druków. Być moze, że gmina tez pomoże.

Koszt samej „sprawy” (oplata) około 200zł. Dochodzą do tego koszty wykonania „dokumentacji” np. geodety.

kolega pracuś nie uznaje informacji jakie można uzyskać z katastru. Kolega pracuś świecie wierzy w nieomylność zapisów w KW

Witam. jestem na bieżąco z tematem drogi . katastrat, mapy, ewidencje itp to czysta FIKCJA, liczy sie stan prawny danej działki, a że ma ona nr,; buty też maja nr i co z tego. Stan prawny można ustalić na podstawie księgi wieczystej i to nie do końca.

Nr księgi wieczyste /lub innego dokumentu/ znajduje sie na wypisie z rejestru gruntów .Taka mała tabela -na jej końcu.

ale kolega pracuś jednak kataster odwiedza - tylko skad ta pewnosć, że w wypisie jest właściwy nr KW skoro "katastrat to czysta fikcja" ? :-?