jan12 30.08.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 WitamOdrazu napisze że jestem zielony w temacie.Troche czytałem forum ale dla pewności wole zapytać.Jako że wymieniam piec więc postanowiłem zrobić sam posadzke i wyłożyć starymi płytkami podłoge.Dom ma 30 lat jest podpiewniczony.Pomieszczenie ma wymiary 250 mm na 150 mm.Sciana w ziemi ma wys.ok. 120cm.Podłoga w piewnicy to jak widać ziemia (glina ).Zacząłem kopać ale jak widać fundamenty nie są równe ze scianą , wystaja z różną odległością ok.20cm.Teraz nie wiem czy mam skuwać fundament do cegły (sciany ) na głebokość nowo zalanej posadzki czyli ok.10cm ?Jeśli nie skuje i wyleje równo z fundamentem to zmniejszy się wysokość ktora teraz wynosi ok. 200cm.( od fundamentu do stropu )Teraz samo wylanie posadzki.Czy musi być steropian jak tak czy może być taki do ocieplania domu ?Potem ma iść folia ktora wystaje ponad posadze i potem ją zawijam pod płytki ?Posadzka to sam czysty cement czy z dodatkiem gruzu ? Dodam jeszcze że piec będzie ważyć ok. 250 kg. http://img405.imageshack.us/img405/9527/img4939.jpg[/img] http://img377.imageshack.us/img377/83/img4941.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 30.08.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Ja w podobnej sytuacji zrobiłem tak: -założyłem, że wysokość kotłowni nie powinna być niższa niż 210 cm więc wybrałem ziemię na głębokość ok 225 cm - wystające fragmenty fundamentu skułem równo ze ścianą - bezpośrednio na ziemię warstwa gruzu o grub. 5 -6 cm o różnym granulacie odpowiednio zagęszczona i zalana chudym betonem o grubości ok 3 cm. Dałem gruz bo u mnie jest piaszczyste podłoże, na glinę dałbym od razu chudziak. - na chudziaka dwie warstwy papy na lepiku wywinięte na ścianę min. na grubość całej posadzki - posadzka z betonu o grub. min 4 cm - beton 3:1 tzn tłumacząc "łopatologicznie" - 3 łopaty żwiru na 1 łopatę cementu. - do pieca zrobiłem indywidualny fundament wystający ponad posadzkę ok 7 cm.Taki fundamencik warto z boków też odizolować aby dźwięki powstające przy obsłudze pieca nie przenosiły się bezpośrednio do posadzki i dalej na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts