docent161 10.09.2009 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Jeśli chodzi o wkręty to - tylko nierdzewka !!! nie są aż takie drogie a efekt gwarantowany! Ja sztachetki przykręcałem przez profil od strony wewn. balkonu - najpierw w profilu wiertłem fi 10 ( jedna ścianka) a potem przez drugą ściankę fi 4 i wkrętem do sztachetki . Na zewnątrz nie widać żadnych śrób i od wewnątrz nic nie zachacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.09.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Jeśli chodzi o wkręty to - tylko nierdzewka !!! nie są aż takie drogie a efekt gwarantowany! Ja sztachetki przykręcałem przez profil od strony wewn. balkonu - najpierw w profilu wiertłem fi 10 ( jedna ścianka) a potem przez drugą ściankę fi 4 i wkrętem do sztachetki . Na zewnątrz nie widać żadnych śrób i od wewnątrz nic nie zachacza Jest to jakiś sposób, ale ma dwie wady: 1. przy grubości sztachety około 2cm takie mocowanie nie jest solidne. Łatwo wkręty przekręcić w drewnie i łatwo wyrwać taką sztachetę lub sama może się wyrwać z powodu poskręcania 2. widok od wewnątrz też nie zachwyca. Trzeba jakoś te otwory zaślepić bo korozja nie śpi (od wewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 10.09.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Jeśli chodzi o wkręty to - tylko nierdzewka !!! nie są aż takie drogie a efekt gwarantowany! Ja sztachetki przykręcałem przez profil od strony wewn. balkonu - najpierw w profilu wiertłem fi 10 ( jedna ścianka) a potem przez drugą ściankę fi 4 i wkrętem do sztachetki . Na zewnątrz nie widać żadnych śrób i od wewnątrz nic nie zachacza Jest to jakiś sposób, ale ma dwie wady: 1. przy grubości sztachety około 2cm takie mocowanie nie jest solidne. Łatwo wkręty przekręcić w drewnie i łatwo wyrwać taką sztachetę lub sama może się wyrwać z powodu poskręcania 2. widok od wewnątrz też nie zachwyca. Trzeba jakoś te otwory zaślepić bo korozja nie śpi (od wewnątrz) Też jestem zdania, że wkrętami za wiele się nie uzyska w przypadku sztachet. Może to i estetyczne, ale na pewno nie będzie tak trwałe, jak zastosowanie śrub zamkowych Duża powierzchnia główki takiej śruby znacznie mocniej będzie trzymać sztachetę, niż jakikolwiek wkręt. Zwłaszcza, gdy drzewno sztachet jest miętkie Poza tym ocynkowana główka śruby wcale nie jest taka nieestetyczna. Byle otwory były w miarę prostoliniowo, a nie w zygzaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 10.09.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Znalazłem sposób na przykręcenie sztachet do przęsła 30x20 profil zamknięty stalowy .Przykręciłem SAM 400 sztachet w 2 dni na 4 śruby . Wow Będę wróżył, ale pewnie śrubami samogwintującymi do metalu z główką sześciokątną przy pomocy wiertarki. Podejrzewam, że jak się dłużej przytrzyma to gwint się zrywa i wkręt nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 10.09.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 10.09.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory . WOW Jaki?????? pokażesz fotkę?? Może zrobiłeś jakiś szablon? Może na bazie frezarki górnowrzecionowej??? Uchyl rąbka tajemnicy plizzzzzz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 14.09.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 No własnie. Więcej szczegółow prosimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.09.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory . Dzieki, wyglada niezle no i efekt koncowy tez wyglada zachecajaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.09.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ale co wygląda? dajcie foty jakieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 14.09.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 650 sztachet na śruby zamkowe po 2 śruby na sztachetę profil zamknięty 40x20 wiercony na wylot szablon z płaskownika 40x5, wywiercone otwory w równych odległosciach, ściskami stolarskimi przymocowany do profilu i wiercenie wiertarką stołową w profilu następnie profile przymocowane do słupków, sprawdzenie pionu otworów na obydwu profilach, przymocowanie sztachet bocznych (przy słupkach), sznurek u góry (co by było prosto ) i reszta sztachet do sznurka 3 x 3 godziny w dwie osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory . Ty na codzień opowiadania grozy do tygodników pisujesz? Coś w stylu "pisnęła omdlewającym głosem i tracąc przytomność osunęła się na łóżko. Johnny zarechotał złowrogo i oparłszy się o wezgłowie zaczął... Ciąg dalszy w następnym odcinku. Nowy numer w kioskach już za tydzień."? Weźże człowieku napisz konkretnie czego używasz, co to jest i co daje, bo takie "a ja coś maaam, takie faajne, ale nie poowiem" to dziecinne trochę jest. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.09.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 650 sztachet na śruby zamkowe po 2 śruby na sztachetę profil zamknięty 40x20 wiercony na wylot szablon z płaskownika 40x5, wywiercone otwory w równych odległosciach, ściskami stolarskimi przymocowany do profilu i wiercenie wiertarką stołową w profilu następnie profile przymocowane do słupków, sprawdzenie pionu otworów na obydwu profilach, przymocowanie sztachet bocznych (przy słupkach), sznurek u góry (co by było prosto ) i reszta sztachet do sznurka 3 x 3 godziny w dwie osoby I tu widać przewagę mocowania do profila zamkniętego. Sztachety można wiercić pod śruby od drugiej strony po ich przyłożeniu do profila. Trzeba jeszcze trafić w ich środek. Takiej możliwości nie ma przy ceowniku, ale za to efekt wizualny znacznie odbiega w obu rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 14.09.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 efekt wizualny znacznie odbiega w obu rozwiązaniach myślę że chodzi o efekt widoczności nakrętek od strony wewnętrznej bo innej różnicy tu nie mogę dostrzec. Na to jest też rozwiązanie - nakrętki kołpakowe i wszystko ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Mylisz się . Jest to przyrząd ,który przytrzymuje sztachetę i trasuje otwory . Ty na codzień opowiadania grozy do tygodników pisujesz? Coś w stylu "pisnęła omdlewającym głosem i tracąc przytomność osunęła się na łóżko. Johnny zarechotał złowrogo i oparłszy się o wezgłowie zaczął... Ciąg dalszy w następnym odcinku. Nowy numer w kioskach już za tydzień."? Weźże człowieku napisz konkretnie czego używasz, co to jest i co daje, bo takie "a ja coś maaam, takie faajne, ale nie poowiem" to dziecinne trochę jest. J. Uśmiałem się.Wspaniały humor. Brawo. To trzeba tak. wojtek50 nie kituj bo takiego przyrządu nie ma.Nadwyrężasz tylko myślenie innych by zwrócić na siebie uwagę.Trasować to sobie możesz linie proste na blasze falistej.....i teraz kolega wyjaśni z fotką poglądową jak to cudeńko działajet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.09.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 efekt wizualny znacznie odbiega w obu rozwiązaniach myślę że chodzi o efekt widoczności nakrętek od strony wewnętrznej bo innej różnicy tu nie mogę dostrzec. Na to jest też rozwiązanie - nakrętki kołpakowe i wszystko ładnie Ale nawet nakrętki kołpakowe to nie to samo co brak ich widoku (i dotyku) co nie zmienia faktu, że to też jakieś rozwiązanie jest i dla pewnej części osób akceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 14.09.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Szanowny NIKTSPECJALNY . Taki przyrząd w moim mniemaniu istnieje . Osobiście go zrobiłem , i według mnie i dla mnie się sprawdził . Co do estetyki wystających śrub to nie będę dyskutował . Gusta nie podlegają dyskusji .Jeżeli ktoś chciałby wiedzieć jak to coś wygląda proszę przesłać meila wyśle parę fotek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.09.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 A to jest jakiś kłopot wstawić fotki na publika? Chyba, że chcesz to opatentować i zastrzegasz sobie prawa autorskie do przyrządu... Choć z opisu wynika, że jest to raczej metoda, a nie przyrząd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 15.09.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kłopot raczej tak . Mailem moge bez problemu. A opinie o przyrządzie mogą wydac Ci którym wysłałem fotki .A patent , czemu nie pomyśle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.09.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Check Your PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.09.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Check Your PW no i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts