Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie sztachet

Recommended Posts

Jeśli chodzi o wkręty to - tylko nierdzewka !!! nie są aż takie drogie a efekt gwarantowany!

Ja sztachetki przykręcałem przez profil od strony wewn. balkonu - najpierw w profilu wiertłem fi 10 ( jedna ścianka) a potem przez drugą ściankę fi 4 i wkrętem do sztachetki . Na zewnątrz nie widać żadnych śrób i od wewnątrz nic nie zachacza :wink: :lol:

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o wkręty to - tylko nierdzewka !!! nie są aż takie drogie a efekt gwarantowany!

Ja sztachetki przykręcałem przez profil od strony wewn. balkonu - najpierw w profilu wiertłem fi 10 ( jedna ścianka) a potem przez drugą ściankę fi 4 i wkrętem do sztachetki . Na zewnątrz nie widać żadnych śrób i od wewnątrz nic nie zachacza :wink: :lol:

Jest to jakiś sposób, ale ma dwie wady:

1. przy grubości sztachety około 2cm takie mocowanie nie jest solidne. Łatwo wkręty przekręcić w drewnie i łatwo wyrwać taką sztachetę lub sama może się wyrwać z powodu poskręcania

2. widok od wewnątrz też nie zachwyca. Trzeba jakoś te otwory zaślepić bo korozja nie śpi (od wewnątrz)

Jest to jakiś sposób, ale ma dwie wady:

1. przy grubości sztachety około 2cm takie mocowanie nie jest solidne. Łatwo wkręty przekręcić w drewnie i łatwo wyrwać taką sztachetę lub sama może się wyrwać z powodu poskręcania

2. widok od wewnątrz też nie zachwyca. Trzeba jakoś te otwory zaślepić bo korozja nie śpi (od wewnątrz)

Też jestem zdania, że wkrętami za wiele się nie uzyska w przypadku sztachet. Może to i estetyczne, ale na pewno nie będzie tak trwałe, jak zastosowanie śrub zamkowych ;) Duża powierzchnia główki takiej śruby znacznie mocniej będzie trzymać sztachetę, niż jakikolwiek wkręt. Zwłaszcza, gdy drzewno sztachet jest miętkie ;)

Poza tym ocynkowana główka śruby wcale nie jest taka nieestetyczna. Byle otwory były w miarę prostoliniowo, a nie w zygzaczek :lol:

Znalazłem sposób na przykręcenie sztachet do przęsła 30x20 profil zamknięty stalowy .Przykręciłem SAM 400 sztachet w 2 dni na 4 śruby .

Wow :o

Będę wróżył, ale pewnie śrubami samogwintującymi do metalu z główką sześciokątną przy pomocy wiertarki. :)

Podejrzewam, że jak się dłużej przytrzyma to gwint się zrywa i wkręt nie trzyma.

650 sztachet na śruby zamkowe po 2 śruby na sztachetę

profil zamknięty 40x20 wiercony na wylot

szablon z płaskownika 40x5, wywiercone otwory w równych odległosciach, ściskami stolarskimi przymocowany do profilu i wiercenie wiertarką stołową w profilu

następnie profile przymocowane do słupków, sprawdzenie pionu otworów na obydwu profilach, przymocowanie sztachet bocznych (przy słupkach), sznurek u góry (co by było prosto :D ) i reszta sztachet do sznurka

3 x 3 godziny w dwie osoby

Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory .

Ty na codzień opowiadania grozy do tygodników pisujesz? Coś w stylu "pisnęła omdlewającym głosem i tracąc przytomność osunęła się na łóżko. Johnny zarechotał złowrogo i oparłszy się o wezgłowie zaczął...

Ciąg dalszy w następnym odcinku. Nowy numer w kioskach już za tydzień."?

Weźże człowieku napisz konkretnie czego używasz, co to jest i co daje, bo takie "a ja coś maaam, takie faajne, ale nie poowiem" to dziecinne trochę jest.

J.

650 sztachet na śruby zamkowe po 2 śruby na sztachetę

profil zamknięty 40x20 wiercony na wylot

szablon z płaskownika 40x5, wywiercone otwory w równych odległosciach, ściskami stolarskimi przymocowany do profilu i wiercenie wiertarką stołową w profilu

następnie profile przymocowane do słupków, sprawdzenie pionu otworów na obydwu profilach, przymocowanie sztachet bocznych (przy słupkach), sznurek u góry (co by było prosto :D ) i reszta sztachet do sznurka

3 x 3 godziny w dwie osoby

I tu widać przewagę mocowania do profila zamkniętego. Sztachety można wiercić pod śruby od drugiej strony po ich przyłożeniu do profila. Trzeba jeszcze trafić w ich środek. Takiej możliwości nie ma przy ceowniku, ale za to efekt wizualny znacznie odbiega w obu rozwiązaniach.

Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory .

Ty na codzień opowiadania grozy do tygodników pisujesz? Coś w stylu "pisnęła omdlewającym głosem i tracąc przytomność osunęła się na łóżko. Johnny zarechotał złowrogo i oparłszy się o wezgłowie zaczął...

Ciąg dalszy w następnym odcinku. Nowy numer w kioskach już za tydzień."?

Weźże człowieku napisz konkretnie czego używasz, co to jest i co daje, bo takie "a ja coś maaam, takie faajne, ale nie poowiem" to dziecinne trochę jest.

J.

Uśmiałem się.Wspaniały humor. :D :D Brawo.

To trzeba tak.

wojtek50 nie kituj bo takiego przyrządu nie ma.Nadwyrężasz tylko myślenie innych by zwrócić na siebie uwagę.Trasować to sobie możesz linie proste na blasze falistej.....i teraz kolega wyjaśni z fotką poglądową jak to cudeńko działajet.

:D :wink: :wink: :wink:

efekt wizualny znacznie odbiega w obu rozwiązaniach

myślę że chodzi o efekt widoczności nakrętek od strony wewnętrznej bo innej różnicy tu nie mogę dostrzec.

Na to jest też rozwiązanie - nakrętki kołpakowe i wszystko ładnie

Ale nawet nakrętki kołpakowe to nie to samo co brak ich widoku (i dotyku) co nie zmienia faktu, że to też jakieś rozwiązanie jest i dla pewnej części osób akceptowalne.

Szanowny NIKTSPECJALNY . Taki przyrząd w moim mniemaniu istnieje . Osobiście go zrobiłem , i według mnie i dla mnie się sprawdził . Co do estetyki wystających śrub to nie będę dyskutował . Gusta nie podlegają dyskusji .

Jeżeli ktoś chciałby wiedzieć jak to coś wygląda proszę przesłać meila wyśle parę fotek .