Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozplantowanie góry ziemi a metrowe chwasty

Recommended Posts

Doradźcie mi drodzy forumowicze,

Za domem mam 3 metrowej wysokości górę ziemi (wybrana z wykopu - była wymiana gruntu), pewnie ze 40m3. Zrobiona w zeszłym roku w lecie już obrosła metrowymi chwastami. Chciałbym teraz rozgarnąć, rozplantować tę ziemię i zastanawiam się jak to zrobić żeby było porządnie?

Czy skosić zielsko na tej hałdzie, skosić zielsko wokół domu, ziemię rozplantować a chwasty spalić?

Polać jakąś chemią i potem rozplantować?

Nic z tym nie robić, rozplantować i niech sobie samo zgnije?

Jak myślicie?

mam czy tez juz mialem ten sam problem bo jestem w trakcie przygotowywania podloza pod trawnik. taka kupe ziemi mialem od ponad roku, obrosnieta zielskiem, wszystko wyrwalem recznie z korzeniami. dzialke porosnieta skosilem wczesniej, nie dawalem chemi. przyjechal koles traktorkiem zorał, potem zbronowal lekko, teraz widze gdzie piach gdzie ziemia, ziemie zchałdowana rozwioze w te miejsca gdzie piach i doliny, nawet ten piach wybiore i wwioze ziemie ( to mnie czeka), potem zabronuje fleche zeby byla flauta :D, poczekam na chwasty, chemia zwalcze i zasieje. mam nadzieje ze sie uda

tego round-up to bym musiał chyba beczkę kupić.

ale już zaplanowałem - te co większe odpowiedni koledzy powyrywają, całość wygrabią ze śmieci, resztę skoszą i rozgarniam.

chyba żartujesz 1l w normalnej proprcji wystarczy chyba na hektar , gość w hurtowni doradził , żeby jeszcze wymieszać to z hwastox-em czy jakoś tak bo obydwa załatwiają na cacy co potwierdzam :wink:

• 2 weeks później...