Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w piwnicy na gruncie.

jan12

Recommended Posts

Witam

Odrazu napisze że jestem zielony w temacie.Troche czytałem forum ale dla pewności wole zapytać.Jako że wymieniam piec więc postanowiłem zrobić sam posadzke i wyłożyć starymi płytkami podłoge.Dom ma 30 lat jest podpiewniczony.Pomieszczenie ma wymiary 250 mm na 150 mm.Sciana w ziemi ma wys.ok. 120cm.Podłoga w piewnicy to jak widać ziemia (glina ).Zacząłem kopać ale jak widać fundamenty nie są równe ze scianą , wystaja z różną odległością ok.20cm.Teraz nie wiem czy mam skuwać fundament do cegły (sciany ) na głebokość nowo zalanej posadzki czyli ok.10cm ?

Jeśli nie skuje i wyleje równo z fundamentem to zmniejszy się wysokość ktora teraz wynosi ok. 200cm.( od fundamentu do stropu )

Teraz samo wylanie posadzki.

Czy musi być steropian jak tak czy może być taki do ocieplania domu ?

Potem ma iść folia ktora wystaje ponad posadze i potem ją zawijam pod płytki ?

Posadzka to sam czysty cement czy z dodatkiem gruzu ?

Dodam jeszcze że piec będzie ważyć ok. 250 kg.

http://img405.imageshack.us/img405/9527/img4939.jpg

[/img]

http://img377.imageshack.us/img377/83/img4941.jpg

Ja w podobnej sytuacji zrobiłem tak:

-założyłem, że wysokość kotłowni nie powinna być niższa niż 210 cm więc wybrałem ziemię na głębokość ok 225 cm

- wystające fragmenty fundamentu skułem równo ze ścianą

- bezpośrednio na ziemię warstwa gruzu o grub. 5 -6 cm o różnym granulacie odpowiednio zagęszczona i zalana chudym betonem o grubości ok 3 cm. Dałem gruz bo u mnie jest piaszczyste podłoże, na glinę dałbym od razu chudziak.

- na chudziaka dwie warstwy papy na lepiku wywinięte na ścianę min. na grubość całej posadzki

- posadzka z betonu o grub. min 4 cm - beton 3:1 tzn tłumacząc "łopatologicznie" - 3 łopaty żwiru na 1 łopatę cementu.

- do pieca zrobiłem indywidualny fundament wystający ponad posadzkę ok 7 cm.

Taki fundamencik warto z boków też odizolować aby dźwięki powstające przy obsłudze pieca nie przenosiły się bezpośrednio do posadzki i dalej na dom.