Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - czy da się uratować?

pelikan80

Recommended Posts

Witam,

Mam możliwość kupna działki wraz z znajdującym sie na nim fundamentem (budowa została już wcześniej rozpoczeta). Problem w tym że fundament ten został zrobiony ładnych prarę lat temu i przez ten okres kompletnie niezabezpieczony niszczeje. Widać na nim przynajmnie kilka pęknięć i odpadający w paru miejscach tynk - ogólnie na pierwszy rzuto oka wygląda kiepsko. Czy taki fundament da się jeszcze uratować? Co należałoby zrobić?

Może zburzyć wszystko i zacząć od nowa?

ja bym nie ryzykowal, nawet nie wiadomo jakie ma zbrojenie, z jakiego betonu i pod jaki dom byl robiony, chcesz spac spokojnie i uniknac problemow podczas budowy, nie kuś losu, to nie kolor sciany, który mozna zmienic, dobry fundament to podstawa budowy domu, na tym stoja "grube" fundusze inwestora i nie wyobrazam sobie sytaucji gdy na pewnym etapie budowy okaze sie ze np. fundament jest za slaby :o , masakra to malo powiedziane :roll:, jak dzialka ladna i dobra cena to brac, ale wywalic stary fundament, pozdro

Słyszałam też, że fundament nie powinien stać nieobciążony - wysadzanie, wpływ wody itp.

A jak postawisz ściany, dach, a on się zapadnie, pęknie to co zrobisz ? :o

W zasadzie cena działki powinna być nawet niższa, bo koszt rozwalenia fundamentu cię obciąży.

Jak by tak jeszcze był w miarę świeży i dostępny projekt, kontakt z wiarygodnym kierownikiem budowy, zasypany piaskiem, zdrenowany - to można ryzykować. Ale to co piszesz - to za duże ryzyko.